ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι κοινωνικά δίκαιες και αποτελεσματικές. Επανέλαβε, δε, ότι οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις στην τιμή της βενζίνης, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, δεν θα είναι οριζόντιες, ως προς τον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην επιβραβευθούν, έστω και εμμέσως, όλοι όσοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τρέχουσας επιβάρυνσης.
Σημείωσε δε πως ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών «ενέσεων» στήριξης από τον καιρό της πανδημίας και εντεύθεν αποσκοπεί στο να κρατηθεί όρθιος ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει πάψει να λογίζεται όπως στο πρόσφατο παρελθόν ως η ειδική περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επαναβεβαίωσε πως «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα έως το τέλος της 4ετίας».
Ερωτηθείς σχετικώς ο πρωθυπουργός επέμεινε πως οι εκλογές προσδιορίζονται την άνοιξη του 2023. Επεσήμανε πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαικού Νότου παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και τα οσονούπω αναμενόμενα υψηλότερα επιτόκια και απέδωσε το συγκεκριμένο γεγονός στο ότι η χώρα έχει χαμηλές υποχρεώσεις αποπληρωμής χρέους, αλλά και πως η εικόνα της διεθνώς, το brand, έχει ουσιωδώς βελτιωθεί.
«Το ρίσκο Ελλάδα έχει πλέον μειωθεί δραστικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, που επέμεινε πως περιβάλλει τις ελληνικές επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη λόγω της ανθεκτικότητας τους, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικώς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως μία από τις κεντρικές προτεραιότητες μιας δεύτερης θητείας της κυβέρνησης του είναι η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει πως μία τέτοια μάχη μπορεί να κερδηθεί μέσα σε μία 4ετία, πρόκειται για μία διαρκή μάχη. Στην περίπτωση της περικοπής των αναβολών στις δίκες σηκώνουμε συντεχνιακή σκόνη, θα το ξεπεράσουμε και θα προχωρήσουμε» διαβεβαίωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών βασική προτεραιότητα της επόμενης τετραετίας
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως μια βασική προτεραιότητα του για την επόμενη τετραετία την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όταν θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι δύο από τις προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην ανοιχτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στο πλαίσιο συζήτησης με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όταν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος και σε συνδυασμό με τις αναλύσεις για το μέλλον του ασφαλιστικού, η προτεραιότητα θα είναι η μείωση των εισφορών.
Σημείωσε, ωστόσο, και τα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στα οποία περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Αντίστοιχα σημείωσε ότι και στο επίπεδο της δικαιοσύνης έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η πιλοτική δίκη και ο περιορισμός των αναβολών. Τόνισε, ωστόσο, ότι “η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι μία από τις προτεραιότητες για να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού”.
Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία της χώρας ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πιο ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως ειδική περίπτωση.
“Ο δωδεκαετής κύκλος της μεγάλης ταλαιπωρίας για την κοινωνία κλείνει και επίσημα με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας που θεωρώ εφικτή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023”, είπε.
Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σημείωσε: “Δεν είναι μόνο η τραγικότητα μίας βάρβαρης επίθεσης από μια χώρα που θέλει να ξαναγράψει τα σύνορα με στρατιωτική βία, είναι και η ενεργειακή κρίση και το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης. Είμαστε σε περιβάλλον πληθωρισμού, όμοιο του οποίου δεν έχουμε ξαναζήσει εδώ και 40 χρόνια. Θα δούμε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα σήμερα, ως προς τα δημόσια οικονομικά και την διάρθρωση του χρέους, είναι συγκριτικά σε καλύτερη θέση γιατί έχουμε χαμηλές ανάγκες αποπληρωμής, καθώς φροντίσαμε να ενισχύσουμε το μαξιλάρι και γιατί η εικόνα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, πράγμα που αποτυπώνεται στις αγορές κεφαλαίων και στις αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους”.
Ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διευκόλυνση της επιδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης μεγάλων επενδύσεων σε συγκεκριμένα σημεία αντί της διασποράς μικρών μονάδων σε περισσότερα.
Εξάλλου, χαρακτήρισε επανάσταση το νομοσχέδιο για την παιδεία, σημειώνοντας ότι κακώς η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην διοίκηση των πανεπιστημίων, “ένα θέμα που αφορά μόνο 500 άτομα”. Ζήτησε, δε, από τις επιχειρήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ανάπτυξη του θεσμού της μαθητείας προκειμένου οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της παραγωγής.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
Δείτε τη συζήτηση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ