Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα – Η ανάπτυξη ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια παρουσίασης προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο : «Παραγωγικός μετασχηματισμός ενίσχυση επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε σε πέντε παρατηρήσεις για το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Πρώτη, η οριστική και μη αναστρέψιμη πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Πλέον δεν συντρέχει κανείς από τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Η οικονομία παράγει σταθερό πλεονάσματα και τα δημόσια έσοδα αυξάνονται παρά το γεγονός ότι οι φόροι μειώνονται. Ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Πλέον στην Ευρώπη είμαστε παράδειγμα προς μίμηση με μια δυναμική ανάπτυξη. Έχουμε μια πολιτική σταθερότητα. Η ισχυρή πλειοψηφία μας επιτρέπει να υλοποιούμε το σχέδιο μας σε βάθος χρόνου. Άλλες χώρες που δεν έχουν πολιτική σταθερότητα όπως η Γαλλία αναγκάζονται να υλοποιούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η δεύτερη, αφορά τη φύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η κατανάλωση παίζει σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ αλλά αυτή η σχέση αλλάζει λόγω των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυξάνεται η συμμετοχή της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες που είναι σχεδόν άγνωστες. Έχουμε μια δυναμική εγχώρια φαρμακοβιομηχανία που παράγει μεγάλο μέρος των ογκολογικών φαρμάκων.

Τρίτη παρατήρηση αφορά την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τρέχουμε για να καλύψουμε το έδαφος που χάσαμε μια ολόκληρη δεκαετία. Η χώρα μας κινείται πλέον με μεγάλη ταχύτητα για να πετύχει τη σύγκλιση με την ΕΕ. Κάποιοι ζητούν να επιστρέψουμε στην επίπλαστη ευημερία του 2010. Η απάντηση είναι ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ στο 2010.

Τέταρτη παρατήρηση είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική πρόοδος χωρίς κοινωνική συνοχή και περιφερειακή ανάπτυξη.

Καταλήγοντας σημείωσε πως στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, και η επένδυση στην καινοτομία. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. πρέπει να τρέξουμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πολύ κόπο και συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς, τους επενδυτές για να δρομολογήσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική με ισχυρά θεμέλια».

Για την οριστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συντελούν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μιλά αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Παραγωγικός μετασχηματισμός, ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας, για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα», στην Εθνική Πινακοθήκη.

«Θέλω να επαναλάβω πως η πορεία δεν ήταν προδιαγεγραμμένη αλλά αποτέλεσμα δουλειάς, ώστε η Ελλάδα πια να παρουσιάζεται ως παράδειγμα προς μίμηση, καθώς η ανάπτυξή μας ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε εκτενώς ο νέος οδικός χάρτης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επισήμανε την «οριστική ανάκαμψη της οικονομίας μας, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δεκαετή κρίση που μας ταλαιπώρησε. Μια οικονομία που μειώνει δημόσιο χρέος με ταχείς ρυθμούς, αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, ο τραπεζικός κλάδος έχει εξυγιανθεί και όλα αυτά αποτυπώνονται στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση «στην πολιτική σταθερότητα που μας επιτρέπει», όπως είπε «να προχωράμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε αντιδιαστολή με ό,τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία.»

«Παράλληλα, η ίδια η φύση της οικονομικής μας δραστηριότητας η κατανάλωση είναι σημαντικό στοιχείο του ΑΕΠ μας όμως αυτό αλλάζει χάρη στις επενδύσεις. Η ελληνική οικονομία δείχνει δυναμισμό και δεν έχει πια τόσο εξάρτηση από τον τουρισμό. Είναι ένας σημαντικός κλάδος αλλά αυξάνεται και η μεταποίηση. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και στις επενδύσεις και στη μεταποίηση», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: « Υπάρχουν πολλές ιστορίες επιτυχίας της ελληνικής μεταποίησης και του κλάδου των φαρμάκων. Έχουμε πολύ καλή και δυναμική φαρμακοβιομηχανία και εξάγουμε φάρμακα στην Ευρώπη. Έχουμε τη μοναδική εταιρεία εξόρυξης βωξίτη, παράγουμε χαλκοσωλήνες, μάρμαρα και σε πολλούς καινοτόμους τομείς, ανταγωνιζόμενοι μεγάλους παίκτες σε Ευρώπη και στον κόσμο. Αλλά και στην παραγωγή βαμβακιού, έχουμε εξαιρετικό κλάδο επεξεργασίας τροφίμων. Είναι κάποιες από τις ιστορίες επιτυχίας μας και σπάνε την άποψη πως η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα και έχει μόνο τουρισμό».

«Τρέχουμε για να καλύψουμε βέβαια πολύτιμο έδαφος. Το ψηφιακό χάσμα καλύπτεται όπως και ο ανταγωνισμός», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός.

Τις πολιτικές για τον «Παραγωγικό μετασχηματισμό ενίσχυσης επενδύσεων και βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα» παρουσιάζει αυτή την ώρα στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δείτε την εκδήλωση