• Πολιτική

    Μάκης Βορίδης: Οι ψηφοφόροι της ΝΔ επέλεξαν αποχή – Είναι ηχηρό το μήνυμα

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης

    Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης


    Στην αποχή των ψηφοφόρων της ΝΔ από την εκλογική διαδικασία απέδωσε, κατά κύριο λόγο, και ο έτερος υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά που κατέγραψε το κόμμα στις ευρωεκλογές. Καθίσταται εμφανές ότι η κυβέρνηση διαβάζει το εκλογικό αποτέλεσμα κατ΄αυτόν τον τρόπο, με δεδομένο ότι παραπλήσια άποψη εξέφρασε και ο Άκης Σκέρτσος.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3,ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο αποτέλεσμα», ενώ εκτίμησε πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν στην αποχή -και ότι αυτό «είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα». Ένα κομμάτι της αποχής, όπως επισήμανε, δεν πείσθηκε από όσα είπε η κυβέρνηση για την κρισιμότητα της ευρωκάλπης. «Δεν τους πείσαμε ότι διακυβεύεται η σταθερότητα, δεν τους πείσαμε ότι έπρεπε να κατεβούν να ψηφίσουν».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, από τους αριθμούς δεν προκύπτει πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ μετακινήθηκαν στα δεξιότερα της κόμματα: Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «ο Βελόπουλος παίρνει σε αυτές τις εκλογές 369.000, τον Ιούνιο είχε πάρει 231.000, και στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει 236.000. Πήρε 130.000 παραπάνω» σε σχέση με εθνικές κάλπες. Σύμφωνα, όμως, με την ανάλυση Βορίδη, «δεν είναι ακριβές ότι όλες αυτές οι ψήφοι είναι από τη ΝΔ». Και τούτο γιατί «τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες, Δημιουργία, Συντηρητικοί, σε αυτές τις εκλογές παίρνουν 742.000. Τον Ιούνιο το αντίστοιχο μπλοκ είχε πάρει 714.000, άρα έχουν μια αύξηση 38.000 σε σχέση με το 1 εκατ. που χάσαμε εμείς. Αν δει κανείς τις ευρωεκλογές του 2019, αυτά τα κόμματα είχαν πάρει 701.000».

    Επιμένοντας στις νεοδημοκρατικές ψήφους της αποχής ο κ. Βορίδης , υποστήριξε ότι πρόκειται για ψήφους που είναι «διεκδικήσιμοι», με δεδομένο μάλιστα ότι «δεν πήγαν να ψηφίσουν άλλα κόμματα, δεν έκαναν άλλη πολιτική επιλογή.

    Δεν θεωρούν τα άλλα κόμματα αξιόπιστη λύση, δεν πήγαν να ψηφίσουν τον Κασσελάκη, τον Ανδρουλάκη. Δεν πήγαν – ή πήγαν σε πολύ μικρό βαθμό – να ψηφίσουν τον Βελόπουλο και άλλα κόμματα».

    Επιπλέον, παρατήρησε πως «θα ήταν λάθος μια ανάλυση του τύπου, πάμε προς το Κέντρο, πάμε προς δεξιά. Εκείνο που θέλει (σ.σ. ο ψηφοφόρος) είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

    Ο ψηφοφόρος δεν έφυγε, γιατί ήθελε να επιλέξει άλλη κατεύθυνση». «Έφυγε γιατί υπήρξαν πράγματα που τον στενοχώρησαν είτε γιατί δεν θεώρησαν σπουδαία την κάλπη», επέμεινε ο Μ. Βορίδης.

    Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, σημείωσε ότι «κάθε ψηφοφόρος που ψήφισε κόμμα στα δεξιά της ΝΔ έχει τις δικές του ευαισθησίες, δεν είναι όλοι ακριβώς το ίδιο». Επίσης, «οι επιλογές Κασιδιάρη δεν περπατάνε», επίσης «αυτή η πολύ σκληρή εθνικοσοσιαλιστική εκδοχή δεν περπατάει».

    Εστιάζοντας εξάλλου στα σημεία της κυβερνητικής πολιτικής που προκάλεσαν το αποτέλεσμα ο υπουργός τα  κατηγοριοποίησε ως εξής:

    Ένα άλλο κομμάτι της αποχής είναι «δυσαρεστημένο, στενοχωρημένο π.χ. για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, για το γάμο (σ.σ. των ομόφυλων ζευγαριών), γιατί οι αγροτικές ενισχύσεις δεν πήγαν με τον τρόπο που έπρεπε.

    Υπάρχουν δηλαδή και επί μέρους κατηγορίες, τις οποίες πρέπει να ακούσουμε με πάρα πολλή μεγάλη προσοχή. Και όχι μόνο να τους ακούσουμε, αλλά να δούμε πώς θα βελτιωθούν τα εισοδήματά τους».

    Ο υπουργός επικαλέσθηκε, τέσσερεις παράγοντες για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος: Πρώτον, ήταν ευρωεκλογές και δεν ήταν εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης. Δεύτερον, ήταν ευρωεκλογές χωρίς βουλευτικές εκλογές μπροστά, άρα χωρίς πολιτικό γεγονός. «Δεν είναι οι ευρωεκλογές του 2019», συμπλήρωσε. Τρίτον, ήταν ευρωεκλογές μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Και, τέταρτον, ήταν ευρωεκλογές με τεράστια διαφορά από το δεύτερο κόμμα. «Αν δεν έχεις 24 μονάδες διαφορά και έχεις 15, τι έγινε;», ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό, η προσέγγιση κάποιων ψηφοφόρων.

    Σε σχέση με την εκλογική συμπεριφορά των μειονοτικών της Θράκης, απάντησε ότι η ΝΔ είχε εξαιρετική υποψηφιότητα από τη μουσουλμανική μειονότητα, γυναίκα και επιστήμονα.

    Απαντώντας στην κριτική ότι το κυβερνών κόμμα έχει δώσει χώρο στην woke αντίληψη, αντέτεινε πως «αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τη ΝΔ, η οποία παραμένει ένα κόμμα που υπερασπίζεται παραδοσιακές αξίες».

    Διαβάστε επίσης:

    Άκης Σκέρτσος: Οι ευρωεκλογές δεν έφεραν αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό

    Ευρωεκλογές: Τι θα κάνει τώρα ο Μητσοτάκης – Το σενάριο ανασχηματισμού, η αλλαγή πολιτικής, το μήνυμα για σταθερότητα

    Βέλγιο: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου μετά τη βαριά ήττα στις εθνικές εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ