Η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την χώρα δεν επιτρέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε:

Πρώτον: Τη διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click away).

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και εννέα ατόμων (9) σε όλες τις εκκλησίες και έως εικοσιπέντε (25) ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως πρόκειται για άνοιγμα με κανόνες και πάντα με προϋπόθεση την παρουσία εννέα ατόμων σε εκκλησίες και 25 άτομα σε μητροπολιτκούς ναούς. «Οι Έλληνες έχουν ωριμότητα να τηρήσουν τα μέτρα» πρόσθεσε.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η απαγόρευση μετακίνησης από τις 10 το βράδυ, κάτι που θα εξεταστεί κοντά στα Χριστούγεννα.

«Η απαγόρευση μετακίνησης από τις 10 μμ ως τις 5 πμ ισχύει και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει. Να τηρήσουμε τα μέτρα από την Κυριακή που αρχίζει να ισχύει το μέτρο και το βλέπουμε κοντά στα Χριστούγεννα» είπε.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά – ανά 100.000 κατοίκους  πληθυσμού –  εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Ανησυχητική κρίνεται – με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών – και  η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και  η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη. 

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό:  δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας.

Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε.»

Γεωργιάδης: Πώς θα λειτουργεί το click away

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να ξεκαθαρίσει σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους πως η κυβέρνηση δεν υποκρίνεται ότι οι αποφάσεις δεν προκαλούν τεράστια ζημία. «Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας» τόνισε.

Εξήγησε ότι «από τις υπηρεσίες θα επιτρέψουμε να ανοίξουν μόνο τα κομμωτήρια, τα κουρεία και οι υπηρεσίες ΚΤΕΟ» και εξήγησε τη διαδικασία μέσω της οποίας θα λειτουργούν τα καταστήματα του click away.

Υπογράμμισε πάντως πως «δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να ισοφαρίζει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Γι αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».

Όπως είπε, οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του click away προϋποθέτει την αυστηρή των τήρηση των κανόνων.

Όσο για το πώς θα λειτουργεί το click away, ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία ή μέσα από το eshop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνει μέσω τους συστήματος POS έξω από το κατάστημα. Σε αυτή την περίπτωση για να μετακινηθεί ο πελάτης θα πρέπει αν έχει ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή sms από την επιχείρηση.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλαμβάνει την παραγγελία, ενώ επιχείρηση που θα βρεθεί να έχει βάλει μέσα πελάτη παράνομα. θα έχει πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή από 15 έως 90 ημέρες.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ερωτηθείς σχετικά πως υπάρχει συζήτηση να βρεθούν επιπλέον μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις που δεν έχουν την δυνατότητα ούτε για click away.

Δείτε αναλυτικά πώς θα γίνει η περιορισμένη επανεκκίνηση

Διαβάστε ακόμη:

Αδ. Γεωργιάδης: Kλείνει η «πόρτα» σε παραβιάσεις του lockdown από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες

Nίκος Παπαθανάσης: Πώς θα λειτουργήσουν κομμωτήρια και click away