«Προσήλωση αγιορείτη μοναχού θα πρέπει να δείξει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και μέχρι τα μέσα Απρίλιου. Η ισορροπία είναι επικίνδυνη και η πορεία της μοιάζει να είναι σαν διαφυγή ανάμεσα από διασταυρούμενα πυρά σε πεδίο μάχης». Ποιος το είπε αυτό; Στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο δεν φημίζεται ως «υπερβολικός».

Ποια είναι τα δεδομένα: πρώτα είχαμε την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε την ακρίβεια. Κι εν συνεχεία προκάλεσε προβλήματα (τουλάχιστον οικονομικά) στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πλέον κι ενώ συνεχίζεται η ρωσική πολεμική επίθεση στην Ουκρανία, η ακρίβεια τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και η ενεργειακή κρίση επιτείνεται από την ανισορροπία που προκύπτει εξαιτίας των κυρώσεων στη Ρωσία. Το διεθνές περιβάλλον, πια, δεν είναι απλά ασταθές καθώς παρέχει μόνο μια βεβαιότητα: της απόλυτης αβεβαιότητας.

Κι αν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τη δυσμενή κριτική της αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιεί τη διεθνή κρίση ως δικαιολογία, τώρα πια δεν έχει χρόνο να διασκεδάσει τέτοια επιχειρηματολογία, καθώς απαιτείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Κι όχι μόνο!

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αναγνωρίζει ότι όντως υπάρχει διεθνής κρίση και είναι αρκετοί και όσοι αναγνωρίζουν ότι λαμβάνονται μέτρα, εντούτοις είναι πάρα πολλά στρώματα στην κοινωνία που δυσφορούν και νιώθουν οικονομική ασφυξία. Η πίεση τέτοιας μορφής, αν δεν αποτελέσει αντικείμενο ειδικής αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, μπορεί να πάρει εύκολα όχι μόνο πολιτική έκφραση, αλλά –κυρίως- κοινωνική διάσταση. Πώς;

Στους αρμόδιους για την οικονομία υπουργούς και στο Μαξίμου, έχουν φτάσει πολύ ανησυχητικά μηνύματα για το ενδεχόμενο το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξει «τσουνάμι» λουκέτων από επιχειρήσεις που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα αυξημένα τιμολόγια στην ενέργεια. Το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί έναν τρόπο να στηρίξει με τρόπο δραστικό τις επιχειρήσεις, αλλά σκοντάφτει σε κάποια «εμπόδια» που το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν σε περιπλοκές. Η βασικότερη από αυτές, είναι η ακύρωση όλων (σχεδόν) των οικονομικών σεναρίων και προβλέψεων.

Μέτρα «άμεσης» εφαρμογής και στοχευμένα

Για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 2022 έχει καταρτιστεί με βάση κάποιες παραμέτρους. Μία από αυτές είναι το ύψος του πληθωρισμού, που είχε εκτιμηθεί στο 0,8%. Σήμερα «τρέχει» με 7,2, είναι δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσιος από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια βάσιμη ελπίδα αποκλιμάκωσης…

Προς το παρόν και προσπαθώντας να μειώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, με το βλέμμα – πάντα- στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την κατεύθυνση, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα (επιταγή ακρίβειας, ανανέωση ηλεκτρικών συσκευών, ενίσχυση νέων κλπ) να μην έχουν οριζόντια εφαρμογή, αλλά άμεση. Τι σημαίνει αυτό; Να είναι απολύτως στοχευμένα και να κατευθύνονται σε συγκεκριμένες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για να έχουν άμεση απόδοση στο εισόδημα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Επανατοποθέτηση και στα Ελληνοτουρκικά

Αλλά και στα γεωπολιτικά θέματα, ολοένα και δυσκολεύουν οι…πίστες στις οποίες καλείται να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα. Πρώτα ήταν η νέα μορφή της Ευρώπης με τις πολιτικές αλλαγές σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Το ζητούμενο ήταν αν και πώς θα ήταν παρούσα η Ελλάδα στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού χάρτη. Όμως προέκυψε ο πόλεμος και αίφνης όλοι βρίσκονται ενώπιον νέων συνθηκών με τη διαδικασία δημιουργίας νέων πόλων ισχύος και ανατροπής των υφιστάμενων βεβαιοτήτων.

Κάπως έτσι ανανεώνεται το σενάριο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και σ αυτόν τον τομέα απαιτείται επανατοποθέτηση. Ασχέτως των δημοσίων δηλώσεων πολλών αναλυτών, διεθνολόγων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι στενοί συνεργάτες του δεν κλείνουν τα μάτια στις προσπάθειες που κάνει ο Ερντογάν να εμφανιστεί ως «περιφερειακός παίκτης» στη σκακιέρα των εξελίξεων. Η πρόθεση της Τουρκίας να εμφανιστεί, τουλάχιστον, ως μεσαίου βεληνεκούς νέα δύναμη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Και γι‘ αυτό άλλωστε ενισχύονται οι συμμαχίες και διευρύνονται οι διεθνείς συνεργασίες της χώρας, με διπλό στόχο: να λειτουργήσει αυτό αποτρεπτικά προς την Τουρκία, αλλά και ενισχυτικά του ρόλου της Ελλάδας.

Οι ελπίδες σταθερά στην Ευρώπη

Πέρα από το διπλωματικό και το στρατηγικό πεδίο, η κυβέρνηση κρατάει σταθερά στραμμένο το βλέμμα της στην Ευρώπη  για πιθανή ενίσχυση: είτε με τη μορφή νέας χαλάρωσης, είτε με κοινό ταμείο ενέργειας, είτε με κινήσεις για τον έλεγχο της ακρίβειας στο φυσικό αέριο.

Το τι θα γίνει στην Ευρώπη είναι απολύτως κρίσιμο για να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του, έχοντας τουλάχιστον ως δεδομένες κάποιες κοινές παραδοχές. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τα πιο πάνω θα μπορέσει η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει και την οικονομική στρατηγική της στο εσωτερικό, τουλάχιστον για όσο χρόνο απομένει μέχρι τις εκλογές.

Οι δυσκολίες

Ο δημοσιονομικός χώρος είναι συγκεκριμένος κι όπως λέει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης… «εξαντλήθηκε». Οι υπολογισμοί και οι αντοχές, στην παρούσα φάση, περιλαμβάνουν τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, αλλά και τη γενναία αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Δεν ήταν τυχαία και η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έβαλε «όριο» στο ποσοστό κέρδους σε συγκεκριμένα προϊόντα. Ο ακόμη πιο αυστηρός έλεγχος της αγοράς και η εφαρμογή ακόμη σκληρότερων διαδικασιών, δεν πρέπει να αποκλειστούν…

Απ’ όλα τα παραπάνω κατανοεί κάποιος γιατί η κυβέρνηση έχει να κινηθεί με μεγάλη δυσκολία…εντός και εκτός. Κι ελπίζει να μην μείνει…επί τα αυτά!

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής: «Παγώνει» το ευρωομόλογο, στο τραπέζι μέτρα για την ενέργεια

Γεωργιάδης: Λαϊκισμός του χειρίστου είδους οι προτάσεις για μείωση φόρου καυσίμων χωρίς δημοσιονομική εξισορρόπηση

Φωκίων Καραβίας (Eurobank) σε αναλυτές: Τα σενάρια για τις επιπτώσεις της κρίσης