Μάχη Παπαγγελόπουλου – εισαγγελέων. Όλο το παρασκήνιο
Από τον Ιούλιο του 2015 είχε αρχίσει τις παρεμβάσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα να έχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ανακρίσεων, αλλά και να ελέγχει την εξέλιξή της. Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε εισβάλει τότε σε συνάντηση […]
Πλειστηριασμοί: Οι επώνυμοι που έχασαν τις περιουσίες τους μέσα στο 2024
Άλλαξε χέρια η μυθική Βίλα Βγενόπουλου στην Εκάλη για 3,36 εκατομμύρια
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «βαριά» ακίνητα και γνωστά ονόματα
Από τον Ιούλιο του 2015 είχε αρχίσει τις παρεμβάσεις στην υπόθεση Βγενόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, επιδιώκοντας από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η δικαστική έρευνα να έχει πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ανακρίσεων, αλλά και να ελέγχει την εξέλιξή της. Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε εισβάλει τότε σε συνάντηση ανακριτικών Αρχών από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρότι το κυβερνητικό αξίωμα που κατείχε απαγόρευε την παρουσία του. Ηταν η πρώτη φορά που συγκρούστηκε με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία του ζήτησε σε έντονο ύφος να αποχωρήσει από την αίθουσα!
Η συνάντηση δικαστικών από την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο της διαδικασίας της Eurojust, δηλαδή της διαδικασίας συντονισμού μεταξύ Αρχών που επιβάλλουν τον νόμο σε κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Παρακαλώ να αποχωρήσετε»
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», συμμετείχαν εκ μέρους των κυπριακών Αρχών μία εισαγγελέας και δύο ανακριτικοί υπάλληλοι, ενώ εκ μέρους των ελληνικών Αρχών συμμετείχε ως αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών η Γεωργία Τσατάνη, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Ελευθεριάνος. Η συνάντηση είχε ξεκινήσει για λίγα λεπτά, όταν ξαφνικά άνοιξε η πόρτα της αίθουσας και εισήλθε απρόσκλητος ο τότε υφυπουργός Δικαιοσύνης
Δ. Παπαγγελόπουλος. Ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Καλημέρα σας, κ. Γενικέ. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία είναι απόρρητη και δεν μπορείτε να είστε παρών».
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν είμαι Γενικός Γραμματέας. Είμαι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης».
Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Για εμένα είναι το ίδιο, κ. υφυπουργέ. Βρισκόμαστε σε μια απόρρητη συνεδρίαση μεταξύ ανακριτικών και δικαστικών Αρχών. Παρακαλώ να αποχωρήσετε».
Δ. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Μα δεν θα συμμετάσχω στη συζήτηση. Απλώς θα παρίσταμαι για να ενημερωθώ για την υπόθεση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση και η πολιτεία έχει δικαίωμα να είναι ενήμερη».
Γ. ΤΣΑΤΑΝΗ: «Ούτε αυτό επιτρέπεται. Παρακαλώ να αποχωρήσετε. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση».
Ο τότε υφυπουργός και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποχώρησε από τη συνεδρίαση φανερά ενοχλημένος και λίγο καιρό αργότερα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα δημοσιεύματα κατά της κυρίας Τσατάνη και οι πρώτες επιθέσεις σε βάρος της.
Από το περιστατικό αυτό δε αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος γνώριζε τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2015 την εισαγγελέα Εφετών και δεν τη συνάντησε πρώτη φορά τον Νοέμβριο του ίδιου έτους κατά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στην επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής.
Εξηγείται δε και η συμπεριφορά του προς τη δικαστική λειτουργό που η ίδια καταγγέλλει, καθώς είναι βέβαιο πλέον ότι μετά το περιστατικό αυτό του περασμένου καλοκαιριού ο πολιτικός της προϊστάμενος την «είχε βάλει στο μάτι».
Και όπως παρατηρούν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι, αν επιχειρούσε τέτοιου είδους απροκάλυπτες παρεμβάσεις σε μια υπόθεση που γνώριζε ότι η εισαγγελική λειτουργός δεν έδειχνε διατεθειμένη να ανεχθεί παρατυπίες, μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τι συνέβη σε άλλες υποθέσεις, όπου δικαστικοί λειτουργοί φοβήθηκαν ενδεχομένως να αγνοήσουν υποδείξεις του πολιτικού τους προϊσταμένου.
Ερχονται και άλλες αποκαλύψεις
Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν στο «Βήμα» ότι τώρα που έγινε η αρχή, θα ακολουθήσουν πολλές αποκαλύψεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς που επί μήνες ανέχονταν τέτοια φαινόμενα και κατάπιναν τη δυσαρέσκειά τους.
Οπως τονίζουν, το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα λειτουργήσει με εισαγγελικές εξουσίες, μετά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα κληθούν, εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή του Δ. Παπαγγελόπουλο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, ο επιχειρηματίας Ανδρ. Βγενόπουλος και στη συνέχεια όσα άλλα πρόσωπα κριθεί από τις μαρτυρίες ότι έχουν να συμβάλουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πρώτα-πρώτα αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση της κυρίας Τσατάνη, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι διαθέτει όλα τα «αποδεικτικά στοιχεία» για τις απειλές και τις νουθεσίες που της απηύθυνε ο κ. Παπαγγελόπουλος προκειμένου να την εξαναγκάσει να εγκαταλείψει την υπόθεση Βγενόπουλου για να την αναλάβει η Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Τσατάνη διαθέτει πράγματι ντοκουμέντα, με τα οποία πιστοποιείται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της τηλεφώνησε για να της ζητήσει να εγκαταλείψει τη δικογραφία, απειλώντας την ότι «δεν θα κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της». Ταυτόχρονα λέγεται ότι η ίδια δεν ανέφερε στην αναφορά που υπέβαλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ορισμένους άλλους διάλογους που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, και από τους οποίους προκύπτει σαφώς ότι επιχειρούσε να επηρεάσει την κρίση της και να ελέγξει την πορεία της υπόθεσης.
Με το ίδιο ενδιαφέρον αναμένεται και η κατάθεση της κυρίας Κουτζαμάνη, η οποία και στο παρελθόν έχει καταγγείλει απόπειρες παρέμβασης κυβερνητικών στελεχών στις υποθέσεις που βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα, αλλά και της Βασιλικής Θάνου, η οποία ζήτησε – και ανέθεσε στον εαυτό της – πειθαρχική έρευνα σε βάρος της κυρίας Τσατάνη με τα ίδια επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος, και ενώ γνώριζε ήδη τα καταγγελλόμενα στην αναφορά της εισαγγελικής λειτουργού από τις 22 Φεβρουαρίου.
Ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η υπόθεση
Στις αρχές της εβδομάδας και ενώ ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στη Σμύρνη, στο Μέγαρο Μαξίμου κλήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος. Τον είχε καλέσει ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης και σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντησή τους, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Κατ’ αρχάς, αν συζητούνταν οι προτεραιότητες στο κυβερνητικό έργο για τη Δικαιοσύνη και δεν καλούνταν και ο Δ. Παπαγγελόπουλος, θα ξεσπούσε πόλεμος στην κυβέρνηση. Και δεύτερον, οι πιθανότητες να μη συζητήθηκε η υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη συνάντηση αυτή είναι τόσες όσες και οι πιθανότητες να ανατείλει αύριο ο ήλιος από τη δύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φλαμπουράρης ζήτησε από τον κ. Παρασκευόπουλο πλήρη κάλυψη του κ. Παπαγγελόπουλου από εδώ και στο εξής και ιδίως στις εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που θα ακολουθήσει.
Διότι στους διαδρόμους του υπουργείου Δικαιοσύνης κυκλοφορούν έντονα φήμες ότι ο κ. Παρασκευόπουλος κρατά σαφείς αποστάσεις από την υπόθεση, γεγονός που φάνηκε καθαρά και από τον τρόπο που διαβίβασε την επίμαχη δικογραφία στη Βουλή.
Ετσι ή αλλιώς, ο κ. Παρασκευόπουλος έχει συχνά συγκρουστεί με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε κυβερνητικές συσκέψεις, τονίζοντας ότι δεν εγκρίνει τις μεθόδους που ακολουθεί, ενώ οι υπουργοί έχουν να λένε για τη μετωπική σύγκρουσή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από μήνες, όπου επελέγησαν οι επικεφαλής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με τους δύο υπουργούς να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις.
Πέραν όμως της κόντρας των δύο συγκατοίκων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η υπόθεση Παπαγγελόπουλου φαίνεται ότι αρχίζει να δημιουργεί γενικότερα ρήγματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες τη δυσφορία τους για τις αποκαλύψεις, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα που είχε κατακτήσει.
Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι την εικόνα παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη είχε σχηματίσει πρώτος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προαναγγέλλοντας στη Βουλή διώξεις για 12 ξεχωριστές δικογραφίες, δείχνοντας ότι έχει πλήρη γνώση των δικαστικών ερευνών.
«Η ομάδα Παπαγγελόπουλου, Καμμένου, Θάνου θα μας πάρει στον λαιμό της», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι διέπραξε γκάφα ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς που έσπευσε με δήλωσή του να «αθωώσει» τον αναπληρωτή υπουργό προτού καν ανοίξει η κοινοβουλευτική συζήτηση για το θέμα.
Δυσφορία στη Συγγρού
Σύγχυση στη ΝΔ για τη στάση των καραμανλικών
Εικόνα σύγχυσης επικρατεί (εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ) και στη ΝΔ, όπου κυριαρχεί διάχυτα η άποψη ότι η καραμανλική πτέρυγα θα σώσει τελικά τον υπουργό του Τσίπρα που ήταν στέλεχος και της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η ηγεσία της ΝΔ διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει υπάρξει τουλάχιστον προς το παρόν καμία όχληση από την πλευρά Καραμανλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η μόνη δήλωση στήριξης του κ. Παπαγγελόπουλου ήλθε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «ο Αδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν μιλά για τον Παπαγγελόπουλο». Για τη δήλωση αυτή η ηγετική ομάδα της ΝΔ εξέφρασε την έντονη δυσφορία της, αλλά απέφυγε να αποδοκιμάσει δημοσίως τον βουλευτή.
Αντιθέτως, όπως τόνισε στην τελευταία συνέντευξή του στο Mega ο ίδιος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, η ΝΔ θα καλέσει τους πάντες στην έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να συγκαλύψει την υπόθεση, τότε θα ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής των απαιτούμενων υπογραφών για να συγκροτήσει ειδική προκαταρκτική επιτροπή ή εξεταστική επιτροπή σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της προκαταρκτικής επιτροπής η σχετική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης είναι μυστική…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Παπαγγελόπουλο και για τις διαρροές που υπήρξαν σε ΜΜΕ για στελέχη της ΝΔ αλλά και κατά της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, μέσω της έρευνας που πραγματοποιείται από τους οικονομικούς εισαγγελείς για την περίφημη λίστα Μπόργιανς.
Για τον λόγο αυτόν η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να ασχοληθεί στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής έρευνας που θα ακολουθήσει και με τις μεθόδους επιλεκτικών διαρροών που ακολουθεί η κυβέρνηση στιγματίζοντας ως φοροφυγάδες στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να εξουδετερώσει τα κόμματα και να μειώσει την αξιοπιστία τους.
Αλλα τότε, άλλα σήμερα
«Τα παρακολουθούμε όλα»
Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξάλλου έχει ήδη στείλει από την περασμένη εβδομάδα ειδικό φάκελο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος άλλα έλεγε τον Ιανουάριο και άλλα λέει σήμερα.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογραμμίζει ότι όλες οι ενέργειες της κυρίας Τσατάνη είναι απολύτως σύννομες, επικαλούμενος μάλιστα και σχετική γνωμοδότηση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παντελή.
Το πιο σημαντικό όμως αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο της απάντησής του προς τους βουλευτές, αφού ομολογεί ότι ενώ δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, αφού κάθε ανάκριση είναι μυστική, παρακολουθεί ο ίδιος κάθε σημαντική υπόθεση που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη!
Οπως τονίζει, «εν κατακλείδι διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη δικαστική εξέλιξη, όχι μόνο της συγκεκριμένης, αλλά και κάθε σοβαρής – για το δημόσιο συμφέρον – υπόθεσης και πραγματοποιεί τις αναγκαίες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».
Ο κ. Βενιζέλος, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία των ερευνών καθώς μάλιστα είχε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προτού ακόμη αποκαλυφθεί η υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κ. Βενιζέλος διαθέτει στοιχεία που δεν έχει ακόμη αποκαλύψει και επιβεβαιώνουν ότι το δίδυμο Παπαγγελόπουλου – Θάνου ασκεί πρωτοφανείς παρεμβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, εκβιάζοντας και απειλώντας όσους δεν δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
Θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα οικονομικά και επιχειρηματικά νέα;
Εγγραφείτε στο Newsletter του mononews.gr
By submitting your email, you agree to our Terms and Privacy Notice. You can opt out at any time. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Η Χρυσή Βαρδινογιάννη επίσημα στο πλευρό του Νικόλαου στο Τατόι (video)
Τέλος εποχής για Cosmote – Υιοθετείται οριστικά το «Τ»
Semeli: Τα αδέλφια Γεωργιάδη εξαγοράζουν την οινοποιητική του Μιχάλη Σάλλα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί
Το «κόλλημα» της Moody’s, το στοίχημα της S&P και το Tramp effect
Επιδόμα παιδιού – στέγασης: Χωρίς αυξήσεις και με τα ίδια κριτήρια και το 2025
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύουμε στην Ελλάδα και γινόμαστε ισχυρότεροι διεθνώς- Πρωτοπορούμε στο γάλλιο
Τιtan: Αποδόσεις 250,7% και υπεραξίες 2,37 δισ. στην τελευταία διετία.- Τι φέρνει η εισαγωγή της θυγατρικής στη Wall Street
Αυτές είναι οι δύο δυναστείες δισεκατομμυριούχων που ανταγωνίζονται στον ιταλικό τραπεζικό τομέα
Πλειστηριασμοί: Οι επώνυμοι που έχασαν τις περιουσίες τους μέσα στο 2024