Συζήτηση με τον ακαδημαϊκό και συγγραφέα Φράνσις Φουκουγιάμα  είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental, με θέμα «Οι προτεραιότητες της Ελλάδας σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο», στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και υπάρχει ανάγκη να ηττηθεί. Ωστόσο, όπως δήλωσε, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διαδραματίσει τον ρόλο του «πυλώνα της περιοχής».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν θεωρώ ότι είναι αργά να συζητήσουμε για το μέλλον της Γάζας».

Παράλληλα, εξήγησε πως για το ψήφισμα του ΟΗΕ πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα. «Σε τελική ανάλυση δεν αφορά μόνον τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά όσους σκέφτονται ότι μπορεί να αναθεωρηθούν τα σύνορα, και αυτό το ζήτημα αφορά φυσικά την Ελλάδα», είπε.

«Η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε οι Ευρωπαίοι με σοβαρότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ της για αμυντικούς σκοπούς». «Η άμυνα είναι κρίσιμης σημασίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος είπε «ότι δεν έχει αποδώσει τις τελευταίες δεκαετίες».

Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ότι η Ελλάδα έχει υποστήριξη και από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου και δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τις επερχόμενες εκλογές στην Αμερική.

Για την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάστηκε περισσότερο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπογραμμίζοντας τις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον.

Σχετικά με Τουρκία, Κίνα

«Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευράς της Ιστορίας καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει «απελευθερωτική δύναμη», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι η «Ελλάδα είναι πολύ συνεπής στη σχέση της με την Τουρκία από όταν ανέλαβα τα ηνία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χώρα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στην Ελλάδα, τόνισε όμως ότι η «επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι πετυχημένη».

«Πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Μια ικανή κεντροδεξιά κυβέρνηση που επικεντρώνεται στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και εστιάζει στην ανάπτυξη μπορεί να κερδίσει στις εκλογές με το ποσοστό που έλαβε το 2019. Το λαϊκίστικό ισοδύναμο στην Ελλάδα κατέρρευσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση».

Χαρακτήρισε επίσης ως μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών τις ανισότητες και πρόσθεσε ότι: «Κατηγορούμε τους λαϊκιστές ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».

Διαβάστε επίσης:

6ο ATHENS INVESTMENT FORUM: Το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία

Αυγενάκης: Ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω αδικαιολόγητων λαθών

Κινέζος πρέσβης: Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα φέρει περισσότερους επενδυτές