ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Υπεγράφη σήμερα στη Νάξο η συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών που θα κινητοποιήσει πάνω από 1,6 δις. επιδοτήσεων που θα μοχλεύσουν επενδύσεις 3-5 δις. για να προωθηθούν έργα πράσινης μετάβασης και προώθησης του εξηλεκτρισμού στα νησιά.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις, έργα ΑΠΕ με μπαταρία, αφαλατώσεις, δίκτυα φορτιστών και υποδομές ηλέκτρισης πλοίων στα λιμάνια είναι μεταξύ των έργων που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Νάξο, όπου υπεγράφη η σύμβαση για την δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών τόνισε: « Ταμείο Απανθρακοποίησης είναι να χρηματοδοτικό εργαλείο που θα βοηθήσει τα νησιά να κάνουν πράξη την ενεργειακή τους μετάβαση.
Με επενδύσεις στις διασυνδέσεις, οι νησιώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σταθερή και καθαρή ροή ενέργειας. Αναφέρθηκε γενικότερα στη σημασία ανάπτυξης των ΑΠΕ και σχολίασε ότι «δεν είναι καθόλου πατριωτικό να αντιμετωπίζονται εχθρικά οι ΑΠΕ καθώς αυτές εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας».
«Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στη χώρα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, και στόχος μας είναι να αυξάνονται τα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά προς τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να προσθέσουν έργα για δική τους παραγωγή, ή να χρηματοδοτηθούν αφαλατώσεις για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα νερού», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών τόνισε, θα μπορέσει να συνεισφέρει ώστε τα νησιά να κάνουν την πράσινη μετάβαση συγκριτικό τους πλεονέκτημα. Είναι ανάγκη να είμαστε όλο και πιο βιώσιμοι για να είμαστε ανταγωνιστικοί» σημείωσε.
Αναφερόμενος στα έργα που πρέπει να γίνουν στα νησιά, τόνισε ότι τα φράγματα πρέπει να προχωρήσουν και «δεν γίνεται όπως είπε να έχει κολλήσει εδώ και χρόνια ένα συγκεκριμένο έργο στο νησί της Νάξου», ταμιευτήρες, υβριδικά έργα, μπαταρίες και έργα ΑΠΕ.
Ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που αλλάζει την όψη των νησιών είναι, του οποίου οι πόροι αναλογικά για τα νησιά είναι σημαντικότεροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
‘Είναι ένα επενδυτικό ταμείο που συγχρηματοδοτεί επενδύσεις και κινητοποιεί και άλλους πόρους. Οι επενδύσεις θα φέρουν πολλές θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη που θα τα βλέπουν οι κάτοικοι των νησιών στους λογαριασμούς τους και την καθημερινότητά τους», σημείωσε.
«Η ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ μας επιτρέπει να έχουμε την πλειοψηφία της ενέργειας από ΑΠΕ και από 8 GW φ/β+5 GW αιολικά θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια επιπλέον 7 GW φ/β και αιολικά. Φτιάχνουμε ένα νέο σύστημα και πειραματιζόμαστε με το τί σημαίνει, ενώ τόνισε ότι δεν αρκεί να μειώνουμε μόνοι μας το αποτύπωμά μας αν δεν το κάνουν και οι άλλοι».
«Η άφθονη και φθηνή ενέργεια είναι εθνική στρατηγική με στόχο να πετύχουμε για πρώτη φορά εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία. Η εξάρτηση από πετρέλαιο και φυσικό αέριο κάνει τη χώρα λιγότερο ανταγωνιστική και ευάλωτη στις γεωπολιτικές κρίσεις.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών θα κάνει πιο ανταγωνιστικά τα νησιά ενώ η πορεία αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον και θα δώσει στα ελληνικά νησιά ένα πράσινο σήμα, το οποίο θα προσδώσει μεγάλη αξία στα νησιά μας, αφού θα γίνουν από τα λίγα νησιά στον κόσμο που θα έχουν αυτό το πλεονέκτημα να γίνουν πράσινα.
Όσον αφορά τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν τόνισε ότι αφορούν τις διασυνδέσεις, τα υβριδικά έργα ΑΠΕ, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Γιάννης Τσακίρης: Θα συγχρηματοδοτήσουμε τα έργα
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα κινητοποιήσει πάνω από 1,6 δις. επιδοτήσεων που θα μοχλεύσουν επενδύσεις 3-5 δις. τόνισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ κ. Γιάννης Τσακίρης ο οποίος σημείωσε ότι η ανάγκη των χρηματοδοτήσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ για να θωρακιστεί η χώρα από την κλιματική κρίση.
Τόνισε ότι η ΕΤΕΠ είναι δεσμευμένη να στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των κρατών και να στηρίζει την επιτάχυνση της χώρας προς την κλιματικής ουδετερότητα. Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, στις διασυνδέσεις και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, αλλά και έργα αφαλάτωσης είναι σημαντικά έργα για τα νησιά και η ΕΤΕΠ θα προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία της αλλά και συγχρηματοδότησης για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μάρος Σέφκοβιτς, σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική απόΓ ?την απανθρακοποίηση αν θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η σημερινή συμφωνία συμβάλλει στον ευρωπαϊκό και ελληνικό στόχο κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.
Τόνισε ότι τα έσοδα από τα 25 εκ. δικαιώματα θα φτάσουν τα 2 δις. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν τις σημαντικές επενδύσεις που προγραμματίζονται, οι οποίες όπως είπε θα έχουν όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά επίσης και σημαντικά κοινωνικά οφέλη, όπως νέες θέσεις εργασίας.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Επίτευγμα εθνικό
Η υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η συμφωνία για το Ταμείο Απανθρακοποίησης, είναι ένα επίτευγμα ενεργειακό αλλά και πατριωτικό και εθνικό είναι η συμφωνία αυτή καθώς προάγει την αυτονομία και την πράσινη μετάβαση των νησιών εξοικονομώντας κόστη.
Μεταξύ των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι:
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η διασύνδεση της Δωδεκανήσου και των νησιών των Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ενέργειας στα νησιά, αλλά και να μειωθεί το κόστος των ΥΚΩ που επιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διασυνδέσεις θα εξοικονομηθούν 2,2 δις. από τα Δωδεκάνησα και 1,6 δις. από το Βορειονατολικό Αιγαίο σε βάθος 25 αιτίας.
Ειδικότερα, 135 εκ. ευρώ θα διατεθούν για ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά, με προώθηση υβριδικών έργων ΑΠΕ με μπαταρία με προκηρύξεις που θα προχωρήσουν άμεσα για τα νησιά Κως, Χίος Κάλυμνος, Σάμος ενώ 100 εκ. θα διατεθούν για ταμιευτήρες νερού για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Επίσης θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες φόρτισης για προώθηση της ηλεκτρoκίνησης με 30 εκ., και η εγκατάσταση φορτιστών στα λιμάνια για την ηλέκτριση πλοίων ( cold ironing).
Η υφυπουργός τόνισε ότι με 800 εκ. χρηματοδότηση για τα παραπάνω έργα θα μειωθούν κατά 1 εκ. τόνους οι εκπομπές άνθρακα.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια για ένα νέο αφήγημα για τα νησιά, με έμφαση στις διασυνδέσεις με ενέργειες για πράσινα νησιά, όπως η Αστυπάλαια, η Χάλκη ο Αη Στράτης και σύντομα και ο Πόρος και με χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Οι προσπάθειες αυτές θα λάβουν σημαντική ώθηση με την υπογραφή της συμφωνίας καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός νέου εργαλείου αποκλειστικά για τη μετάβαση των νησιών για την μετάβαση σε ένα σύγχρονο πράσινο και βιώσιμο μοντέλο».
Η Υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε επίσης, ότι οι πτήσεις για τη μεταφορά της αποστολής στο νησί έγιναν από την Aegean με βιώσιμα καύσιμα, αποδεικνύοντας ότι η δέσμευση για πράσινη μετάβαση δεν είναι μόνο ευχολόγια αλλά μπορεί να γίνει πράξη.
Ο Δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός, αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξισορρόπησης των αγροτικών δραστηριοτήτων με τις τουριστικές και για την ευκαιρία που δίνεται στο νησια για πράσινες δράσεις με την αξιοποίηση των πόρων του νέου Ταμείου Απανθρακοποίησης.