ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ο Κώστας Σημίτης άφησε την Ελλάδα μεγαλύτερη, καλύτερη και ασφαλέστερη», σημείωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μιλώντας στην ειδική ενότητα που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην Πρωθυπουργού και στην οποία συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Άννα Διαμαντοπούλου και η κόρη του εκλιπόντος Μαριλένα Σημίτη.
Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην προσωπική εμπειρία του από τη σχέση του με τον Κώστα Σημίτη, αλλά και στα μαθήματα ζωής και πολιτικής που πήρε στο πλευρό του, ενώ εξήρε τον ρόλο του και τη στάση του σε μεγάλα πολιτικά θέματα.
«Η “Σχολή Σημίτη” ήταν η αντίληψη του κάθε μέρα κάνω ένα βήμα μπροστά, ούτως ώστε η χώρα να αλλάξει και η κοινωνία να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής της», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και ανέφερε αναλυτικά στην παρέμβασή του:
«Θέλω να σας πω ότι ο Κώστας Σημίτης, έτσι όπως τον βίωσα πολλά χρόνια, είχε, όπως είπε προηγουμένως η Μαριλένα, πολύ σημαντικές και μεγάλες αξίες και αρχές στη συνείδησή του και την πολιτική του σκέψη, αλλά ταυτόχρονα είχε και έναν απαράμιλλο ρεαλισμό, ο οποίος τον οδηγούσε μέσα από την ίδια τη σκληρότητα του χαρακτήρα του και την αποφασιστικότητά του, να προάγει την Ελλάδα.
Και πρέπει να πούμε ότι αν ο Καραμανλής έβαλε το 1980 την Ελλάδα στην Ευρώπη, ο Σημίτης μας έβαλε στις πρώτες καρέκλες, στην πρώτη θέση, στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στο ευρώ. Και κυρίως στο μεγάλο, κατά τη γνώμη μου, επίτευγμα της Κύπρου. Ποιος πίστευε, όχι πριν πολλά χρόνια, αλλά 2- 3 χρόνια πριν από το 2000, ότι η Κύπρος θα έμπαινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό;
Επίσης ο Κώστας Σημίτης είχε ένα απαράμιλλο πείσμα, έτσι όπως το βίωσα και με διαμόρφωσε, επειδή έκανε την αρχή η Άννα {Διαμαντοπούλου} προηγουμένως, όλοι εμείς που βιώσαμε αυτή την πορεία και έχουμε εμπειρίες και στιγμές που ζήσαμε μαζί με τον στην αρχή Υπουργό και στη συνέχεια με τον Ηγέτη Σημίτη ότι για μένα υπήρξε μια συγκλονιστική εμπειρία η συνεργασία μαζί του. Ήμουν νεαρός, ενθουσιώδης, ζούσαμε τα πρώιμα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η αντίληψή μας για την πολιτική είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πολύ διαφορετικά από αυτά που είχε ο Κώστας Σημίτης. Μπήκαμε στα υπουργεία, συνάντησα έναν πολιτικό τον οποίο δεν γνώριζα και κάθε Πέμπτη είχα μαζί του μια συνάντηση, η οποία τον πρώτο καιρό ήταν για μένα μια μεγάλη δοκιμασία. Διότι υπήρχε -στη σημερινή εποχή ένα excel- τότε, ένα μπλοκάκι, το οποίο ήταν αμείλικτο. Και επιχειρούσε να με εξετάζει. Πώς ακριβώς πορεύτηκα όλη την εβδομάδα; Πόσους στόχους υλοποίησα; Πόσο προχώρησε το πρόγραμμά μας; Και αυτό, από τις αρχικές αντιδράσεις που με δοκίμασαν, σταδιακά άρχισε να με εντυπωσιάζει. Άρχισε να με εντυπωσιάζει η μέθοδος, το πείσμα, η εργατικότητα και τελικά το αποτέλεσμα. Θέλετε να σας πω ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τότε στην πορεία του Κώστα Σημίτη, στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια: Ο Νόμος για τον ανταγωνισμό, ο Νόμος για την προστασία του καταναλωτή, ο Νόμος για τις εμπορικές μισθώσεις, ο Νόμος για τις προμήθειες του Δημοσίου, μιας και η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της βήματα προς την ελεύθερη αγορά με κανόνες και έδινε σκληρό αγώνα για να μειώσει τον πληθωρισμό, από το 23% στο 3%, όπως τελικά το πετύχαμε το 2000 και μετά το 2001, όταν η χώρα εισήλθε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Αυτή λοιπόν η αντίληψη της πολιτικής. Αυτή η φιλοσοφία για την πολιτική είναι αυτό που ανέφερε ο Βαγγέλης Βενιζέλος προηγουμένως ότι αυτή η αντίληψη άφησε ένα αποτύπωμα πίσω. Ένα έργο, ένα αποτέλεσμα.
Ο Κώστας Σημίτης άφησε την Ελλάδα, όταν αποχώρησε, μεγαλύτερη, καλύτερη και ασφαλέστερη».
Η ασφάλεια έγινε το μεγαλύτερο αγαθό και η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ύπαρξή μας
Στη δεύτερη παρέμβασή του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε προσωπικά πολιτικά βιώματα την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, που όπως είπε του έδωσαν «ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό μάθημα».
Αναλυτικά η παρέμβασή του:
«Σε συνέχεια αυτού που είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, για την ιστορική, για τις μέρες που κράτησε η διαδικασία της φιλονικίας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και της παραίτησής του, θέλω να σας πω ότι ήμουν παρών στο τηλεφώνημα του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον Κώστα Σημίτη, όπου- επικαλούμαι μία αρχική φράση, αν την κρατήσατε που είπε η Άννα {Διαμαντοπούλου} – ότι ήταν ευγενής. Ήταν λοιπόν μία συνομιλία εξαιρετικά δύσκολη. Μου είπε να παραμείνω μέσα στο γραφείο του, όπου ήμασταν οι δυο μας. Του είπε στο τηλέφωνο ο Ανδρέας Παπανδρέου κάποια πράγματα, τα οποία δεν άκουγα, αλλά, μετά μου τα μετέφερε ο Κώστας Σημίτης, του είπε, «κύριε Πρόεδρε, διαφωνώ και παραιτούμαι». Και ανέβηκε πάνω, όπως σας το αναφέρω, μαζί με εμένα στο πλευρό του και ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, οι οποίοι περίμεναν μία συνέντευξη Τύπου, όπως κάναμε κάθε Πέμπτη, και ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τόσο απλά, τόσο λιτά, αλλά και με τόσο μεγάλη αξιοπρέπεια.
Το δεύτερο, στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι ένα πολιτικό συμπέρασμα το οποίο ανέφερε ο Βαγγέλης {Βενιζέλος} και θέλω να του δώσω ακόμη μεγαλύτερη έμφαση. Το περιστατικό του Οτσαλάν, ήταν τραυματικό για τη χώρα, γιατί αποκάλυψε πάρα πολλές αδυναμίες. Ακριβώς αυτές υπαινίχθηκε προηγουμένως ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Πάρα πολλές αδυναμίες, εσωτερικές, πάρα πολλά κενά διοίκησης και ασφάλειας.
Και πρέπει να σας πω ότι έλαβα ένα πολύ ισχυρό και αποτελεσματικό μάθημα. Όταν εγώ κλήθηκα στη συνέχεια, λίγες μέρες μετά να αναλάβω το Υπουργείο της Ασφάλειας και άρχισα να βλέπω μία μία τις μαύρες τρύπες που είχε η ασφάλεια της χώρας και τότε έδωσα μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Ότι πρέπει να γίνω πολύ καλός υπουργός. Πρέπει να ασχοληθώ σε βάθος, να διακρίνω όλα τα κενά και τα ελλείμματα και μέρα με τη μέρα να χτίζουμε θεσμούς, έτσι η χώρα να είναι ασφαλής. Γιατί η ασφάλεια, πια, με τα χρόνια έγινε το μεγαλύτερο, αν θέλετε, αγαθό και η πιο σημαντική προϋπόθεση για την ύπαρξή μας».
Διαβάστε επίσης
Κακλαμάνης: Στις 8 Μαΐου παρουσιάζει το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων του Κοινοβουλίου
Αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις για πολίτες με ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
