ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η μάχη θα δοθεί στο ανώτατο επίπεδο, με τους πολιτικούς αρχηγούς να ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής.
Σφοδρή είναι η κριτική που δέχεται ήδη η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευση για τα άρθρα που βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες, οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, ζητήματα τα οποία συναντούν μέτωπο αντίδρασης από την αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επισημάνει ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις σε συνδυασμό με διατάξεις που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και αφορούν μείωση της φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.α. στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε ότι αυτές «εδράζονται σε ισχυρισμούς αβάσιμους και ψευδείς, ενώ αποσιωπούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που ικανοποιούν πάγια αιτήματα και σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας».
Όπως ανέφερε η ίδια, μείζονος σημασίας είναι οι ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη στήριξη της οικογένειας, την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ισότητα των φύλων στην εργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων:
-Άδεια πατρότητας 14 ημερών.
-Γονική άδεια 2 μηνών και για τους 2 γονείς πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ.
-Άδεια φροντιστή 5 ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
-Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
-Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.
-Επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνου.
-Επέκταση του μειωμένου ωραρίου (άδεια φροντίδας τέκνου) και στην μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητέρας.
-Επέκταση της άδειας λοχείας 9 εβδομάδων μετά τη γέννα και στην υιοθεσία τέκνου.
-Άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, όπως ανέφερε, ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι διατάξεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στη εργασία. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, αλλά και να συντρέχει τις δημόσιες Αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.
Σύμφωνα με την κ. Πελώνη:
-Μείζονος σημασίας είναι και οι μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό -και άρχισε ήδη να προετοιμάζεται- η δημιουργία και εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας. Παράλληλα, αναβαθμίζεται η Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και θεσπίζεται το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην περίπτωση τηλεργασίας.
-Στο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που βάζουν τέλος σε άδικες διακρίσεις για τους εργαζόμενους, ανάμεσα στις οποίες: Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξισωσή της με εκείνη των υπαλλήλων. Τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier. Και η απαγόρευση απόλυσης για άσκηση οποιουδήποτε νόμιμου δικαιώματος.
-Στο νομοσχέδιο υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από παράνομες συμπεριφορές συνδικαλιστών που περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και πλήττουν τους πολίτες.
-Θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά την διάρκεια της απεργίας.
-Μπαίνει τέλος στις απεργίες και τις στάσεις εργασίας, οι οποίες ενώ κηρύσσονται παράνομες από τη Δικαιοσύνη επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο σωματείο.
-Αποδίδεται αστική ευθύνη στους συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν.
Ένταση και έξω από την Βουλή
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών χθες το απόγευμα, η απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική μέχρι τις 10 το πρωί και μόνο όσον αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μεταφοράς, τα οποία εμπλέκονται στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων.
Διαβάστε ακόμη:
Μετ’ εμποδίων οι απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων
Γιάννης Μαντζουράνης: Όνειρο Εργοδοτών και Εφιάλτης Εργαζομένων