Για την σημασία της νέας επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, την δημιουργία Data Center στην Αττική μίλησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού, Μπραντ Σμιθ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Περιγράφοντας την πρώτη συνάντηση με τον Μπραντ Σμιθ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου 2020 στο Νταβός, όταν τον γνώρισε για πρώτη φορά.

«Τώρα αποδεικνύεται ότι εκείνη συνάντηση ήταν ανάμεσα στην ισχυρή βούληση μιας χώρας να αναπτυχθεί και στην φιλοδοξία μιας τεχνολογικής υπερδύναμης να διευρύνει την εμβέλειά της από το αξιακό φορτίο αυτού του τόπου. Μέσα σε εννέα μήνες και παρά την πανδημία φτάσαμε στην επένδυση με πολυεπίπεδη οικονομική σημασία και μεγάλη κοινωνική ανταπόδοση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα γίνεται παγκόσμιος κόμβος του γνωστού cloud, που θα φιλοξενεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Η επένδυση αυτή ταξιδεύει την χώρα στον 21ο αιώνα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η ίδρυση του υπερσύγχρονου data center από τον τεχνολογικό κολοσσό αυτομάτως αναβαθμίζει την χώρα ως επενδυτικό προορισμό. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο περισσότερα έσοδα, αλλά και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως οι ειδικοί θα πουν ότι η επένδυση έχει προστιθέμενη αξία που φτάνει το ένα δισ. ευρώ, το οποίο όμως πολλαπλασιάζεται από την προστιθέμενη αξία των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, μάλιστα, την προσφορά της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία λέγοντας ότι «από το 2021 ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου με μια απλή εφαρμογή θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορέσει να ζήσει εικονικά στην περιοχή μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsfot στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επισήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.α.

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ξεπεράστηκαν γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης και ευχαρίστησε τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τον οικονομικό σύμβουλό του, Αλ.Πατέλη, για τη συμβουλή τους.

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για όλους τους εργαζόμενους στην Microsoft, είναι σημαντική και για την Ελλάδα. Ανακοινώνουμε κάτι που είναι η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια παρουσίας της εταιρείας μας στην Ελλάδα. Κάτι που δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες αυτό» ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, παρουσιάζοντας τα σχέδια δημιουργίας Data Center στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι το Κέντρο Δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

«Δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε καταφέρει χωρίς την βοήθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν συναντηθήκαμε πέρυσι στο Νταβός, μου είπε πρέπει να επενδύσεις περισσότερα στην Ελλάδα. Ήταν πολύ πειστικός» είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Microsoft.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «στην 4η βιομηχανική επανάσταση θέλουμε να είμαστε από τους πρωτοπόρους» τονίζοντας ότι το πρώτο data center της Microsoft στην Ελλάδα θα είναι το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και ένα από τα πρώτα στην περιοχή, ανακοινώνοντας και το πλάνο υψηλής εξειδίκευσης 100.000 συμπολιτών μας στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud.

Παρουσίασε, δε, και βίντεο με μότο «Η ανάπτυξη ξεκινά εδώ, τώρα. Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους».