ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περισσότερα από 825 έργα και δράσεις σε όλη την Ελλάδα και είκοσι έργα στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων, που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού στην χώρα και σ΄αυτά δεν περιλαμβάνονται καν, όσα έχουν συμφωνηθεί με Περιφέρειες, ότι θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Την αναφορά έκανε σήμερα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής Athens Talks παρουσιάζοντας συνοπτικά αλλά καίρια το μεγάλο έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υποδομών του πολιτισμού σε 13 Περιφέρειες της χώρας.
«Από το 2019 έχουμε συγκροτήσει και εφαρμόζουμε στο υπουργείο Πολιτισμού ένα εργαλείο δυναμικό και διαρκώς επικαιροποιούμενο, την «Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας», που αφορά και στις 13 Περιφέρειες της Χώρας», όπως είπε η κυρία Μενδώνη. «Συνιστά ένα σύνολο συνεκτικών, ρεαλιστικών και ευέλικτων πολιτικών στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης και ταυτόχρονα έναν οδικό χάρτη υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στοχευμένων επενδύσεων σε πολιτιστικές υποδομές και δράσεις με ορίζοντα το 2027».
Τονίζοντας επίσης, ότι ουδέποτε το υπουργείο Πολιτισμού είχε αντίστοιχους πόρους και υλοποιούσε αντίστοιχα έργα σαν αυτά που «που αλλάζουν τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας και καλύπτουν κάθε πτυχή του πολιτισμού: την πολιτιστική κληρονομιά, όλων των μορφών και των ιστορικών περιόδων, τη σύγχρονη δημιουργία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό με απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων», όπως σημείωσε.
Το πολιτιστικό απόθεμα της Αττικής
Ειδικά στην Αττική ας σημειωθεί μία σειρά μεγάλων και μικρότερων έργων, που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία και έρχονται να συμπληρώσουν τα έργα, που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και όσα είναι, σήμερα, σε εξέλιξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Συμπληρώνουν τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, που είναι η προστασία και η ανάδειξη του αττικού πολιτιστικού αποθέματος και η εξέλιξή της Αττικής σε έναν αναβαθμισμένο πολιτιστικό προορισμό, μέσω ενίσχυσης της ελκυστικότητας του πολιτιστικού πλούτου, με γνώμονα την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενίσχυση της χωρικής της διάχυσης σε όλη την Περιφέρεια», όπως επισήμανε η ίδια.
Ενδεικτικά μάλιστα στα πιο σημαντικά από αυτά περιλαμβάνονται:
-Οι πρόδρομες εργασίες επέκτασης Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
-Η επαναλειτουργία Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης.
-Το Λύκειο Αριστοτέλους και η σύνδεσή του με το Ωδείο Αθηνών.
-Πρόγραμμα της πιλοτικής εφαρμογής ιατρικής παραστατικών τεχνών στο Ωδείο Αθηνών.
-Οργάνωση και πιλοτική λειτουργία Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ».
Νέες πολιτιστικές χρήσεις, αφού αποκατασταθούν με πόρους της «Τριλογίας», αποκτούν εξάλλου τρία κτήρια:
-Επί της Σταδίου 47, η οικία Αλεξάνδρου Σούτσου, που θα φιλοξενήσει μέρος των Συλλογών του Θεατρικού Μουσείου.
-Επί της οδού Διοσκούρων 7, στην Πλάκα η μετατροπή σε Μουσείο Καρόλου Κουν.
-Επί της οδού Τριπόδων 32, επίσης στην Πλάκα, η γνωστή «οικία Κοκκοβίκου», που μετατρέπεται σε χώρων προβολών και εκδηλώσεων.
Ακόμη, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας. Η προστασία και ανάδειξη του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντος.
Η συντήρηση και αποκατάσταση του Φρουρίου στα Αιγόσθενα. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού. Η ολοκλήρωση των εργασιών στη Μονή Δαφνίου. Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του Ναού του Αγίου Γεωργίου και Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Χριστού, στον Ελαιώνα Μεγάρων.
Η Γ’ φάση της αποκατάστασης των κτηρίων-μνημείων στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος Τατοΐου.
Οι στρατηγικοί στόχοι
Ειδικά για τη συνολική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής, η οποία έχει προικιστεί με τα πλέον δημοφιλή μνημεία και τις σημαντικές πολιτιστικές υποδομές κάθε είδους, η κυρία Μενδώνη σημείωσε εξάλλου, τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι συνοψίζονται, κατ΄αρχάς στην προστασία και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία τους. Ακόμη, στον εμπλουτισμό και βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας των πολιτιστικών υποδομών και υπηρεσιών και την αναδιοργάνωση, αποκέντρωση, διάχυση, διασπορά, στοχευμένη και ισόρροπη ανακατανομή της επισκεψιμότητας σε όλη την Περιφέρειας, με σκοπό τον αποκορεσμό και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μέσω της ανάδειξης νέων αποκεντρωμένων πόλων έλξης και της οργανωμένης δικτύωσης των σημείων ενδιαφέροντος.
Τέλος στην αξιοποίηση του εργαλείου των πολιτιστικών διαδρομών, που διασυνδέουν επιμέρους μνημεία και χώρους Πολιτισμού με άλλα φυσικά αξιοθέατα και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος με κοινό θεματικό άξονα».
Αθήνα-Ελευσίνα-Λαύριο
«Καθώς οι πολιτιστικές διαδρομές», όπως είπε «αποτελούν το καλλίτερο εργαλείο ενδυνάμωσης του πολιτιστικού τουρισμού και ενθαρρύνουν την οργανωμένη και συνολική επίσκεψη στο πλαίσιο μιας ενιαίας εμπειρίας, επιλέξαμε για την Αττική -σε εξαιρετικά γόνιμη και αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη, Νίκο Χαρδαλιά– για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, τη δημιουργία μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, μιας «τριλογίας», μιας παρέμβασης οργάνωσης και συνολικής ανάδειξης στην Αθήνα, την Ελευσίνα και το Λαύριο.
Στόχοι της παρέμβασης είναι η διάχυση της τουριστικής κίνησης χωρικά σε όλη την Περιφέρεια μέσα από τη σύνδεση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ελευσίνας και του Λαυρίου, η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας της παραμονής των επισκεπτών με τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους και η ενίσχυση της μετεξέλιξης της Αθήνας από πέρασμα σε προορισμό.
«Ο πολιτισμός αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο και δυναμικό κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, διαθέτοντας αποδεδειγμένα, με μετρήσιμα στοιχεία, τη δυνατότητα να υπερτριπλασιάζει την απόδοση των υλοποιούμενων επενδύσεων στο εθνικό προϊόν», όπως είπε η κυρία Μενδώνη. «Ενισχύει σημαντικά την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα σε άλλους τομείς της οικονομίας που συνδέονται με τον πολιτισμό, ενώ αναδεικνύεται ως στρατηγικός παράγων ανάκαμψης και ανάπτυξης και ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα».
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Έφοδος της ΕΛΑΣ σε εργαστήριο που πλαστογραφούσε έργα τέχνης