ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ευχαριστίες στα ΜΜΕ και στους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για αντικειμενική κάλυψη της καταστροφής που χτύπησε την χώρα μας ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την ΓΓ Ενημέρωσης για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.
Παράλληλα, αφού τόνισε ότι οι φωτιές καίνε ήδη επί δέκα ημέρες, ευχαρίστησε όσους βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν μάχη με τις φλόγες.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία μέχρι την ενεργειακή πολιτική και από την λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά του πολίτη. Λάθη κάνει ο άνθρωπος και όχι η φύση. Η κατάσταση απαιτεί τολμηρές λύσεις» είπε.
«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».
Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.
Εξ αρχής, σημείωσε, κυρίαρχος στόχος είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζώων. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος.
«Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν την δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Και με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών. Η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο» είπε.
Άμεσα οι αποζημιώσεις
Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε.
Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών.
Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. Πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτηση της διαδέχεται μία διχαστική θέση στελέχους της».
Απόδοση ευθυνών: Την κατάλληλη στιγμή
Σε ερώτηση για την απόδοση ευθυνών, ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Ζήτησα συγγνώμη απηχώντας και το προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το έκανα διότι το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη, όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει, να δεις τι δεν πήγε καλά και πώς διορθώνεται. Η συγγνώμη ήταν μια αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά.
Είναι όμως και πολιτική πράξη, είναι η συνειδητοποίηση ενός προβλήματος. Είναι η απόφαση για δράση, είναι η αφετήρια για να γίνουν αυτά που πρέπει ώστε να μην επαναληφθούν όσα έγιναν.
Κάναμε αυτοκριτική με θάρρος, πήραμε μαθήματα, οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλα στιγμή κι όχι την ώρα της μάχης. Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, κατά συνέπεια, να αποδίδονται όχι εν βρασμώ αλλα μετά από σκέψη.
Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά είναι σαφές ότι αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό».
Εκκενώσεις: Χυδαία η σπέκουλα
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις προληπτικές εκκενώσεις, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χυδαία την σπέκουλα πάνω στο ζήτημα που χτίστηκε κυρίως στα social media και σε κάποια ΜΜΕ.
«Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική, η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Θεωρώ χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων. Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος.
Στις προτεραιότητές μας όταν μιλούσαμε για τις αλλαγές της Πολιτικής Προστασίας τους είπα ότι πρέπει να έχουμε έναν οργανωμένο μηχανισμό εκκενώσεων, για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».
Και πρόσθεσε: «Μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε αποτελεσματικά την ανθρώπινη ζωή; Θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες είναι κατάκτηση η λειτουργία του 112. Βέβαια δεν περιοριστήκαμε μόνο στις προληπτικές εκκενώσεις. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αυτά τα οποία κάηκαν αλλά δεν βλέπουμε αυτά τα οποία σώθηκαν. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο αριθμός των καμένων σπιτιών δεν είναι τόσο μεγάλος σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς.
Τα εναέρια μέσα στην Εύβοια
Σε ερώτηση για το πού ηταν τα εναέρια μέσα στην περίπτωση της Εύβοιας -κάτοικοι έχουν καταγγείλει ότι δεν υπήρξε άμεση αντίδραση- ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ήταν εκεί. Παράλληλα, στήριξε πλήρως τον Νίκο Χαρδαλιά, λέγοντας ότι έδωσε όλες οι απαντήσεις για το πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα τις ημέρες των mega fires, όπως είπε ότι αποκαλούνται τέτοιου είδους πυρκαγιές.
Επιτροπή Μπένου
Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.
Σημείωσε ότι ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας».
Είπε ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον, βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον, άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.
Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων.
«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε.
Τι πήγε λάθος
Στην ερώτηση τι πήγε λάθος και ποια ήταν τα λάθη της Πολιτικής Προστασίας και του επιτελικού επιτελικό κράτους, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θεωρώ σημαντικό να βρούμε τι πήγε λάθος. Το σύστημα πρόληψης πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία των οικοσυστημάτων. Δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη και προγραμματίζουμε πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα απορροφώνται».
Και συνέχισε: «Θα σας δώσω δύο παραδείγματα για το τι πήγε και τι δεν πήγε καλά. Καθαρίστηκαν 19 οικισμοί που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μια από αυτές. Κάηκαν κάποια σπίτια, αλλά προστατεύτηκε.
Στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε ζημιά. Δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό, είμαι πολύ στεναχωρημένος ειδικά γι’ αυτή την περιοχή. Οι υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά στα βασιλικά κτήματα.
Η πυρκαγιά τις πέρασε χωρίς να καταλάβει τίποτα, όπως πέρασε την εθνική. Είναι μεγάλη τομή ότι οι αρμοδιότητες περνούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Συντονίζει και επιβλέπει. Τολμώ να πω σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δεν ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος, κατέληξε.
«Δεν χρειάζεται να καεί δάσος για να μπει ανεμογεννήτρια»
Ανυπόστατη χαρακτήρισε την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη περί επενδύσεων πάνω στα χιλιάδες στρέμματα καμένου δάσους, όπως και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Αυτή η συζήτηση είναι ανυπόστατη, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα επιβάλλει ότι οι καμένες δασικές εκτάσεις είναι αναδασωτέες.
Από κει και πέρα το Σύνταγμα επιτρέπει εντός των δασών για εξαιρετικές περιπτώσεις να γίνονται παρεμβάσεις. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες. Θα μπορούσαν να μπουν, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις, είπε.
Πρόωρες εκλογές: Δεν είναι επιλογή
«Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στρατηγική επιλογή, δεν είναι καν επιλογή» απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία».
Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα εισοδήματα θα βελτιωθούν, η χώρα θα προσεγγίσει επενδύσεις.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα εισρεύσουν τα επόμενα έξι χρόνια ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, επιτόκια είναι πιο χαμηλά από ποτέ, έχουμε δημοσιονομική άνεση τουλάχιστον και για το ’22 για να αντιμετωπίσουμε αποτελέσματα της ύφεσης.
Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας οι πρόωρες εκλογές κι όχι μια ένδειξη δύναμης και αυτοπεποίθησης, είπε.
Για Χρυσοχοΐδη
Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου για την χθεσινή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι είναι και επιτελικός και πυροσβέστης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά έναν υπουργό που είναι εξαφανισμένος».
Πάντως σε ερώτηση αν θα αποδοθεί πολιτική ευθύνη σε περίπτωση ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός απάντησε: Μου κάνετε μια ερώτηση στην οποία δεν πρόκειται να απαντήσω.
«Δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες»
Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξε σχέδιο εμπρησμών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη.
«Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες. Δεν έχω όμως τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ανεμογεννήτριες στην θάλασσα
Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά είναι απαραίτητα, τονίζοντας ότι χρειάζεται προσεκτικά να δούμε πού μπορούν να μπουν.
«Για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά. Από κει και πέρα γεννάται ένα ερώτημα για το πού θα τοποθετηθούν αυτά. Για να μην βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο, έχουμε ξεκινήσει να αναθεωρήσουμε το εθνικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να δούμε πού πραγματικά μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά αλλά και πού θέλουμε.
Όταν θα έχουμε την πλήρη χαρτογράφηση, και αναφέρομαι κυρίως σε μεγάλες εγκαταστάσεις, θα μπορούμε να διευκολύνουμε και τους επενδυτές για να ξέρουν αν και πού μπορούν να προχωρήσουν.
Ένα τελείως καινούργιο πεδίο είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θάλασσα, όπως ήδη κάνουν κι άλλες χώρες, αλλά κι αυτό χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να δούμε ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για να τοποθετηθούν, είπε.
Αναδάσωση από ιδιώτες
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανταποκρίνονται οι δηλώσεις υπουργών, όπως του κ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την αντιπυρική προετοιμασία σε σχέση με αυτό που έγινε στη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η ίδια ζωή απάντησε στο ερώτημα σας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Εγώ ο ίδιος έκανα την αυτοκριτική μου».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα άμεσης παρέμβασης τα οποία «απαιτούνται χθες», όπως τα έργα συγκράτησης των εδαφών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν πλημμύρες στις περιοχές που επλήγησαν.
Δρομολογείται -είπε- το αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας και έδωσε ο ίδιος εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
«Προέχουν οι άμεσες παρεμβάσεις στα δάση. Δίνονται κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία να αναλάβουν έργα αναδάσωσης και να παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο κράτος» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε επίσης ότι ετοιμάζεται με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική μια Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με 500 άτομα, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά πριν αυτή φτάσει στο οδικό δίκτυο. «Μπορεί να γίνει αυτό με ορίζοντα το 2022» είπε.
«Διάβασαν στον ΣΥΡΙΖΑ την έκθεση Γκόλντάμερ;»
Ερωτηθείς γιατί δεν προχώρησε το πιλοτικό πρόγραμμα με 5.066 εργαζόμενους στη δασοπροστασία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε κανένα πρόγραμμα, πως επρόκειτο για ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που έληξε και ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν άμεση ανάμιξη στη δασοπυρόσβεση.
Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικά αυξημένο το προσωπικό σήμερα σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Επιτροπής «Γκολντάμερ», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι διαφωνεί με την κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν υλοποιεί η κυβέρνηση το πόρισμα της επιτροπής.
«Ενοποιούμε όλες τις δασικές πολιτικές στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Πολλές από τις προτάσεις τις αξιοποιούμε. Το ερώτημα που θέτω είναι εάν η αντιπολίτευση έχει διαβάσει το πόρισμα, όταν λένε ότι η πυρκαγιά διαδόθηκε με ανέμους χαμηλής ή μεσαίας έντασης, γιατί το πόρισμα λέει ότι τα δυο τρίτα των πυρκαγιών διαδίδονται με ανέμους 1 έως 4 μποφόρ.
Και επίσης λέει ότι τα εναέρια μέσα είναι απαραίτητα αλλά δεν πρέπει να τα θεοποιούμε.
Καλό είναι αυτοί που χρησιμοποιούν την έκθεση Γκολντάμερ να την έχουν διαβάσει και να μην τη χρησιμοποιούν ως φύλλο συκής για να κρύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ευθύνες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, σε ερώτηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ αναβάθμισε πρόσωπα που αποπέμφθηκαν από τον κ. Τσίπρα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε γίνει υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι ότι εάν ο κ. Τσίπρας ήξερε κάτι δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».
Διαβάστε ακόμη:
Γεωργιάδης: Οι ευθύνες θα καταλογιστούν όταν λήξουν οι πυρκαγιές
Φωτιές: Σήμερα η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη – Τι θα πει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επιτόκια: Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων
- Σε ρόλο… γκρίζου «Ιππότη» για τον ΟΛΘ η ζάπλουτη «τσαρίνα» Μαργκαρίτα. Το φθηνό τίμημα και η σημερινή μάχη στο ταμπλό του Χ.Α
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των HELLENiQ Energy, Intrakat, Πειραιώς, Profile, Apple, Amazon, Palantir
- Τα δυο (τελικά;) ονόματα για ΠτΔ, τι συμβαίνει με την Intralot, τα σενάρια για τον ΟΛΘ και η «τσαρίνα», το νέο αφεντικό του Τειρεσία, η νέα εταιρεία του Τσαμάζ, οι εφοπλιστές της Courchevel, το party της Μαρτίνου και το νέο κάλεσμα των The Coustas