• Πολιτική

    Λιβάνιος: Έως το τέλος του έτους η ρύθμιση για την επιστολική ψήφο αποδήμων στις εθνικές εκλογές

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος


    Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για τη διευκόλυνση μέσω της επιστολικής ψήφους και στις εθνικές εκλογές όσων Ελλήνων ζουν εκτός επικρατείας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, “αυτό απαιτεί μια ευρεία διακομματική συναίνεση, χρειάζονται 200 ψήφοι για να ισχύσει, οπότε ετοιμαζόμαστε να αρχίσουμε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου τον διάλογο με τα κόμματα να μας πουν τις σκέψεις τους και τις προτάσεις τους και θα έρθει στη Βουλή η σχετική διάταξη. Σίγουρα θα αφορά τους εκτός Ελλάδας”.

    Ερωτηθείς για την ηλεκτρονική ψήφο, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι “προφανώς είναι κάτι το οποίο έρχεται στο επόμενο μέλλον, θα γίνει κάποια στιγμή κομμάτι της ζωής μας. Παρακολουθούμε και τις διεθνείς εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι και πώς αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκές χώρες κυρίως τη συγκεκριμένη πρόκληση. Νομίζω ότι σε κάποια χρόνια θα ζήσουμε και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει όποια διαδικασία επιλεγεί μακροπρόθεσμα να εγγυάται και το αδιάβλητο των εκλογών και όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται σε μια εκλογική διαδικασία όπως είναι η μυστικότητα, όπως είναι η εγκυρότητα της ψήφου”.

    Όσον αφορά την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή η διαδικασία της εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία.

    “Είναι κάτι το οποίο αφορά κυρίως τους απόδημους Έλληνες γιατί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα όποιος φεύγει από τη ζωή διαγράφεται αυτομάτως από τους εκλογικούς καταλόγους στην επόμενη αναθεώρηση. Αφορά κυρίως ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό οι οποίοι δεν είχαν περιουσία στην Ελλάδα οπότε δεν υπήρχε ανάγκη δήλωσης ούτε ανάγκη δήλωσης του θανάτου τους στην Ελλάδα. Αυτοί παραμέναν στους εκλογικούς καταλόγους γιατί ποτέ κανένας δεν είχε ειδοποιήσει το ελληνικό κράτος ότι είχαν φύγει από τη ζωή. Αυτό είναι κάτι που θα γίνεται σε περιοδικά χρονικά διαστήματα και φαντάζομαι προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε μια πρώτη εικόνα. Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα γίνει με καθαρισμένους εκλογικούς καταλόγους”.

    Διαβάστε επίσης:

    Τζια: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση – Μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών

    Γαλλία: Τα αριστερά κόμματα διαφωνούν – Υπηρεσιακή κυβέρνηση Ατάλ μέχρι και το καλοκαίρι ;

    Πυρκαγιές: Σε συναγερμό αύριο 7 Περιφέρειες – Από τη Μακεδονία έως την Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ