ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πίεση στο ΕΣΥ ολοένα και αυξάνεται και η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει, αφενός για να μην γονατίσουν τα νοσοκομεία, αφετέρου γιατί τα όποια μέτρα πρέπει να ληφθούν νωρίς, προκειμένου να μείνει ανοιχτή η αγορά στις γιορτές των Χριστουγέννων για να κινηθεί η οικονομία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εντείνει την πίεσή της προς την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και οι κινήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού θα πρέπει να γίνουν εντός της εβδομάδας που έρχεται- ίσως με την έναρξη της.
Τα μέτρα που εξετάζονται
Η επαναφορά του μέτρου για τα σούπερ μάρκετ, το οποίο είχε ανακληθεί πριν από λιγότερο από έναν μήνα, κρίθηκε επιβεβλημένο από τη στιγμή που μπαίνουν στα καταστήματα εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αλλά δεν αρκεί.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει το ενδεχόμενο γενικού lockdown, όμως εξετάζει δυο μοντέλα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας. Το πρώτο είναι το αυστριακό και το δεύτερο εκείνο της Γερμανίας.
Η διαφορά απ’ όσα είχαμε ζήσει τις προηγούμενες φορές είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις δεν μιλάμε για γενικό, αλλά για ειδικό lockdown για ανεμβολίαστους με στοχευμένα μέτρα, όπου χρειάζεται.
Στη Γερμανία, για παράδειγμα, στο επίκεντρο των μέτρων προστασίας είναι ο περιορισμός σειράς δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων και η επιστροφή στα δωρεάν τεστ κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους, θα δίνεται σε δήμους και περιοχές με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων η δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19.
Δηλαδή, δεν θα αρκεί μόνο το αρνητικό τεστ για να μπει ένας ανεμβολίαστος σε κλειστό χώρο. Πιο αυστηρά μέτρα θα λαμβάνονται επίσης στην εργασία, όπου θα απαιτείται τεστ για όλους τους ανεμβολίαστους και ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο στα σχολεία.
Ένα κοκτέιλ των συγκεκριμένων μέτρων με 3 ακόμα στοχευμένες κινήσεις εξετάζεται και στην Ελλάδα.
Στην πρώτη φάση του ειδικού lockdown εκτός από τα παραπάνω θα δούμε μάσκες παντού για τους ανεμβολίαστους και εστίαση χωρίς μουσική και μόνο με καθήμενους.
Αν δεν έρθει γρήγορη ύφεση και πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων τότε θα δούμε στη συνέχεια και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και κλείσιμο της εστίασης πιο νωρίς.
Όλα αυτά όμως σε δεύτερο χρόνο και με στόχευση την πίεση στους ανεμβολίαστους προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμών στη χώρα μας.
Διαβάστε ακόμη: