ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η σχέση μας αποτελεί παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ τριών γειτονικών κρατών χωρών της Μεσογείου που έχουν πυξίδα το διεθνές Δίκαιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
«Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές από την Συρία ως την Λιβύη, από την Σομαλία ως την Κύπρο και από το Αιγαίο ως τον Καύκασο, πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες και πότε ψηφίζοντας εώλους κανόνες με απανωτές προκλήσεις πλαισιωμένες από ακραία ρητορική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε ότι η συμπεριφορά αυτή κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια.
Αναφερόμενος και ο κ. Μητσοτάκης στην εκλογή νέου ηγέτη στα κατεχόμενα, χαιρέτισε την κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη για επανέναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα ΟΗΕ, με στόχο την διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία για την επανένωση της νήσου.
Αναφορικά με τις διερευνητικές συνομιλίες που ποτέ δεν ξεκίνησαν, είπε ότι ήταν μια πρωτοβουλία την οποία πολλοί ανέμεναν, αλλά η Άγκυρα επέλεξε και πάλι την παραβατικότητα, αντί για πρόσκληση επαφών διάλεξε την πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει παράνομες απαιτήσεις.
Όμως, δίκαιο παράγουν οι νόμιμες πράξεις, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην υπογραφή των νόμιμων συμφωνιών με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και πρόσθεσε ότι στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι συζητήσεις με την Αλβανία. «Συμφωνήσαμε ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας, να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Έτσι λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά και υπεύθυνα κράτη».
Σημείωσε ότι με οδηγό το διεθνές δίκαιο, μπορούν τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν περιοχές ειρήνης και σταθερότητας. «Σε αυτή την γειτονιά βεβαίως και έχει θέση, αν το θελήσει, η Τουρκία, αν μπορεί να συμμερίζεται τους ίδιους κανόνες που επιβάλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας:
«Ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας είναι μαραθώνιος και δρόμος μετ’ εμποδίων. Απέναντι στον γείτονα που στρατικοποιεί την διπλωματία, ζητάμε από τους εταίρους μας να μην πουλάνε πλέον στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία, όπως προβλέπει το ενωσιακό πλαίσιο από το 2008. Ζητάμε να καταγραφούν και οι πολλές παραβιάσεις στην συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Δεν γίνεται ένα τρίτο κράτος, υποψήφιο για ένταξη να απαλλάσσεται από δασμούς και να απολαμβάνει τα οφέλη και την ίδια ώρα να απειλεί τα ανατολικά σύνορα ΕΕ και να αναστατώνει την Μεσόγειο».
Αναστασιάδης: Να τερματιστεί η τουρκική κατοχή
Κοινή καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, των παράνομων γεωτρήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο συνυπέγραψαν οι ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ Σίσι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις εργασίες της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε αναφορά και στην εκλογή νέου ηγέτη στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι ήδη του απέστειλε επιστολή για συνάντηση, ενώ επιστολή έστειλε και στον ΓΓ του ΟΗΕ ενημερώνοντάς τον ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε νέα συνάντηση με νέα δική του πρωτοβουλία.
Απαραίτητο στοιχείο, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι η αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στόχος είναι ο τερματισμός της παράνομης τουρκικής κατοχής στον νησί. Επιδιώκουμε την εξεύρεση λύσης στην βάση των αρχών του ΟΗΕ, θέλουμε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη.
Προηγήθηκε, νωρίς το πρωί, η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Μητσοτάκης: Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους
Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και υπογράμμισαν τα πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.
Στην έναρξη της συνάντηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Έχω τη χαρά να κάθομαι στην καρέκλα που κάθεται συνήθως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αλλά στην Κύπρο αισθανόμαστε κι εμείς λίγο ως οικοδεσπότες, όπως αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε. Και είναι μεγάλη η χαρά μου που συναντιόμαστε για πρώτη φορά μετά τη σημαντικότατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, για την οποία και οι δυο μας εργαστήκαμε πολύ και αποτελεί ένα τόσο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
» Οι συμφωνίες έχουν κυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια και αναμένουμε απλά την τυπική πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τον τρόπο με τον οποίον και εσείς, αλλά και οι συνεργάτες σας, συνεργαστήκαμε για να μπορούμε να πετύχουμε αυτήν την πολύ σημαντική συμφωνία.
» Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, επεσήμανε: «Θέλω να τονίσω τη διάθεση και την πρόθεσή μας για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας είτε σε διμερές είτε σε τριμερές επίπεδο και βέβαια η σύγκληση της όγδοης σημερινής τριμερούς διάσκεψης κορυφής αντανακλά αυτήν την επιθυμία των δύο πλευρών. Οι σημερινές σχέσεις στην πραγματικότητα είναι μία προέκταση των διαχρονικών ιστορικών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και συμφωνώ μαζί σας εξοχότατε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να έχει μία παραπάνω ωθητική δύναμη για την ανάπτυξη των σχέσεων στους διάφορους τομείς.
» Εξοχότατε, συμφωνώ μαζί σας ότι η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, πράγμα το οποίο είναι προς όφελος όλων των πλευρών. Η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία.
» Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και των θεσμίων του Διεθνούς Δικαίου. Εδώ τονίζεται η σημασία της συνεργασίας που προσβλέπει στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας, για αυτό πάντα λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές. Τώρα όμως προσβλέπουμε σε παραπάνω, περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και πάντα μαζί».
Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργούπρέσβης Ελένη Σουρανή και η γενική διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Τερέζα Αγγελάτου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike