• Πολιτική

    Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: Είναι εφικτός ο στόχος για μισθό στα 1.500 ευρώ

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Κύριος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτός ο βασικός στόχος της κυβέρνησης αφορά την ανάπτυξη με ποιοτικές θέσεις εργασίας, σύγκλιση μισθών και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

    «Η ανάπτυξη δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. ενώ τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος για μισθό στα 1.500 ευρώ.

    «Στόχος δικός μας είναι ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Είναι ένας στόχος που είναι εφικτός…”, σημείωσε.

    «Στόχος να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το ζητούμενο είναι πως θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» ανέφερε.

    O πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πράσινης μετάβαση λέγοντας ότι η Ελλάδα θα είναι στους νικητές της πράσινης μετάβασης.

    «Η χώρα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών σε ότι αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών. Σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά καταφέρνουμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ.

    Είπε ακόμη ότι τα έργα σε ότι αφορά τις μπαταρίες δεν αρκούν για να λύσουν προβλήματα και γι’ αυτό η χώρα στηρίζει μεγάλα έργα αντλιοταμίευσης αλλά και έργα διασύνδεσης. Τα δίκτυα έχουν μεγάλη σημασία, τόνισε.

    Οι διασυνδέσεις ειναι κρίσιμες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ παγκόσμιο προβλημα είναι τα δίκτυα. Η Ελλάδα στηριζει τη βιομηχανία με ευρωπαϊκους πόρους για τη βιομηχανία, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

     

     

    Ανέφερε ότι η χώρα πήγε καλά στη μειωση καταναλωση ηλεκτρικης ενεργειας: «Πήγαμε καλά στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, πετύχαμε μείωση 7% έναντι 3,5% στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Παραδέχτηκε ότι ως Ευρώπη έχουμε ένα δομικό πρόβλημα, δεν έχουμε δείξει διάθεση να κάνουμε κινήσεις όπως αυτές που κάνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος να «ξεχειλώσουν» οι κρατικές επιδοτήσεις και έτσι χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν δημοσιονομικό χώρο, να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην αγορά στηρίζοντας τις εταιρείες τους.

    Η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει μία μαγική λύση στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ του τι ζητάει η αγορά εργασίας και τι προσφέρει η αγορά εργασίας.
    Θέλω να υπερθεματίσω ως προς την ανάγκη προσαρμογής του δημόσιου εκπαιδευτικού μας συστήματος σε εκείνα τα γνωστικά πεδία που γνωρίζουμε ότι θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Στην επανεκπαίδευση των ανθρώπων…Η συμμετοχή των γυναικών είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχει αναξιοποίητο δυναμικό που δεν έχουμε βρει το σωστό τρόπο να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε. Και αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί πολύ ως προς τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασιακού βίου…Εξαιρετικά μεγάλη σημασία υπάρχει στη δυνατότητα να δουλεύουν οι συνταξιούχοι. Είναι σωστή η ρύθμιση που νομοθετήσαμε. Να μην τιμωρείται ο συνταξιούχος που θέλει να δουλέψει όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους ενεργούς γήρανσης…Μην έχουμε καμία αυταπάτη ότι για μία σειρά από εργασίες που έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή, τις κατασκευές, ενδεχομένως και με την ανειδίκευτη εργασία στη βιομηχανία θα πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, μέσα από οργανωμένες συμφωνίες με άλλες χώρες, να φέρουμε τέτοιους εργαζόμενους, να τους ενσωματώσουμε στην ελληνική κοινωνία και να καλύψουμε τις ανάγκες μας…

    Αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία, επισήμανε ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι μία υπερεπείγουσα προτεραιότητα. Είπε ακόμη ότι τα έργα που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό άντεξαν σε γενικές γραμμές στις πρόσφατες κακοκαιρίες.

    «Συνολικά, οι δράσεις μας θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Το κράτος έχει την ευθύνη του επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και εμείς δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων, της στελέχωσης και της οργάνωσης του Δημοσίου»

    «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δείξει μια μεγάλη προσαρμοστικότητα, ενδεχομένως βγαίνοντας από την κρίση έγιναν πιο ισχυρές», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Παράλληλα, στάθηκε στην αξία των μικρών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στο ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη μικρή επιχειρηματικότητα, καθώς μπορεί να συνυπάρξει κάλλιστα με τη μεγάλη», φέρνοντάς ως παράδειγμα τον τουριστικό κλάδο.

    Για το κράτος και τη λειτουργία του

    Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για αυτά που πρέπει να αλλάξουν και το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν τόνισε:

    «Το επιτελικό κράτος είχε στοχοποιηθεί αλλά είναι ο μόνος τρόπος να παράγουμε πολιτικές και για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ο μηχανισμός αυτός που οι υπουργοί γνωρίζουν τι στόχους έχουν, είναι τεράστια κατάκτηση στη λειτουργία του κράτους. Τεράστια σημασία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Αυξάνουμε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα μετά από 14 χρόνια. Δίνουμε επιβράβευση στους προϊσταμένους σε συνδυασμό με ένα σύστημα αξιολόγησης.

    Τεστ δεξιοτήτων για όλους τους προϊσταμένους», είπε ο πρωθυπουργός. «Για πρώτη φορά έχουμε προγραμματισμό προσλήψεων. Ολα αυτά συνιστούν εκσυγχρονισμό του κράτους», είπε.

    «Οι αναπτυξιακές μας επιδόσεις δείχνουν ότι κάτι καλό κάνουμε. Εχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά στο χώρο της Δικαιοσύνης. Εχουμε μπροστά μας μια πολλή μεγάλη πρόκληση που είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη», τόνισε ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας επιτροπής για το θέμα αυτό ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική.

    «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα μπορεί να επεξεργάζεται τεράστια δεδομένα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Μείωση της γραφειοκρατίας ζήτησε ο κ. Παπαλεξόπουλος προτείνοντας μείωση της πολυνομίας και τα νομοσχέδια που αυξάνουν τη γραφειοκρατία να ελέγχονται.

    Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι στόχος να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης ως προς τα εισοδήματα. Ανάφερε το παράδειγμα της Εσθονίας και της εισόδου της στην ΕΕ πριν από χρόνια όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν στο 40% του μέσου όρου.

    Μισθοί και κοινωνική συνοχή, είναι οι στόχοι είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Βούληση της κυβέρνησης είναι να τρέξει πιο γρήγορα. Οι δεύτερες τετραετίες ήταν τετραετίες εφησυχασμού στο παρελθόν. Δεν είναι τέτοια η πρόθεσή μου. Θέλω να προχωρήσω σε μεταρρυθμίσεις» κατέληξε.

    Το είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος

    O κ. Παπαλεξόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών νομιμοποιούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

    «Οι εξελίξεις επιβάλλουν να κινηθούμε άμεσα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ ο οποίος έφερε το παράδεισμα της Πορτογαλίας η οποία όπως ανέφερε έχει κάνει μεγάλα βήματα σε ότι αφορά τις επενδύσεις την απασχόληση και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΤ: Παραμένει πρόεδρος η Άντζελα Γκερέκου – Ποια τα νέα πρόσωπα του ΔΣ

    Δήμος Αθηναίων: Και απευθείας διάλογος στο debate Μπακογιάννη-Δούκα

    Πρώτη Αρωγή: Συνολικά έχουν διατεθεί €49,1 εκατ. σε 9.667 δικαιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ