ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος άνοιξε τα χαρτιά του για την πανδημία, το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα, πότε θα λήξει το lockdown, πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και αν θα αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπη.
«Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Είναι στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι πρέπει να δούμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. «Έχουμε αρχίσει. Θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως είναι πολύ πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η καραντίνα κατά το δεύτερο απαγορευτικό δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο η πρώτη, λόγω και της κούρασης του κόσμου από τα συνεχιζόμενα μέτρα. Για τον λόγο αυτό το δεύτερο κύμα περνά με πολύ πιο αργό ρυθμό και δεν έχει επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς έως τώρα. «Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο τα περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε, επίσης, πως ήταν λάθος του ότι δέχθηκε την προτροπή πολιτών να φωτογραφηθεί μαζί τους χωρίς μάσκα, κατά την έξοδό του για ποδήλατο στην Πάρνηθα. «Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν με την ίδια ένταση από όλους μας. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό. Ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι πήγα για άθληση στην Πάρνηθα. Ήταν μία στιγμή ανεμελιάς και ενοχλήθηκα που πήρε τέτοια έκταση», ανέφερε. «Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» σημείωσε και τόνισε οτι πρέπει να δουμε αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. «Έχουμε αρχίσει. Θέλουμε να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε άνετα ότι το λελογισμένο άνοιγμα δεν θα οδηγήσει σε τρίτο κύμα» ανέφερε.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν. Τόνσε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις, αλλά στην περιφέρεια, στα χωριά, όπου ίσως η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή, και απηύθυνε έκκληση «να αποφύγουμε τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, να περάσουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας».
Απηύθυνε δε έκκληση προς όλους να αποφύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και συγκεντρώσεις μάξιμουμ με εννέα άτομα.
.
Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα βοηθούσε αν η Θεσσαλονίκη είχε μπει μια εβδομάδα νωρίτερα σε lockdown. Ωστόσο υπενθύμισε πως μέχρι να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση η κυβέρνηση, όταν ξεκίνησε να παρατηρείται για πρώτη φορά εκθετική άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δεν είχε λάβει καμία ανάλογη εισήγηση από τους επιστήμονες ή τα άλλα κόμματα. «Έχω πει ότι μπορεί να έκλεινα τη Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχε τότε τέτοια εισήγηση» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως αν έκανε κάτι διαφορετικά θα ήταν ότι τον Ιούλιο θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αυστηρός στην προειδοποίηση ότι το επόμενο κύμα θα επανέλθει ώστε να μην βρεθούμε αιφνιδιασμένοι.
«Έχουμε κάνει το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχω κι εγώ εντοπίσει πτυχές που ενδεχομένως εκ των υστέρων, με τη γνώση του χρόνου θα κάναμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Τον Ιούλιο θα ήμουν πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει», τόνισε.
ΕΣΥ – ΕΟΔΥ
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε: «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα» και επισήμανε ότι ενοχλείται από τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία και ότι είναι ψέμα να μιλά κανείς για διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων.
«Παρακολουθούμε πώς κινείται ο κόσμος στην επικράτεια. Όλα τα δεδομένα διοχετεύονται σε σύστημα ανάλυσης. Τα ίδια δεδομένα βλέπουμε όλοι. Είναι λάθος να εστιάζουμε την αντιπαράθεση πάνω σε αυτή τη διάσταση του προβλήματος, διότι αν δεν πιστεύουμε στα δεδομένα δεν μπορούμε να καταλήξουμε στις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.
Αναφορικά με το ΕΣΥ, τόνισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις 7.000 γιατρών και νοσηλευτών, ενώ αυξήθηκαν οι ΜΕΘ από 557 σε περισσότερες από 1.250 και πλεον είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τουρισμός
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα. «Χώρες που δεν άνοιξαν, όπως το Ισραήλ, χτυπήθηκαν από το δεύτερο κύμα. Περιοχές όπως η Κέρκυρα δεν έχουν χτυπηθεί, ενώ αντίθετα η Δράμα ή η Πέλλα. Αν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλέπαμε το Σεπτέμβριο. Καμία χώρα δεν έκανε όσα τεστ κάναμε εμείς στις πύλες εισόδου» εξήγησε.
Εμβολιασμός
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί από την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer και πως με το νέο έτος θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει πρώτος ή από τους πρώτους το εμβόλιο ο ίδιος και η οικογένειά του, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και – γιατί όχι; – με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως ανέφερε εντός 48 ωρών από την έγκρισή του από την ΕΕ «θα το έχουμε και στη χώρα μας» και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι καταλαβαίνει σε ένα βαθμό την δυσπιστία αλλά υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό βίωμα, «για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το ’77”. “Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι», ανέφερε και πρόσθεσε, «τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του covid».
Όπως τόνισε, στόχος είναι «να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού».
Σχολεία
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ανησυχούμε για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα» για να υπογραμμίσει ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας θα πρέπει να τα τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.
Θέλουμε να γυρίσουν τα παιδιά στην τάξη το συντομότερο δυνατόν, και αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμός είναι για τις 7 Ιανουαρίου, τόνισε.
Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, σημείωσε πως τα όποια προβλήματα υπήρξαν διορθώθηκαν.
Επισήμανε δε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, «στην Ελλάδα δεν φάνηκε ψηφιακό χάσμα», ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο «σκύβουμε στις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν τεχνολογική υποδομή».
Οικονομία
Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα μεγάλη όπως σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε και προέταξε ότι θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το κενό που δημιουργήθηκε από την παγκόσμια πανδημία.
«Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», επισήμανε καθώς τόσο το τέταρτο τρίμηνο του 2019 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε ανάπτυξη. «Και τώρα εν μέσω πανδημίας η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές και από αυτούς που ασκούν κάποια εποπτεία στην ελληνική οικονομία και προχωρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πολλοί επενδυτές επενδύουν μέσα στην κρίση στην πατρίδα μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, να στηρίξει με ρευστότητα όπως ποτέ επιχειρήσεις, να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις πολιτών στο μέλλον. Σημαντικό πακέτο το οποίο κράτησε παραγωγική οικονομία ζωντανή».
Περαιτέρω, αναγνώρισε ότι μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές και συνέχισε ότι από την άλλη, «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές».
«Όταν θα ξεκινήσει και πάλι η οικονομική δραστηριότητα οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη ρευστότητα να μπορούν και πάλι σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία… Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης.. ώστε όταν εκκινήσει και πάλι η οικονομική δραστηριότητα να μην έχουμε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας» σημείωσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην απόρριψη της πρότασης, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής τι πρέπει να επιστραφεί και τι όχι.
Ως προς την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό όταν ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, ανέφερε.
Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει συμπολίτες μας να κοκκινίσουν δάνειά τους, και το χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα.
Ταμείο Ανάκαμψης – Έκθεση Πισσαρίδη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντάς το τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία. Αργεί γιατί έχουμε κάποιες δυσκολίες με δύο χώρες, είπε και εκτίμησε ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθούν. Εκταμιεύσεις θα έχουμε από το 2021, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην ΕΕ και πως έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Έχουν γίνει υποδείξεις άλλες χώρες ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σχέδιο εφαρμόσιμο, προσέθεσε και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να έρθουν τα χρήματα με την ταχύτητα που οι περιστάσεις απαιτούν.
Εστιάζοντας στην έκθεση Πισσαρίδη, είπε πως συνολικά είναι συνολικό εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει ανάγκη και προσέθεσε: «Συμφωνώ με πάρα πολλά από τα συμπεράσματά της. Δεν αποτελεί προγραμματικό πολιτικό κείμενο, δεν είναι μανιφέστο της κυβέρνησης. Υπάρχει κοινός τόπος σε πολλούς συμπολίτες μας για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνει η χώρα για να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας».
Φιλοδοξώ η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα να είναι τελείως διαφορετική από τη δεύτερη, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόθεση του είναι όχι να πατήσει φρένο, αλλά να πατήσει γκάζι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.
Σύνοδος Κορυφής – Τουρκία
Έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Χρειάστηκε μια συστηματική διπλωματική δουλειά για να εξηγήσουμε γιατί η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αμφισβητεί απλά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αλλά συνιστά ταυτόχρονα και μια απειλή για την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου. Περιοχής μείζονας στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε τον Οκτώβριο στην Τουρκία δύο επιλογές. Ή να αγκαλιάσει μια θετική ατζέντα σταματώντας την επιθετική συμπεριφορά ή να υποστεί τις συνέπειες. Είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επερχόμενη Σύνοδο, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει, καθώς πολλές φορές καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που ξεκινούν, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος.
«Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η ΕΕ έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα που αναφέρει πως σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αγκαλιάζει τη θετική ατζέντα τον Δεκέμβριο θα δρομολογηθούν συνέπειες για αυτή»
Εξήγησε πως το βέτο είναι στο τραπέζι, τονίζοντας μάλιστα πως μπορεί το βέτο να έρθει και από άλλες χώρες. «Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα» εξήγησε.
Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκιάς να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένταση στη θάλασσα, το ένα μείζον ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών. «Έχουμε διαφωνία αυτή η στιγμή για την ΑΟΖ στις περιοχές αυτές. Αν δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση, να πάμε στο Δικαστήριο στη Χάγη» επανέλαβε.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει στάση και κατέστησε σαφές: «Θα χρειαστούμε μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης». Σημείωσε ακόμα ότι η Τουρκία είχε δυνατότητα να αποσύρει από τον Οκτώβριο το Όρουτς Ρέις και το έκανε 10 ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής».
Να κρατήσουμε τα θετικά
«Το 2020 δεν εξελίχθηκε όπως θα το θέλαμε. Ήταν μια χρονιά που μες στις δυσκολίες της μας έκανε να επαναξιολογήσουμε αξίες, έχουμε δυνάμεις που δεν φανταζόμαστε ότι διαθέταμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο της συνέντευξης.
Προέτρεψε να κρατήσουμε τα θετικά, σημειώνοντας πως «ποτέ στο παρελθόν η ευχή για υγεία δεν είχε μεγαλύτερη σημασία- τώρα διαπιστώσαμε πόσο πολύτιμη είναι».
Επανέλαβε πως θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα, με τις οικογένειές μας, μέχρι 9 άτομα.
«Έτσι θα περάσω κι εγώ. Με την οικογένειά μου. Δεν ξέρω αν θα είμαστε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά με το γιο μου ο οποίος υπηρετεί στον Έβρο», ανέφερε.
Είπε πως λίγη άσκηση επιβάλλεται, προσθέτοντας ότι η άσκηση χωρίς μάσκα, εντός Περιφερειακής Ενότητας επιτρέπεται και κατέληξε:
«Κάνω έκκληση να σεβαστούμε τους κανόνες που θα μπουν. Μην αναγκαστούμε να κλείσουμε άρον- άρον επειδή δεν σεβόμαστε τους κανόνες.
Ο Άγιος Βασίλης έχει ένα πράγμα στο σάκο του, εμβόλια», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πρόεδρος Παναμά: “Δεν υπάρχουν Κινέζοι στρατιώτες στη Διώρυγα του Παναμά” απαντά στις κατηγορίες του Τραμπ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Σταδίου και στην οροφή, σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης»
- Ισραήλ: Έπληξε το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης