ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται για την κυβέρνηση η υπόθεση της διαχείρισης της πανδημίας.
Η δημοσιοποίηση της μελέτης των καθηγητών Θοδωρή Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ, την (υπο)στελέχωσή τους και τη γεωγραφία των απωλειών, που ανέδειξε την ανάγκη για ουσιαστικότερη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας, έφερε μεγάλη αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι έως τώρα αποφάσεις στο υγειονομικό πεδίο προκαλούν πολλαπλές πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες.
Η συζήτηση που προκάλεσε η έρευνα επιβάρυνε ένα ήδη τοξικό πολιτικό περιβάλλον και πάντως πυροδότησε έναν νέο κύκλο τυφλής σύγκρουσης, λόγω της στάσης, πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρήκε μία ακόμη αφορμή ώστε να καταφύγει στη λαϊκιστική, στείρα κριτική και να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από ένα στοιχειώδες πολιτικό πλαίσιο κοινής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να αποκαλέσει «ψεύτη» και «πολιτικό απατεώνα» τον πρωθυπουργό επικαλούμενος την τελευταία σύγκρουση τους στη βουλή, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη μελετών που να αποδεικνύουν μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.
Η αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ακολούθησε και η σύγκρουση Σκυλακάκη – Τσακαλώτου στη βουλή ενώ συζητείτο ο προϋπολογισμός του 2022, πέραν της σφοδρότητας τους, κατέδειξαν μία από τις πλέον προβληματικές πτυχές της τρέχουσας κρίσης, ασχέτως του καταμερισμού των ευθυνών: Την αδυναμία του πολιτικού συστήματος συνολικά να επιτύχει έναν ελάχιστο βαθμό συνεννόησης για τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας.
Ετοιμάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως, το οποίο βρίσκεται σε συναγερμό μετά την ηχηρή προειδοποίηση του ΠΟΥ για την απίστευτη ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η μετάλλαξη «Ο», έχουν πλήρη επίγνωση της υγειονομικής κατάστασης αλλά και της πρόβλεψης των επιστημόνων για επικείμενη κορύφωση.
«Τα σκληρά στοιχεία της πανδημίας παραμένουν, δυστυχώς, σε υψηλά επίπεδα, τόσο για όσους νοσηλεύονται σε κλίνες Covid και τις ΜΕΘ όπως και σε ό,τι αφορά τους ημερήσιους θανάτους» τονίζει στο mononews υψηλόβαθμη πηγή, εκτιμώντας ότι αυτές τις μέρες βρισκόμαστε στο «πικ» της πανδημίας, καθώς τώρα καταγράφονται τα «απόνερα» των προηγούμενων 15 ημερών.
Πάντα κατά την ίδια πηγή, η επιδιωκόμενη αποκλιμάκωση θα αρχίσει να εμφανίζεται από τις αρχές του νέου χρόνου, υπό δύο απαράβατες προϋποθέσεις: Ότι θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί με τον ίδιον ρυθμό και ότι κατά την εορταστική περίοδο θα είναι άπαντες εξαιρετικά προσεκτικοί.
Επειδή όμως αυτό το σενάριο δείχνει απλά, αισιοδοξία, στην κυβέρνηση ολοκληρώνουν κι ένα έκτακτο σχέδιο το οποίο συνδέεται με τη μετάλλαξη «Ο», για την οποία τα στοιχεία παραμένουν ακόμα ανεπαρκή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εμφανίζει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα μεγάλης διασποράς στη διάρκεια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς αλλά και αργότερα.
Ενδεχομένως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στους 50+
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη διασπορά κατά την εορταστική περίοδο, τόσο λόγω των κοινωνικών και θρησκευτικών συναθροίσεων, όσο και λόγω των μετακινήσεων στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συντεταγμένες πλεύσης για το επόμενο κρίσιμο δεκαπενθήμερο, προβλέπουν τις εξής δράσεις:
-Tην ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλη τη χώρα, με έμφαση στις περιοχές που τα ποσοστά παραμένουν χαμηλά και τους πολίτες άνω των 60 ετών
-Τη στοχευμένη στήριξη του ΕΣΥ με κλίνες από ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς, όπου προκύπτει ανάγκη
-Τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του μηχανισμού ελέγχου εφαρμογής των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας
Στο τραπέζι τώρα μπήκε και το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους πολίτες 50 ετών και άνω, όπως και η επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων σε ανεμβολίαστους, τουλάχιστον στις περιοχές που καταγράφεται υψηλό ιικό φορτίο. Αν εφαρμοστούν, τότε οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να παραμένουν ούτε στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, ούτε με rapid test.
Διαβάστε επίσης
Μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα: Η θνητότητα ασθενών με σοβαρή COVID-19 αγγίζει το 87% εκτός ΜΕΘ
Σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα και τις ΜΕΘ
Ένταση και στη Βουλή για τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα: Κόντρα Σκυλακάκη-Τσακαλώτου για τις ΜΕΘ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike