Έκρυθμη είναι πλέον η κατάσταση σε πολλούς καταυλισμούς προσφύγων, καθώς οι συμπλοκές μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων (κυρίως Σύρων και Αφγανών) αποτελούν πια καθημερινό φαινόμενο.
Μετά τα επεισόδια σε Ειδομένη και Πειραιά, σοβαρά επεισόδια είχαμε χθες και στη Χίο, στο κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στον Χαλκειό, όπου σημειώθηκε γενικευμένη συμπλοκή, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με τραύματα από μαχαίρι δύο άτομα, ενώ αρκετοί ακόμα μετανάστες τραυματίστηκαν στο κεφάλι και τα πόδια. Μάλιστα, ενδεικτικό της αγριότητας των επεισοδίων είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής υπέστη σοβαρές ζημιές το κέντρο κράτησης, αφού οι εξοργισμένοι μετανάστες έσπαγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Η αστυνομία αντέδρασε στα επεισόδια κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει στο νησί διμοιρία των ΜΑΤ για να βοηθήσει στην επιβολή της τάξης, μετά από σχετικό αίτημα της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου.
Όπως είναι φυσικό, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι μετά από το χθεσινό περιστατικό, και στις 10 το πρωί προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αστυνομική διεύθυνση Χίου.
Οι ανησυχίες των Ελλήνων πολιτών δεν περιορίζονται βέβαια στη Χίο, αλλά επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, καθώς τα καθημερινά φαινόμενα βίας μεταξύ αλλοδαπών στους καταυλισμούς και τα κέντρα κράτησης εντείνουν τους φόβους για επέκταση των επεισοδίων και εκτός αυτών. Εξάλλου, το γεγονός ότι σε Πειραιά και Ειδομένη παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες χώρες κάτω από άθλιες συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους για νέες σοβαρές συμπλοκές.
Και δεν είναι να πει κανείς ότι τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ήρθαν… ουρανοκατέβατα: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τέτοια φαινόμενα, ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά, «γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών κι εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».
Όπως εξηγούν οι λιμενικοί, «η παρατεταμένη παραμονή τόσων ανθρώπων, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων και ηλικιών σε έναν χώρο τόσο ακατάλληλο εγκυμονεί κινδύνους».
Επιπλέον, η ομοσπονδία των λιμενικών διερωτάται τι χειρότερο πρέπει να συμβεί ώστε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία προσφύγων και λιμενικών, επιβατών και επαγγελματιών που κινούνται στους χώρους του λιμανιού, ενώ καλεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και όλους τους συναρμόδιους φορείς, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλους χώρους.
Σημειώνεται ότι στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη βραδινή απογραφή, βρίσκονται 5.350 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μόνο 631 αναχώρησαν χθες από τον Πειραιά προς κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Κυλλήνη, Ιωάννινα και Πιερία.