ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η βούλησή του να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με τις γαλλικές φρεγάτες έχει κίνητρο εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και ευρωατλαντικό.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Σήμερα είναι μία ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Γιατί με τον Πρόεδρο Μακρόν, αποφασίσαμε την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία.
Η υπογραφή της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και στην ασφάλεια, δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά ενισχύει μία πραγματικότητα, η οποία είναι γνωστή σε όλους: πώς οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση, που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος, αλλά δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση αυτή την συνεργασία».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Πολεμικό Ναυτικό εξοπλίζεται με το βλέμμα στο μέλλον, καθώς οι φρεγάτες αγοράζονται στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.
Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία
Η συμφωνία, σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενισχύει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ανοίγει το δρόμο για μια ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος.
«Η Συμφωνία, λοιπόν, αυτή ανοίγει το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μία Ευρώπη που όπως είπε ο κύριος πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μία Ευρώπη που θα διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή, ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο. Μία Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.
Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας μετά τα 24 μαχητικά Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το Πολεμικό μας Ναυτικό με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμα μία».
Ερωτηθείς στην συνέχεια σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, απάντησε: «Η ΕΕ πρέπει να μπορεί αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα. Μπορεί να το κάνει επιχειρώντας χωρίς κατ’ ανάγκη να προσβλέπει στην συνδρομή του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών» .
Σε ερώτηση αν η συμφωνία με την Γαλλία επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ανταγωνίζεται την σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπηρετεί συνολικά την στρατηγική μας εντός του ΝΑΤΟ. Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες γιατί αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, καλύπτει τις ανάγκες μας. Εξάλλου, υπάρχουν δεσμεύσεις της Γαλλίας για την παράδοση εντός των χρονοδιαγραμμάτων».
Αμυντική συνδρομή
Νωρίτερα μπήκαν οι υπογραφές για την ιστορική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Από την ελληνική πλευρά υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νίκος Δένδιας και από την γαλλική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Ιβ Λε Ντριαν και η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί.
Οι υπογραφές μπήκαν παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Αμέσως μετά τις υπογραφές ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: «Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας και προστατεύουμε την ανεξαρτησία αμφοτέρων των κρατών, προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και ευημερία στις κοινές μας περιοχές.
«Η υπογραφή της συμφωνίας είναι ο καρπός μιας σχέσης των τελευταίων ετών. Αποτελεί τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών όπου η εντατική εργασία οδήγησε τη Γαλλία να δεσμευτεί στο πλευρό σας. Στόχος είναι να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας. Μιλάμε για εμβάθυνση ελληνογαλλικής συνεργασίας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής βιομηχανίας. Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σημείωσε ακόμη πως η εμβάθυνση της συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο στρατιωτικό κομμάτι μεταφράζεται -όπως είπε- από την ελληνική απόφαση να αποκτήσει αεροσκάφη Rafale και τρεις φρεγάτες τύπου Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.
Γαλλία και AUKUS
Σε ερώτηση για την AUKUS ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε: «Σημασία έχει αυτή η συμφωνία. Η αυστραλιανή επιλογή δεν αλλάζει τίποτα στην στρατηγική της Γαλλίας, η Γαλλία είναι μια δύναμη στην περιοχή του Ειρηνικού ανεξάρτητα από κάθε συμφωνία. Έχουμε Γάλλους που ζουν εκεί, έχουμε πάνω από 8.000 στρατιώτες στην περιοχή. Άρα η επιλογή της Αυστραλίας με κάποιες συνέπειες που θα τις δούμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν έχει αντίκτυπο στην στρατηγική της Γαλλίας στην περιοχή».
Επίσης, ανακοίνωσε ότι αύριο επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρέσβης, ο οποίος είχε ανακληθεί μετά την AUKUS. Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι επιστρέφει με σαφείς οδηγίες.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια, πρέπει να δρούμε, να δείχνουμε βούληση και ικανότητα να αμυνόμαστε. Θέλουμε να μας σέβονται, σημείωσε ο κ. Μακρόν. Σέβομαι την ανεξαρτησία των λαών, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε με την δική μας προστασία, είναι απολύτως νόμιμο, κατέληξε.
Η συμφωνία φαίνεται ότι έχει και την έγκριση της Ουάσινγκτον, που θέλει οπωσδήποτε να αμβλυνθεί η οργή του Παρισιού για την ακύρωση συμβολαίου-μαμούθ που είχε υπογράψει με την Αυστραλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων.
Η συμφωνία ακυρώθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας και προβλέπει την προμήθεια αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.
Διαβάστε ακόμη:
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας: Μητσοτάκης – Μακρόν ανακοινώνουν την αγορά φρεγατών και κορβετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν