Απαντήσεις στις αιτιάσεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα έδωσε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σχολίασε και το χάος που προέκυψε με τις εξελίξεις στο ΚΟ των «Σπαρτιατών», αναφέροντας πως «γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών.

1

Ξεκινώντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο στον αριθμό των εκτάσεων που καίγονται «Στα Μεσογειακά κλίματα, είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές…. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών»

«Οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και οι αριθμοί. Ας μην τους χρησιμοποιούμε αποσπασματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές από το 2006, όπως είναι αναρτημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. «Αν δείτε τα γραφήματα – δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων – θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο. Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023».

«Σίγουρα είναι επιβεβλημένο να συνομιλούμε με άλλες μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσσουμε γνώση και πρακτικές. Συνομιλήσαμε με τους Πορτογάλους που έχουν ένα πολύ καλό σύστημα για να φτιάξουμε και το δικό μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν προτεραιοποίηση των στόχων», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας οι καμένες εκτάσεις δεν περιλαμβάνουν στο σύνολό τους δάση. «Όταν καίγεται ένα πουρνάρι που αναγεννιέται σε 2 χρόνια δεν έχει την ίδια αξία με ένα δέντρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ», εξήγησε.

Υπενθύμισε επίσης πως στατιστικά, από μέγεθος καμένων εκτάσεων, «το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά» Ωστόσο πρόσθεσε πως ενώ χάσαμε λίγα στρέμματα, ταυτόχρονα «χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι και αυτές οι απώλειες δεν αναπληρώνονται».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, για την γενικόλογη ομιλία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο.  «Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».

«Είπατε κ. Ανδρουλάκη ότι στην Πάρνηθα κάηκαν περισσότερα στρέμματα από το 2007. Έρχεστε εδώ και διαβάζετε μια ομιλία χωρίς να ακούτε τι έχει πει ο συνομιλητή σας πριν. Χάσαμε το μισό ελατοδάσος της Πάρνηθας το 2007 ενδεχομένως για πάντα. Αντίθετα το κομμάτι του πευκόδασους αναγεννήθηκε.Μας λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα παραγνωρίζοντας την ουσία που μόλις σας είπα. Η συζήτηση που κάνουμε δεν πρέπει να είναι επιπέδου ατάκας», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στα όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για «δολοφονία χαρακτήρων».

«Καλό είναι κυρία Κωνσταντοπούλου να μην συγχέεται τον ρόλο σας ως δικηγόρος και τον ρόλο σας ως πρόεδρος ΚΟ. Τους αξιωματικούς που κατηγορείτε για το Μάτι μπορεί σήμερα να δίνουν μάχη στη Δαδιά. Υπάρχει κυρία Κωνσταντοπούλου το τεκμήριο αθωότητας και η αξιολόγηση. Είναι άδικο και ανέντιμο την ώρα που παλεύουν αυτοί οι άνθρωποι να δολοφονείτε χαρακτήρες», είπε, προσθέτοντας: «Κυρία Κωνσταντοπούλου μεταφέρατε στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που μπορεί να αξιολογήσει μόνο η Δικαιοσύνη».

Για τη φωτιά στον Έβρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στη φωτιά στον Έβρο, που μαίνεται για 13η ημέρα.

«Ο Έβρος καίγεται 13 ημέρες και υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για να σβήσει αυτή η φωτιά. Γιατί δεν σβήνει η φωτιά; Πιστεύετε ότι γίνονται λάθη; Να βγείτε να το πείτε. Δεν μπορείτε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και την ίδια ώρα να τους κατηγορείτε ότι δεν σβήνει η φωτιά», είπε με νόημα.

Αναφέρθηκε επίσης στους μετανάστες που βρέθηκαν στη Δαδιά. «Όσοι βρέθηκαν στην Δαδιά δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Το 112 έστειλε μηνύματα σε 2 γλώσσες. Να αναρωτηθείτε ποιοι τους πήγαν εκεί. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και τους οδηγούν σε καταστάσεις εγκλωβισμού. Είναι τραγικό αυτό που έγινε αλλά δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».

Κεντρικός στόχος για την κυβέρνηση είναι η καλύτερη φύλαξη των δασών και των συνόρων με μεγαλύτερη αποτροπή.

Επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο

«Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνουν απάντηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως δεν χρειάζεται να καεί ένα δάσος για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες καθώς ο νόμος επιτρέπει έτσι κι αλλιώς την τοποθέτησή τους στα δάση υπό προϋποθέσεις. Απάντησε επίσης στον Σωκράτη Φάμελλο που άφησε να εννοηθεί πως δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η τοποθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εκτάσεις που έχουν καεί, πως αυτό ουσιαστικά θα έδινε κίνητρα για εμπρησμούς σε όσους διαφωνούν με την τοποθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έντονη κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός και στα fake news που, όπως είπε, ακούστηκαν από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

«Είστε διακινητές των πιο θλιβερών fake news και θεωριών συνωμοσίας. Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει με το αζημίωτο και όταν σας απαντάμε βγάζετε και γλώσσα. Νισάφι πια. Δεν θα είστε στο απυρόβλητο. Μας είπατε το εξής αμίμητο: Έσβησαν οι φωτιές στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιος σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες; Ποια αεροπλάνα ρίχνουν επιβραδυντικό; Να σας το εξηγήσω για να αντιληφθείτε τι μέγεθος της σαχλαμάρας. Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πετζετέλ και το χρησιμοποιούμε ελάχιστα και έχει ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως άκουσε από την αντιπολίτευση ιδέες και όχι πρόταση για σχέδιο δράσης, ενώ αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από τη WWF σχετικά με ένα σχέδιο για τη Δαδιά, με την οποία τόνισε πως σε πολλά μέρη συμφωνεί και πως θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πυλώνα δράσης της.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις φωτιές – Πρωτολογίες

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για ταυτότητες: Να έχουμε εμπιστοσύνη στην Εκκλησία

Μπακογιάννης: Θετικός σε ντιμπέιτ με τους υποψηφίους δημάρχους για τον Δήμο Αθηναίων