ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμα για λίγη υπομονή ακόμη, ώστε να αρχίσει η προσεκτική και σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, δίνει η κυβέρνηση, ακολουθώντας πάντα και τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.
Με αρωγό το πρόγραμμα των εμβολιασμών, που εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς -χθες ξεπέρασαν τις 900.000-, η κυβέρνηση προχωρά ήδη στον σχεδιασμό της για την επόμενη ημέρα, την οποία σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός τοποθετεί μετά τα μέσα Μαρτίου.
«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας, αλλά και της εκπαίδευσης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021».
Σύμφωνα με όσα είπε, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, εφόσον αποφασιστεί τελικά η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα, περιλαμβάνει «έξυπνες λύσεις», αλλά και μια «νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή».
Το παραπάνω ερμηνεύεται ως πρόθεση να φύγει η αγορά από το λεγόμενο «ακορντεόν» και να επανέλθει η οικονομική και κοινωνική ζωή σε μια σταθερότητα λαμβάνοντας μέτρα που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός νέου κλεισίματος.
Ως έξυπνη λύση θεωρείται ο κωδικός 13032 για το λιανεμπόριο, που είναι ήδη έτοιμος όπως ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης, περιμένοντας το πράσινο φως για το άνοιγμα των καταστημάτων: «Το εργαλείο είναι έτοιμο, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να εφαρμοστεί στο λιανεμπόριο όπως έχει συζητηθεί, αλλά από κει και πέρα για το αν και πώς θα εφαρμοστεί, θα το δούμε στην πορεία. Θα πρέπει κάποιος να δει τι συμβαίνει με την επιδημιολογική καμπύλη στην Αττική, σε όλη την χώρα, οπότε όλα αυτά αξιολογούνται κάθε μέρα, κάθε στιγμή» ανέφερε.
Δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας ο πρωθυπουργός χθες αναγνώρισε την κόπωση στην κοινωνία, ωστόσο πρόσθεσε ότι «η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία».
Αναφορικά με το λιανεμπόριο, που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα είναι η Τρίτη 16 Μαρτίου, με στόχο να μην χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος εν όψει και των εορταστικών αγορών για το Πάσχα. Στις προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι τα καταστήματα να ανοίξουν κανονικά με αυστηρά μέτρα προστασίας. Ωστόσο, υπάρχουν και εισηγήσεις για τις λύσεις click-away ή click-in-shop, για να μην υπάρξει συνωστισμός.
Για τα σχολεία, το πιθανότερο είναι ότι οι μαθητές θα επιστρέφουν στα θρανία σταδιακά, ανά βαθμίδα. Και αυτό τοποθετείται χρονικά μετά τα μέσα Μαρτίου, αλλά πάντως μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι, πάντως, να παραταθεί το σχολικό έτος. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό, αλλά η παράταση θα διαρκέσει λιγότερο από μήνα.
Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα έχει ως συνεπακόλουθο και την άρση περιορισμών στις μετακινήσεις για τη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής, με αρχή την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 6 μμ τα Σαββατοκύριακα. Αυτό, παράλληλα, μπορεί να συμπαρασύρει και το ωράριο τις καθημερινές, με στόχο να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού σε καταστήματα, μεγάλες εμπορικές οδούς και μέσα μεταφοράς.
Διαβάστε ακόμη:
Πιερρακάκης: Έτοιμος ο πενταψήφιος αριθμός για sms εάν ανοίξει το λιανεμπόριο
Σκυλακάκης: Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με κριτήριο τη μείωση τζίρου