• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο-Προερχόμαστε από μια 10ετή κρίση που συμπίεσε τα εισοδήματα

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής (31/05) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ακρίβεια, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας, λέγοντας αρχικά ότι: «Η Ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Κι άλλες χώρες το αντιμετωπίζουν, εδώ είναι πιο έντονο διότι ερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση που συρρίκνωσε τα εισοδήματα».

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές και γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες.

    «Οι εκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν ποιοι θα μας εκπροσωπούν τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη».

    Στο ερώτημα γιατί πρέπει να έρθει αντιμέτωπος ο πολίτης με το δίλημμα Μητσοτάκης ή περιπέτειες:

    «Είναι μια εθνική κάλπη και η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε ένα άτυπο δημοψήφισμα. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση».

    Μιλώντας για τη μείωση του ΦΠΑ είπε πως στηρίζει πολλά δημόσια ταμεία και «όποιος τον υποστήριζε είτε είναι αντιπολίτευση είτε είναι βιομήχανοι είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να δουν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να κόψουμε».

    Για τον καφέ, είπε ότι «θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη» και συμπλήρωσε ότι «αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές».

    «Εμείς δώσαμε μεγάλη στήριξη στην κοινωνία την εποχή του κορονοϊού. Αλλά τώρα επανερχόμαστε σε μια εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας. Μερικές φορές η αντιπολίτευση δείχνει να μην τα γνωρίζει αυτά. Ο ευρωπαϊκός κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να αυξάνουμε τις δαπάνες άνω του 3%. Όποιος το περνάει μπαίνει σε επιτήρηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουν να επιστρέψουμε στην επιτήρηση ας μας το πουν», πρόσθεσε.

    Μιλώντας για τα ενοίκια είπε πως η αύξηση είναι «το αποτέλεσμα της ανάπτυξης».

    «Οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση γιατί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα σπίτι μου με μεγαλύτερο περίμετρο από το προηγούμενο», δήλωσε.

    Για το Airbnb δήλωσε πως «το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση».

    «Με τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε – Δεν αφορά την Τουρκία»

    Για την Τουρκία αρχικά είπε ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ το μόνο μεγάλο θέμα που έχουμε».

    Αναφορικά με τα θαλάσσια πάρκα υπογράμμισε: «Θα προχωρήσουμε. Είναι πάρκα κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουν τον θαλάσσιο πλούτο. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης αλλά δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν αφορά την Τουρκία, τελεία».

    Τέμπη: «Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση»

    Για τα Τέμπη, είπε πως η υπόθεση είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τη Δικαιοσύνη «που αυτή έχει το βάρος τώρα». Δεν πρέπει να κομματικοποιείται η υπόθεση αυτή, τόνισε.

    «Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Όποιος συγγενής επικοινώνησε μαζί μου του εξήγησα τη δική μου εκδοχή. Δεν το εργαλειοποίησα δεν επένδυσα πάνω στον πόνο τον συγγενών».

    «Να έρθουν να φτιάξουν κατηγορητήριο και όταν έρθει να το συζητήσουμε στη Βουλή. Δεν έχω δει τίποτα από αυτά», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Drewry: Αυξήθηκαν κατά 4% οι ναύλοι στα κοντέινερ



    ΣΧΟΛΙΑ