ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση με βάση δημοσκόπηση της Pulse (σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 συμφωνούν με τη διασύνδεση των POS με τις ταμιακές και 1 στους 2 συμφωνούν με τη τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών) επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής της κυβέρνησης.
Στο αν προβληματίζεται για το κατα πόσο τα νέα φορολογικά μέτρα θα φέρουν δυσαρέσκεια απάντησε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με μεγαλύτερη τόλμη σε πολιτικές φορολογικής δικαιοσύνης και εξορθολογισμού του φορολογικού μηχανισμού.
«ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ»
Αναφερόμενος στη «ΔΕΟΣ», τη νέα υπηρεσία της ΑΑΔΕ ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να προσθέσουμε μπροστά και τη λέξη ΣΟΚ, γιατί με ΣΟΚ και ΔΕΟΣ πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις ελεγκτικές αρχές η οργανωμένη φορολογική απάτη.
Τόνισε πως δεν πρέπει κανείς να εκπλήσσεται από μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν κινήσεις ώστε τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες να γίνουν πιο δίκαια.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πώς τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία, ενώ δημιουργούν πρόσθετο χώρο για φορολογικές μειώσεις. Τόνισε δε πως αυτά δεν προέρχονται από αύξηση φόρων αλλά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσς «Να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο κ. Υπουργός: τα πρόσθετα έσοδα τα οποία μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε, πρωτίστως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστρέφουν στην κοινωνία μέσα από δύο αναθεωρήσεις προϋπολογισμών, μέσα από την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσα από στοχευμένες παροχές τις οποίες θα κάνουμε στο τέλος του έτους.»
Νέα διαρθρωτικά μέτρα- Μειώσεις φόρων
«Ήδη 12 νέες μειώσεις φόρων έχουμε στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται τώρα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε ωστόσο πως πλέον με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες η χώρα έχει οροφές δαπανών, που σημαίνει πως ασχέτως αν υπάρχουν περισσότερα χρήματα δεν μπορούν να αυξηθούν οι δαπάνες. Μπορούν όμως να μειωθούν κι άλλο οι φορολογικοί συντελεστές.
«Θα πρέπει να φανεί στη Κομισιόν πως τα μέτρα που παίρνουμε είναι διαρθρωτικά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. «Το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό σε όλους», τόνισε δείχνοντας πιο συγκρατημένος σε σχέση με την πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικώ Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος ανέφερε ότι πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα έρθει το 2025, δυο χρόνια νωρίτερα από τον κυβερνητικό στόχο.
Για την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ανέφερε πως πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων το 2025 και να φανούν αν είναι πράγματι διαθρωτικού χαρακτήρα, αν και τόνισε πως κάποια μέτρα όπως η φορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τα υπερκέρδη τους και η φορολόγηση των διυληστηρίων ήταν έκτακτα. «Δεν μας αρέσουν τα έκτακτα μέτρα, αλλά τα διαρθρωτικά», ανέφερε.
Μείωση ΦΠΑ
Τέλος σε ερώτηση για τη μείωση του ΦΠΑ, ανέφερε πως είναι νωρίς να πει αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο καθώς μια μονάδα μείωσης στοιχίζει περίπου στα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, αλλά πρόσθεσε πως από τη μια η Ελλάδα έχει πολύ αναλογικά περισσότερες κατηγορίες προϊόντων στο χαμηλό ΦΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ οπότε έπρεπε να βάλουμε προϊόντα σε κατηγορίες χαμηλού ΦΠΑ το κάναμε, όπως για τα λιπάσματα για τους αγρότες.
Ανέφερε ωστόσο πως όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις τόσο περισσότερες δυνατότητες ελιγμών θα έχουμε τα επόμενα δύο χρόνια.
Δείτε τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τη δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λίβανος: Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατέστρεψε 6 ισραηλινά άρματα – Σφοδρές μάχες στα νότια σύνορα με το Ισραήλ
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος με 50,1%
- Ουκρανία: Παρουσίασε συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου Oreshnik
- Αντώναρος για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έχουν ψηφίσει ούτε το 20% από τα νούμερα που δίνει η Κουμουνδούρου