ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς να σεβαστούν ως προς τον τόνο της συζήτησης την κρισιμότητα της κατάστασης ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το τελευταίο που θέλουν να ακούσουν γιατροί και πολίτες είναι ένας ακόμη ανούσιος καβγάς, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έρχονται μέρες δύσκολες και κρίσιμες. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση δυσκολεύονται να συμφωνήσουν πάνω στους αριθμούς, και οι πολίτες δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν αυτή την συζήτηση. Γι’ αυτό -όπως είπε- δεν θα μιλήσει με αριθμούς, αλλά θα παραθέσει δήλωση της εντατικολόγου Κοτανίδου: «Οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζητάμε τα τελευταία 25 χρόνια είναι να αυξηθούν οι ΜΕΘ. Για πρώτη φορά εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα, όχι μόνο θετικά, αλλά άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας».
«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια, ώστε από το πρώτο κύμα να ενισχύσουμε τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για το δεύτερο lockdown ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Όμως, δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες έξαρσης της μετάδοσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown, όταν διαπιστώσαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Και δεν δίστασα να λάβω την απόφαση μόλις λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο πακέτο μέτρων. Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Ήταν δραματική και εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα. Έπρεπε πάση θυσία να τα περιορίσουμε».
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά της απόφασης για άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι λέγοντας πως «δεν συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων. Αν συνδεόταν, θα έπρεπε να είχαμε δει την αύξηση των κρουσμάτων τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, και όχι στα τέλη Οκτωβρίου».
Όσες ΜΕΘ κι αν έχουμε, δεν αντέχει το σύστημα Υγείας, αν δεν χτυπήσουμε στην αρχή της αλυσίδας, δηλαδή την διασπορά μέσα από τον συγχρωτισμό, σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα άλλοθι να μην πάρουμε μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.
«Η διασκέδαση των νέων η βασική αιτία διασποράς»
Τόνισε ότι η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση, αλλά -όπως είπε- ήταν η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων που υπονομεύσαν την υγεία των πολλών και κάλεσε όλους τους αρχηγούς να πουν τα πράγματα με τον όνομά τους, όχι για στοχοποίηση.
«Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» συμπλήρωσε.
«Να στηρίξουμε όλοι τα μέτρα»
Συμπλήρωσε ότι πρώτος σταθμός των μέτρων είναι οι γιορτές, «αν πετύχουμε, θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες».
«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε, θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες» ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα. «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται».
«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης».
Δεν υπάρχει ένα βράδυ που να έχω γυρίσει σπίτι μου και δεν έχω σκεφτεί τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι καλύτερα. Όχι μόνο εγώ, όλοι μας. Δεν μπορεί να ακυρώνεται οριζόντια μια τεράστια προσπάθεια».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να μην κάνει σπέκουλα» με τους αριθμούς των νεκρών «γιατί είναι προσβολή στην μνήμη των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους».
«Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους, για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια» είπε.
Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού νωρίτερα. Επίσης, θα μπορούσε να είχε περιοριστεί νωρίτερα η βραδινή διασκέδαση, ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε να είχε γίνει αυτό μια εβδομάδα νωρίτερα, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είδα όμως έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά».
«Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ενοχοποιείται ο covid-19, αλλά η κυβέρνηση. Μας είπατε ‘αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορονοϊό να εξελιχθεί έτσι’. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο» είπε.
Για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός είπε: «Μπορούμε να τιμήσουμε την μνήμη του Πολυτεχνείου με μια λιτή κατάθεση στεφάνου και σας καλώ να δηλώσετε όλοι ότι δεν ενθαρρύνετε κανέναν να συμμετέχει σε πορεία, να βγει στον δρόμο και να απειλήσει τη δημόσια υγεία. Όπως η κυβέρνηση πήρε απόφαση να μην εορτασθεί η 28η Οκτωβρίου, έτσι πήρε και την απόφαση να μην εορτασθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου».
Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε ένταση στην αίθουσα και την αντίδραση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας»
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για προσπάθεια να μειωθεί το κύρος των επιστημόνων: «Πρώτος ο γνωστός κ. Πολάκης. Ανακαλύψατε και εσείς κ. Τσίπρα την εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Πράγματι, έχει δημιουργηθεί ένας βαθμός οικειότητας, μιλάω μαζί του πολλές φορές την ημέρα».
«Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο» συνέχισε. «Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο στοχοποιείτε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα. Δείτε το. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας. Μοιραία κατάληξη αντιπολιτευτικού κατήφορου».
Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ποτέ δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια, πολιτείας, ειδικών και πολιτών που δείχνει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι όμως ότι αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» και συμπλήρωσε: «Μας προτείνατε τρία πράγματα κ. Τσίπρα. Πρώτον, ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι να περάσει η πανδημία. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου υγείας και επιλεγεί υπουργός κοινής αποδοχής και να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή, επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της κυβέρνησης»…
Και τόνισε με έμφαση:
«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στο κόσμο υπάρχει το υπερκείμενο καλό και η ανάγκη να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις. Ο αρχηγός των Εργατικών στην Αγγλία ζήτησε πριν από ένα μήνα καθολικό lockdown. Δεν σας άκουσα ποτέ να λέτε κάτι αντίστοιχο. Αν το είχατε πει αυτό, τότε θα μπορούσα να δεχτώ ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε νωρίτερα. Είπατε αυτά μόνο που ακούγονται ευχάριστα».
Και συνεχίζοντας, ζήτησε: «Να τοποθετηθούν όλοι. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε σε lockdown τώρα; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Έπρεπε να στηρίξουμε την οικονομία με ένα έκτακτο πακέτο μέτρων; Πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ποιος έχει το πάνω χέρι; Ο κ. Ξανθός; Ο κ. Πολάκης;», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτά είναι καλό να τα συζητήσουμε καθώς μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας» συνέχισε: «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συμπόνια, η πολιτεία την ψύχραιμη κριτική των αντιπάλων και όχι από ανοησίες, γιατί περί ανοησιών πρόκειται τα όσα ακούσαμε για την τηλεκπαίδευση. Εν μέσω πανδημίας κάποιοι μιλούν ακόμα και για πορεία πολυτεχνείου, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής, σε πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής. Να δηλώσουμε ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση».
Για το εμβόλιο
«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξα τα νέα από την Pfizer. Tο εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές, αλλά και αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες» τόνισε.
«Από την στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κρισιμότητα να εμβολιαστεί η πλειονότητα των πολιτών, ενώ τόνισε ότι η είδηση για το εμβόλιο δεν πρέπει να οδηγήσει σε φαινόμενα χαλάρωσης.
Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο, είπε.
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας.
» Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία».
Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ακολουθήσαν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Διαβάστε ακόμα:
Τσίπρας: Έχετε χάσει την μπάλα – Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την πανδημία
Γεννηματά για πανδημία: Δεν είναι σαν να μπαίνει η άνοιξη, μπαίνει βαρυχειμωνιά
Νίκη Κεραμέως: Δεν έχουμε εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike