Για εμφατική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του «Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027», τονίζοντας πως είναι βέβαιος ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές».

Ειδικότερα, αφού συνεχάρη για την «για την εμφατική νίκη» του τον κ. Τραμπ, δήλωσε πως ο χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών «είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους εθνικό και όχι παραταξιακό.

1

Προσδοκώ συνεπώς σε μία ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ κα των δύο κυβερνήσεων και των δύο λαών».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άψογη» τη συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου προέδρου και υπενθύμισε την «τιμητική πρόσκληση να μιλήσω στο Κογκρέσο, που ήταν κοινή και από το Δημοκρατικό και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα».

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως «η στάση της Ελλάδος τόσο ως μέλος του ΝΑΤΟ όσο και ως εταίρος της ΕΕ είναι πάντα μία στάση αρχών και οι αρχές αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται, αναγνωρίζουμε ωστόσο πάντα ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών».

Υπ’ αυτό το πρίσμα τόνισε πως αν είχε να κάνει ένα «πρώτο σχόλιο αυτό θα αφορούσε συνολικά την Ευρώπη». Γιατί, όπως εξήγησε «όλα πλέον δείχνουν ότι η Ήπειρός μας οφείλει να να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς».

«Να χαράξει τολμηρούς δρόμους ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία. Ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι επιτέλους την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα καθώς και να οικοδομήσουμε την στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες» συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα αναγνώρισε το «ισχυρό ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ» το οποίο χαρακτήρισε επίσης «ευτυχή σύμπτωση ότι είναι αντικείμενο σήμερα του στρατηγικού σχεδίου για απόδημο ελληνισμό».

Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για την επιστολική ψήφο που όπως τόνισε «είναι ένα δικαίωμα που υπάρχει σε όλες τις χώρες εδώ και δεκαετίες».

«Η Ελλάδα συνάντησε ενστάσεις. Έγινε πράξη εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές με επιτυχία και οι μεταρρυθμίσεις που έλεγαν κάποιοι ότι δεν μπορούν να γίνουν γίνονται».

Θα ακολουθήσει, όπως επεσήμανε και η «επέκταση της επιστολική ψήφου στις Εθνικές εκλογές. Είμαι σίγουρος απέναντι σε μία τέτοια προοπτική θα επαναξετάσουν τη θέση τους ώστε να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα προόδου».

Δείτε την ομιλία: