Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Τσίπρας: Τα μαθηματικά και η πολιτική ηθική λένε πως δε μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα

Αλέξης Τσίπρας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βερολίνου.

Ο κύριος Τσίπρας μεταξύ άλλων έκανε λόγο για κακοποίηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας από την κυβέρνηση. «Αυτά τα 4 χρόνια η δημοκρατία και το κράτος δικαίου δυστυχώς κακοποιήθηκαν με βάναυσο τρόπο, από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και που δεν έδειξε κανένα σεβασμό στην ελευθεροτυπία και στον πλουραλισμό της ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία ήταν οι αυτοδύναμες»

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σχολίασε  σχετικά με το θέμα της αυτοδυναμίας «Οι Έλληνες πολίτες καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει, όπως συμβαίνει σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αποκαλούμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, κυβερνήσεις που είναι μειοψηφικές στην κοινωνία και στο εκλεκτορικό σώμα… Για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μία κυβέρνηση πλειοψηφική και αυτό πιστεύω ότι από μόνο του θα είναι μία νέα μεγάλη αλλαγή.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κυρίως, το κυβερνών κόμμα κινδυνολογεί και λέει ότι αυτό είναι αστάθεια. Λέει ότι αυτό θα φέρει αβεβαιότητα. Στην πραγματικότητα όμως αβεβαιότητα είναι οι ίδιοι και όχι η προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι κυβερνήσεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία ήταν οι αυτοδύναμες»

«Η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις»

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας φάνηκε πεπεισμένος ότι μία κυβέρνηση προοδευτικής συμμαχίας είναι αυτή που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, ενώ τάχθηκε ενάντια στη ΝΔ.

«Το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές της 21ης Μάη στην Ελλάδα, στις εκλογές με την απλή αναλογική θα είναι αυτό που θα έχει την πολιτική και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει και αναζητήσει συμμαχίες σε προγραμματική βάση για να έχουμε μία κυβέρνηση σταθερή. Η ΝΔ αυτό το αρνείται και λέει ότι ακόμα κι αν έρθει πρώτη δε θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές μέχρι να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ενός κόμματος ή αν δε βγει θα πάει και σε τρίτες εκλογές. Αυτή είναι η αβεβαιότητα και η αστάθεια.

Απ’ την άλλη εμείς λέμε ότι αν είμαστε πρώτοι στις εκλογές του Μάη, είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις που όλοι γνωρίζουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει οδηγήσει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία σε μεγάλα αδιέξοδα.

Τα απλά μαθηματικά λένε ότι δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση αν δε συμμετέχει σε αυτή το πρώτο κόμμα και το λέει και η πολιτική ηθική και η λογική». εξήγησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας»

Όσον αφορά το ζήτημα μίας κυβέρνησης συνεργασίας, ο κ. Τσίπρας ανέλυσε ενδελεχώς τις θέσεις του κόμματος, τονίζοντας τις διαφορές του με το κόμμα της ΝΔ.

Ειδικότερα είπε:

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ευρεία διαφορά στις εκλογές θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όχι για δεύτερες  και τρίτες κάλπες, που θα κληθεί να αντιμετωπίσεις τις μεγάλες προκλήσεις που έχει σήμερα η χώρα μπροστά της: την ενεργειακή και την κλιματική κρίση, την κρίση της ακρίβειας και της τρομακτικής διεύρυνσης των ανισοτήτων, την υγειονομική κρίση και την παγκόσμια αποσταθεροποίηση που φέρνει η αιματηρή και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι μία νέα δύναμη νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού ταυτόχρονα με την οποία μας χωρίζουνε βαθύτατες πολιτικές και αξιακές διαφορές. Για εμάς η Ελλάδα του αύριο πρέπει να έχει ένα ισχυρό, σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό για εμάς είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ιδίως σε μία χώρα που είχε του ισχυρότερους δείκτες σε όλο τον δυτικό κόσμο στην πανδημία.

Αυτό που είδαμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας, στη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Για εμάς η Ελλάδα του αύριο πρέπει να διαθέτει ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές που να στελεχώνονται από καταρτισμένα στελέχη με αξιοκρατικό τρόπο».

«Δεν υπήρξε κανένας σοβαρός εκσυγχρονισμός των συστημάτων στο σιδηρόδρομο»

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τραγωδία των Τεμπών, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη παγκοσμίως. Με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αποψίλωση στελεχών στις κρίσιμες θέσεις» και για ένα πελατειακό κράτος.

«Στα Τέμπη είδαμε όλοι δυστυχώς με τον πιο δραματικό και τραγικό τρόπο την ανυπαρξία ενός κράτους που να μπορεί να στηρίξει στοιχειωδώς, να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη. Το να μπαίνεις στο τρένο και να μην ξέρεις αν θα φτάσεις στον προορισμό σου, είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό σε καμία χώρα. Δεν υπήρξε κανένας σοβαρός εκσυγχρονισμός των συστημάτων στο σιδηρόδρομο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχε μία αποψίλωση από στελέχη σε κρίσιμες θέσεις. Ακόμα και ο μοιραίος αυτός σταθμάρχης βρισκόταν για πολύ λίγες μέρες σε αυτή την κρίσιμη θέση, ανεκπαίδευτος, και η τοποθέτησή του εκεί ήταν προϊόν αυτού του πελατειακού κράτους που ζήσαμε για πάρα πολλά χρόνια από τη δεκαετία μου 1960 και μετά στη χώρα».

Η Ελλάδα του αύριο

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων εξήγησε αναλυτικά ποια πρέπει να είναι η Ελλάδα του αύριο με βάση το πρόγραμμα του κόμματός του.

«Για εμάς επίσης, η Ελλάδα του αύριο πρέπει να είναι μία χώρα που να σέβεται το κράτος δικαίου και τη χρηστή διοίκηση… Αυτοί που διαδήλωναν για να μείνουμε Ευρώπη, μας έχουν οδηγήσει μίλια μακριά από την Ευρώπη… Για εμάς η Ελλάδα του αύριο πρέπει να παλεύει για ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο… Δε μας αξίζει ο ρόλος του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, μια Ευρώπης φρούριο. Δεν αρκεί να στηρίζουμε την προστασία των συνόρων μας απέναντι στην εργαλειοποίηση από διακινητές και γείτονες. Πρέπει να μιλήσουμε για την ανάγκη για νόμιμες οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης ώστε να μειωθούν οι παράνομες ροές, με ένα δίκαιο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.

Στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη, μόνο η συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά στις δυνάμεις της δεξιάς, μιας δεξιάς που βλέπουμε ότι κάθε μέρα συνεργάζεται όλο και πιο στενά με τις δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, μιας δεξιάς που υιοθετεί όλο και περισσότερο τη ρητορική, τις απόψεις, τις θέσεις του εθνικισμού και τις ακροδεξιάς»

Νίκη για λογαριασμό της προόδου και της δημοκρατίας

Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Η μάχη αριστεράς – δεξιάς που μπορεί να δώσει και την προοπτική μίας κεντροαριστερής ευρείας κυβέρνησης την επομένη των εκλογών αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μία μάχη που είναι κρίσιμη και για την Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουν πολλές τέτοιες μάχες ιδεολογικές, πολιτικές και στην Ευρώπη. Σε αυτή την μάχη με τη στήριξή σας μπορούμε να πετύχουμε μία σημαντική νίκη για λογαριασμό της προόδου και της δημοκρατίας.

Σε αυτή τη μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτο κόμμα στις 21 του Μάη, ούτως ώστε την επόμενη μέρα, να δείξουμε ότι μπορούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα επιχειρήσει να βγάλει τη χώρα από τις μεγάλες δυσκολίες που βρίσκεται σήμερα και κυρίως να μειώσει τις ανισότητες, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι ο στόχος μας και πιστεύω ότι θα τον καταφέρουμε

Υπενθυμίζουμε ότι αύριο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν-Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν θα συνασπιστούν ακόμα κι αν ηττηθούν