Στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με μαθητές για το φαινόμενο της σχολικής βίας. Νωρίτερα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα, stop-bullying.gov.gr στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Παράλληλα ανέπτυξε το πλέγμα δράσεων του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής και της εκστρατείας ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying.

1

Οι γονείς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι μαθητές που προβαίνουν σε καταγγελία στην ειδική πλατφόρμα. Για τη διευκόλυνση των χρηστών της πλατφόρμας, θα υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, όπου οι καταγγέλλοντες θα συμπληρώνουν τα σχετικά πεδία, περιγράφοντας το περιστατικό ενδοσχολικής βίας ή εκφοβισμού.

Τα περιστατικά θα τα διαχειρίζεται σε πρώτο στάδιο το ίδιο το σχολείο, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο επιτροπές, οι οποίες θα συνεπικουρούν τη διαδικασία, θα συλλέγουν στοιχεία και θα διαμορφώνουν πολιτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η καμπάνια περιλαμβάνει αλλαγές και στο σχολείο, με προγράμματα επιμόρφωσης σε εκπαιδευτικούς και ενίσχυση της κουλτούρας του σεβασμού μέσα στο σχολείο, την ώρα του μαθήματος ακόμα και στο πλαίσιο των εκδρομών.

Παράλληλα, αυστηροποιείται ο Κανονισμός του σχολείου, με επαναφορά της πενθήμερης αποβολής από το νέο σχολικό έτος, διευκόλυνση της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, αυστηρές συνέπειες για τη χρήση κινητών μέσα στη τάξη, χαρακτηρισμό των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Επιπλέον, σε περιπτώσεις βανδαλισμών εντός των σχολείων, οι γονείς θα  καλούνται να πληρώσουν τις ζημιές.

Μητσοτάκης: «Σας καλώ να σπάσουμε τη σιωπή»

«Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο και αυτό ήταν μια αστεία διαδικασία για τους καλούς μαθητές και όλοι το αντιμετωπίζαμε ως χαβαλέ. Ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής και πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας αλλά τότε σε αυτά τα φαινόμενα δεν δίναμε μεγάλη σημασία. Ήταν σαν μέρος της μαθητικής ζωής. Μπορεί εμένα να μην με επηρέασε αλλά υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν και τώρα δεν θέλουνε να λένε τίποτα για το σχολείο και δεν θέλουν καμία συμμετοχή στον σύλλογο αποφοίτων. Αυτά είναι τραύματα που μπορεί να μείνουν και να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα όπως π.χ. το πόσο κακό κάνει το κάπνισμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης.

«Σας καλώ να σπάσουμε τη σιωπή και αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα αλλά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδορείς για τις επιλογές που κάνει. Αν ο θύτης νιώσει αποκομμένος αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αν βρούμε έναν τρόπο να απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να πούμε ότι υπάρχουν κανόνες και όρια τα οποία όταν περνάμε υπάρχουν συνέπειες.

Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί γονείς, συλλόγους εκπαιδευτικών, εκκλησία. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι κάποιος να μπορεί να μιλήσει. Δεν είναι εύκολα αποδεκτό να μιλήσει κανείς για τον θύτη αλλά είναι απαραίτητο. Η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το περιστατικό. Μας δίνει τη δυνατότητα της ανωνυμίας της καταγγελίας αλλά και της αξιοποίησης εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών που θα γίνουν. Τα πρωτόκολλα είναι διαδικασίες που μας προτείνουν οι ειδικοί για να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε.

Πιερρακάκης: «Να σπάσουμε το απόστημα»

Ο υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πλατφόρμας για τη σχολική βία και την λειτουργία της πλατφόρμας e-Parents, η οποία θα προσφέρει άμεση ενημέρωση στους γονείς σχετικά με τις απουσίες των μαθητών και αναμένεται να λειτουργήσει σε λίγο καιρό.

«Βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε ένα εθνικό πρόβλημα. Μία πλατφόρμα δεν είναι μια πολιτική. Μία πολιτική περιλαμβάνει αλλαγή στη κουλτούρα, καμπάνια ευαισθητοποίησης. Λέμε την αλήθεια, δεν βάζουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε στο μέγιστο βαθμό το πρόβλημα. Αυτό είναι το απόστημα το οποίο πρέπει να σπάσουμε», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Προανήγγειλε την ενίσχυση σε αριθμό των ψυχολόγων στα σχολεία, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί από 2.000 σε 4.000 ενώ περιέγραψε και τις διαδικασίες επιμόρφωσης που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες στους εκπαιδευτικούς.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα κοινωνικού συμβολαίου, αποδοχής και σεβασμού της κουλτούρας γι’ αυτό από τον Σεπτέμβριο εντάσσουμε δράσεις Ενεργού Πολίτη από τα Νηπιαγωγεία μέχρι την πρώτη Λυκείου», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος είναι αυτό να διενεργείται για μια ώρα την εβδομάδα καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Τι αλλάζει στα σχολεία

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη από την τρέχουσα χρονιά θα ξεκινήσει μία σειρά παρεμβάσεων στα σχολεία, οι οποίες αφορούν αλλαγές στο Κανονισμό του σχολείου.

  • Οι απουσίες των μαθητών ψηφιοποιούνται και θα είναι διαθέσιμες στους γονείς στην εφαρμογή e-parents για άμεση ψηφιακή ενημέρωση σχετικά με την πορεία του μαθητή, τις απουσίες τους και άλλα δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο myschool.
  • Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2024.
  • Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Οι δικαιολογημένες απουσίες θα είναι 50, ενώ μετά θα χαρακτηρίζονται ως αδικαιολόγητες.
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της 5ημερης αποβολής.
  • Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για έναν μαθητή. Επίσης δεν προβλέπεται επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, ύστερα από ένα χρόνο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
  • Αν κάποιος προκαλέσει φθορές στην περιουσία του σχολείου στο πλαίσιο βανδαλισμών, το κόστος θα βεβαιώνεται στην οικογένεια του δράστη.

Δείτε την εκδήλωση:

Διαβάστε επίσης:

Επισημάνσεις από την Έκθεση της ΤτΕ που χρήζουν προσοχής

Τι προβλέπει το εθνικό σχέδιο για τη σχολική βία – Παρουσιάζεται από Μητσοτάκη και Πιερρακάκη

Μητσοτάκης από τη Ρόδο: Η κυβέρνηση δίνει συντονισμένο αγώνα για μια ισχυρή οικονομία και κοινωνία