Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το οποίο όπως εξήγησε προβλέπει αύξηση κατά 2 δισ. του φακέλου για τη χρηματοδότηση της μετανάστευσης, «κάτι που μας αφορά», όπως είπε, αλλά και 1,5 δισ. ευρώ  για τις φυσικές καταστροφές.

«Αν και μας πήρε μία σύνοδο παραπάνω, οι 27 χώρες συμφώνησαν είναι θετική εξέλιξη για την ΕΕ.

Για τους αγρότες

Αναφερόμενος στα αγροτικά προβλήματα και στις διαμαρτυρίες των αγροτών σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε το ζήτημα αναφέρθηκε στη συζήτηση των ηγετών με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίο και η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για να υπάρξουν εξαιρέσεις για το 2024», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θέλω να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε για την πρόταση για πάγωμα της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης. «Αγωνίστηκε και η Ελλάδα παρασκηνιακά για την αγρανάπαυση. Πάνω από 1 εκατ. στρέμματα για Έλληνες αγρότες, άρα και παραπάνω εισόδημα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, αλλά και πως κατάφερε και απόσπασε  αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία. «Έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

«Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων» ανέφερε επίσης.

Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική και κυρίως κάποιες πτυχές που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ, αλλά τόνισε πως υπάρχουν προβλήματα τα οποία αφήνουν εκτεθειμένους τους αγρότες και πρέπει να εξεταστούν ξανά.

«Πολλές από τις ενστάσεις των αγροτών φαίνονται κατανοητές και δικαιολογημένες» είπε.

Τόνισε δε πως την Παρασκευή θα απαντήσει στη Βουλή για τη Θεσσαλία και για το πώς θα ενισχύσει η Ελλάδα τον πρωτογενή τομέα.

«Αύριο θα μιλήσω στη βουλή και θα αναπτύξω τις σκέψεις μου για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα (…) Θα έχω την ευκαιρία να απαντήσω στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς», ανέφερε.

Για Ουκρανία και Μέση Ανατολή

Ο  κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, λέγοντας πως πρόκειται για μια προβλέψιμη και σημαντική βοήθεια.

Παράλληλα, εμφανίστηκε ικανοποιημένος  για την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό.  Ανέφερε δε πως υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ΄ ανάγκη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Βίκτωρ Ορμπάν.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν είναι τιμητικό για την ΕΕ το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία στη Μέση Ανατολή. «Δυστυχώς έχουμε αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών, πιστεύω ότι θα επανέλθουμε και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε κάποια θέση.

Η Ελλάδα ως χώρα με αξιοπιστία στην περιφέρεια θα κάνει αυτό το οποίο μπορεί για να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επίλυση σε αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες: Φωτιές, αβγά και συγκρούσεις αγροτών με την Αστυνομία

Αγρότες: Συγκέντρωση με εκατοντάδες τρακτέρ στη νότια πύλη της ΔΕΘ

Αυγενάκης στην Agrotica: Δημιουργείται «αγροτικό 112»