ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Η ΕΕ δεν παίρνει αποφάσεις από την μια στιγμή στην άλλη, είναι σαν ένα υπερωκεάνειο που όταν αλλάζει πορεία προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση την ακολουθεί σταθερά, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας, είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση εάν το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου πάει μακριά το θέμα της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για κυρώσεις και το χρονοδιάγραμμα είναι αυτό.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει μεσολαβήσει πολύ πιο έντονη φραστική καταδίκη της Τουρκίας ακόμη και από χώρες που ήταν πολύ πιο προσεκτικές απέναντι στην Τουρκία.
Σε ερώτηση ποια είναι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας όσον αφορά το Oruc Reis απάντησε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται και την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δικαιώματα, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.
«Όλα αυτά είναι γνωστά, αλλά η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, έτσι όπως γίνεται δημόσια, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται με αυτόν τον τρόπο» σημείωσε και τόνισε: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια, γνωρίζετε όμως επίσης γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμη στο Αιγαίο. Η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» είπε.
Ανοίγοντας το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στην ανατολική Μεσόγειο, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός είπε πως το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί, δεν ήταν στην ημερησία διάταξη.
«Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις» τόνισε.
«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».
Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία.
» Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».
Για την πανδημία
Τακτικές συναντήσεις για την πορεία της πανδημίας συμφωνήσαν οι ηγέτες της ΕΕ, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε μια πολύ μεγάλη ανησυχία στην Ευρώπη για το ζήτημα του κορονοϊού και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί» δήλωσε ανοίγοντας την συνέντευξη Τύπου.
«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια, ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών».
Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».
Για το Brexit
«Εκφράσαμε την επιθυμία μας να έχουμε λειτουργική, εμπορική σχέση με Μεγάλη Βρετανία» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε συμφωνία. Και μία κακή συμφωνία είναι χειρότερη από το να μην έχουμε καθόλου. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτευχθεί έστω και τελευταία στιγμή πρόοδος» συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική: «Σήμερα το πρωί συζητήσαμε για τη σχέση που πρέπει να έχει η ΕΕ συνολικά με την Αφρική. Έχει πληθυσμό 1,3 δισ. και βέβαια το 70% είναι κάτω των 30. Η Ελλάδα γειτονεύει με την Αφρική, θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτή η πολιτική ατζέντα.
Επιμείναμε αρκετές χώρες ώστε να προστεθεί στο κείμενο ρητή αναφορά σε πολιτικές επιστροφών και επανεισδοχής» ανέφερε.