Συνεχίζεται η «μάχη» οδηγών ταξί και υπουργείου Μεταφορών σχετικά με το ζήτημα των λεωφορειολωρίδων, που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, για τον τρόπο κίνησης των ταξί σε αυτές.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μετά την τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, όσον αφορά στην κίνηση των ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

1

Ειδικότερα, ο κ. Κυρανάκης τότε είχε υπογραμμίσει ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της στιγμιαίας στάσης στις λεωφορειολωρίδες για την παραλαβή ή την άφιξη των επιβατών. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «Αυτό το οποίο σκεφτόμαστε είναι ότι εφόσον μιλάμε για λίγα δευτερόλεπτα στάσης, για να πάρεις έναν επιβάτη ο οποίος εκείνη τη στιγμή είναι στη λεωφορειολωρίδα και αυτό καταγράφεται πλέον από μία κάμερα, με την έννοια ότι δεν παρεμποδίζεις το λεωφορείο, ναι, αυτό είναι σε λογικά πλαίσια. Γενικά όμως να κυκλοφορεί οποιοσδήποτε και τα ταξί στη λεωφορειολωρίδα, όχι», ενώ παράλληλα είπε ότι τα ταξί κάνουν και αυτά συγκοινωνιακό έργο, αλλά συμπληρωματικά, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι ασφαλέστερες και πιο γρήγορες μετακινήσεις του κοινού, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της επιβατικής εμπειρίας.

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν νέες αντιδράσεις, με τους οδηγούς ταξί να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση ΠΟΕΙΑΤΑ με Κυρανάκη

Νωρίτερα, το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, όπου μίλησε για το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο, ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε ότι την περασμένη Κυριακή 13 Απριλίου, ο υπουργός πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού με την ΠΟΕΙΑΤΑ, ο κ. Κυρανάκης άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Έρχεται συζήτηση Κυρανάκη με τη διοίκηση της Fraport;

Όσον αφορά τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη, το σωματείο τους έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή το βράδυ, προχώρησε σε αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης που είχε οριστεί για τη Μεγάλη Δευτέρα, δεδομένου ότι ο κ. Κυρανάκης δεσμεύτηκε ότι θα μιλήσει με τη διοίκηση της Fraport, ούτως ώστε να βρεθεί λύση σχετικά με τον χώρο προμίσθωσης, που ζητούν οι οδηγοί στο αεροδρόμιο, εφαρμόζοντας το μοντέλο στάθμευσης που υπάρχει και στο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Όπως εξηγεί στο mononews.gr, o Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΕΙΑΤΑ κ. Λευτέρης Πετράκης, «Οι συνάδελφοι στη Θεσσαλονίκη αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα πόσα για να περιμένουν σε αναμονή, για να μπουν στον χώρο των προμισθωμένων και να παραλάβουν κάποιον επιβάτη. Το κόστος είναι τεράστιο: 800 ευρώ το οχτάμηνο, συν την παραμονή που έχουν ημερησίως, γιατί μπορεί να είναι και δύο και τρεις φορές την μέρα, που το κόστος μπορεί να φτάσει στα 20 ευρώ. Για παράδειγμα μία διαδρομή στη Θεσσαλονίκη από το αεροδρόμιο στον Λευκό Πύργο κοστίζει 25 ευρώ για τον επιβάτη. Αν το ταξί θέλει 20 ευρώ για να σταθμεύσει, να παραλάβει πελάτη και να πάει μέσα στη Θεσσαλονίκη, δε το συμφέρει να πάει και σταματάει».

Ακολούθως ο κ. Πετράκης τόνισε ότι είναι σημαντική η ανάδειξη του δημόσιου χαρακτήρα του ταξί για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τους οδηγούς. «Ζητήσαμε να αναδειχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ταξί, να ισχύσει ό,τι ισχύει σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και πρωτίστως στο Ελεύθερο Βεντζέλος που υπάρχει ειδικός χώρος προμίσθωσης για το ταξί, και ο χώρος αναμονής για το ελεύθερο ταξί που θα τον βρει κάποιος εκεί να τον πάρει να φύγει. Ο υπουργός το δέχθηκε», είπε και πρόσθεσε «Του στείλαμε φωτογραφικό υλικό, του είπαμε ποιοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Είπαμε ότι αναλαμβάνουμε προσωπικά το κόστος για να διαμορφώσουμε τον χώρο και περιμένουμε τις απαντήσεις μετά από τη συζήτηση που θα κάνει με την διοίκηση της Fraport. Ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί τις επόμενες μέρες».

Ωστόσο, αν και το σωματείο της Θεσσαλονίκης ανέστειλε την απεργία, υπογράμμισε ότι θα αναμείνει τις επόμενες κινήσεις του υπουργού, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο νέας κινητοποίησης, αν δεν ικανοποιηθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος. Αντίθετα, το ΣΑΤΑ συνεχίζει να εμμένει στις θέσεις του, προχωρώντας στην ήδη ανακοινωθείσα κινητοποίηση.

 

Σταθερός ο Κυρανάκης στις απόψεις του για τις λεωφορειολωρίδες

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στο ζήτημα των λεωφορειολωρίδων, ο κ. Κυρανάκης επιμένει στο ζήτημα της αποβίβασης και επιβίβασης, αποκλείοντας μέχρι στιγμής το γεγονός της κυκλοφορίας των έμφορτων ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κυρανάκης στην ΠΟΕΙΑΤΑ, δεν ικανοποίησαν το ΣΑΤΑ. Πιο συγκεκριμένα, «Ο κ. Κυρανάκης ήταν κάθετος για το θέμα των λεωφορειοδρόμων Αθηνών», είπε ο κ. Πετράκης. «Επιβίβαση-αποβίβαση σε όλο το μήκος της λεωφορειογραμμής. Μας ζήτησε, σε συνεννόηση με το Σωματείο του Αθηνών, να καταθέσουμε προτάσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η επιβίβαση-αποβίβαση χωρίς να κινδυνεύουν οι συνάδελφοι όταν θα λειτουργήσουν οι φωτογραφικές κάμερες – οι τροχονομικές κάμερες που θα τοποθετηθούν και να λήξει  το θέμα εκεί. Το έχω μεταφέρει ήδη στον Πρόεδρο του Σωματείου των Αθηνών. Από ό,τι γνωρίζω επιμένουν στην είσοδο των έμφορτων ταξί. Δεν ξέρω κατά πόσο θα βρεθεί λύση τις επόμενες μέρες. Πάντως, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πετράκης επεσήμανε ότι η συμφωνία που είχε γίνει με τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών κ. Οικονόμου ήταν στον νέο ΚΟΚ να ενσωματωθεί διάταξη που να επιτρέπει την επιβίβαση-αποβίβαση των επιβατών στις λεωφορειολωρίδες, αφού προηγηθεί ανάλογη μελέτη που θα εξετάζει τη συγκεκριμένη κίνηση και με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης θα εκδιδόταν αντίστοιχη υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι την Μεγάλη Τρίτη, τα ταξί στην Αθήνα βάζουν χειρόφρενο από τις 6:00 π.μ. έως τις 6:00 π.μ. το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης.

 

Διαβάστε επίσης:

Ταξί σε λεωφορειολωρίδες: Οι δηλώσεις Κυρανάκη και τα σχέδια της ΠΟΕΙΑΤΑ

Χιονάτη: Η χρυσή ιστορία πίσω από την πιο αποτυχημένη live action ταινία που «πληγώνει» τη Disney

Κυρανάκης: Σήμερα έγινε η πρώτη διαδρομή με πομπό για χαρτογράφηση του σιδηροδρομικού δικτύου