ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο σερί των χωρών της ΕΕ που παγώνουν τις αιτήσεις ασύλου των Σύρων προσφύγων φαίνεται πως ετοιμάζεται να προστεθεί και η Ελλάδα ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και δεν ελήφθη απόφαση, η συζήτηση προσανατολίστηκε κυρίως στο πάγωμα των αποφάσεων έκδοσης ασύλου για τους Σύρους, υπό το σκεπτικό ότι μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δεν δικαιολογούνται τα αιτήματα ασύλου για διώξεις από αυτό.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον Παύλο Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.
Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».
Η πολιτική του παγώματος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική του παγώματος ξεκίνησε από την Γερμανία και την Αυστρία, ενώ στην πορεία προστέθηκαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες .
Για τη δε στάση της Ελλάδας είχαν προϊδεάσει νωρίτερα κορυφαίοι υπουργοί μιλώντας για ευθυγράμμιση των ελληνικών θέσεων με την ΕΕ.
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση νωρίτερα του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ είχε δηλώσει πως οι όποιες αποφάσεις θα είναι σε συνέργεια με τους εταίρους στην ΕΕ.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου προέκυψε ως κρίσιμο σημείο των αποφάσεων η ευρωπαϊκή παραίνεση σε Σύρους αιτούντες άσυλο που το επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
«Διαπιστώθηκε η μεγάλη αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει μεγάλα περιθώρια για οριστικές εκτιμήσεις.
Συμφωνήσαμε όμως άπαντες στην ανάγκη να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Διαβάστε επίσης:
Ζαχαράκη: 20 δισ. ευρώ στη δεκαετία για να στηριχθούν η οικογένεια, οι νέοι και η τρίτη ηλικία
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες από τον πρωθυπουργό – Συνολική δέσμη παρεμβάσεων
Ebury: H ΕΚΤ φαίνεται να βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα