ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιούν υψηλόβαθμοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στην Τρίπολη από το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της GNA και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η GNA στηρίζεται από την Τουρκία και ο LNA από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη γειτονική της χώρα και τη στήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στις δυνάμεις της Τρίπολης.
Ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εμάντ Τραμπέλσι συζήτησαν «τρόπους για τη στήριξη της συμφωνίας εκεχειρίας» και τα αποτελέσματα «των συνομιλιών των επιτροπών 5+5» με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, ανέφερε η ανακοίνωση. Το υπουργείο αναφερόταν στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών και τις διμερείς συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν από πέντε αξιωματούχοι από κάθε πλευρά.
Ο Μπασάγα, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, έγραψε στο Twitter ότι η συνάντηση ήταν «καρποφόρα και εποικοδομητική» και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σχέση της Λιβύης με το Κάιρο.
Στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων μετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της GNA Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα και δεσμεύτηκε ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Τρίπολη θα επαναλειτουργήσει «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της GNA, Μοχάμεντ Ελγκεμπλάουι.
Η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ έγραψε ότι οι αξιωματούχοι πρόκειται να επιθεωρήσουν το κτίριο της πρεσβείας το οποίο παραμένει κλειστό από το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Λιβύη: Τι συζήτησε ο Χουλουσί Ακάρ με τους αξιωματούχους της Τρίπολης
ΟΗΕ: Στις 24 Δεκεμβρίου του 2021 οι εκλογές στη Λιβύη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ