Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenkovic, ανταλλάσσει χαιρετισμό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο μέγαρο Banski dvori, στο Ζάγκρεμπ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Επίσημη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η θέση της χώρας μας είναι απλή, εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησε με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ.
«Και βέβαια είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια, να επαναβεβαιώσουμε ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Συζητήσαμε και ενημερώθηκα από τον φίλο Αντρέι για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Και συζητήσαμε βέβαια για τις κοινές προκλήσεις αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η θέση της χώρας μας στο συγκεκριμένο θέμα είναι απλή», τόνισε και δήλωσε: «Εδράζεται από τη μία στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια: στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων αλλά και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων. Και μάλιστα θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι ως προεδρεύοντος τότε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Και επαναβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Αντρέι Πλένκοβιτς για την θερμή του φιλοξενία και ευχήθηκε την σύντομη επούλωση των πληγών από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Κροατία.
«Δυστυχώς έχουμε και εμείς στην Ελλάδα τέτοια φυσικά φαινόμενα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το μέγεθος και τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων», πρόσθεσε και είπε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε να υποστηρίξει την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών, στέλνοντάς μας ένα Καναντέρ όταν αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες».
«Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι με την Κροατία τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα, για μία ασφαλή και γεμάτη ευημερία Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει θερμά την Ευρωατλαντική, την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και γι’ αυτό θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και στον ΟΟΣΑ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ανέφερε: «Και βέβαια είμαι πολύ ικανοποιημένος για τη συμμετοχή της Κροατίας στο EUMED 9 -για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε 9 μεσογειακές χώρες της Ευρώπης στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο- με πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σημαντικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Κροατία».
«Προσβλέπουμε και οι δύο χώρες σε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά το 2022. Και βέβαια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι Ελλάδα και Κροατία είναι δύο χώρες πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη εντός του 2021», είπε και πρόσθεσε «Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουμε τις οικονομίες μας, τα νοικοκυριά μας, τις επιχειρήσεις μας απέναντι στις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αντρέι Πλένκοβιτς τις εντάσεις και την ανησυχητική κατάσταση στην Ουκρανία και είπε: «επαναβεβαιώσαμε την ενότητα του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού μετώπου στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, αλλά και την ευχή μας να οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης».
«Και βέβαια συνεχάρην και τον Αντρέι για την επιλογή να αγοράσει και η Κροατία μαχητικά Rafale, κάτι το οποίο ανοίγει νέα περιθώρια για να συσφίξουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι στη συνέχεια θα συναντήσει τον Πρόεδρο της χώρας, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τόνισε ότι «με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Κροατίας βρίσκονται ίσως στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δύο κρατών και μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες».
Δείτε τις δηλώσεις: