Στα φλέγοντα ζητήματα του νέου ΚΟΚ αλλά και του νέου νομοσχεδίου για το σιδηρόδρομο αναφέρθηκε εκτενώς νωρίτερα την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον REAL FM, ο υπουργός ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα θα τεθούν σε λειτουργία 338 κάμερες από την Περιφέρεια Αττικής και άλλες 1000 από το υπουργείο, οι οποίες θα καταγράφουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ, ο οποίος με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιείται. Ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις και στον νέο ΚΟΚ, καθώς υπάρχουν προτάσεις με τις οποίες θα υπάρχει ένας περαιτέρω έλεγχος και στη συμπεριφορά του οδηγού, όπως για παράδειγμα μία συσκευή που χρησιμοποιείται στη Σουηδία.

1

«Τα λεωφορεία θα κινούνται απρόσκοπτα»

Ερωτώμενος σχετικά με το συμβάν με τον ΣΑΤΑ και στις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου του κ. Λυμπερόπουλου σχετικά με τις λεωφορειολωρίδες, ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε «Δε συνομιλώ με ανθρώπους που απειλούν, τραμπουκίζουν και δεν ξέρουν να κάνουν πολιτισμένο διάλογο», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι έχει συναντήσει και έχει μιλήσει ήδη με εκπροσώπους από την ΠΟΕΙΑΤΑ και μέλη του ΣΑΤΑ για το ζήτημα της χρήσης των λεωφορειολωρίδων από τα ταξί. Στο πλαίσιο αυτή της συζήτησης, ο κ. υπουργός εξήγησε ότι έχει ζητήσει ήδη προτάσεις από την ομοσπονδία και ότι η κόκκινη γραμμή του υπουργείου είναι «τα λεωφορεία να κινούνται απρόσκοπτα»

Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης, αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνηση για 100% ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, ενώ έχει γίνει ανακοίνωση και για την πρόσληψη νέων οδηγών. Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε ο τότε υφυπουργός Μεταφορών Βασίλης Οικονόμου με τους οδηγούς ταξί για τις λεωφορειολωρίδες, ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι ο κ. Οικονόμου είχε μιλήσει μαζί τους για την υλοποίηση συγκοινωνιακής μελέτης, που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και ότι ουδέποτε είχε γίνει συζήτηση για τη χρήση των λεωφορειολωρίδων χωρίς την ύπαρξη μελέτης. Ακολούθως, πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στο εξωτερικό που ισχύει αυτό το «καθεστώς», αλλά υπό προϋποθέσεις. «Αναζητούμε μία κοινή λύση και εφαρμόσιμη, που δε θα παρεμποδίζει την κυκλοφορία των λεωφορείων», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είναι ανοιχτός με τον οποιοδήποτε για πολιτισμένο διάλογο χωρίς τραμπουκισμούς.

Πάντως, ο κ. Κυρανάκης επανέλαβε ότι προτεραιότητα για το υπουργείο Μεταφορών είναι το νομοσχέδιο για το σιδηρόδρομο που έρχεται τη Δευτέρα στο Υπουργικό συμβούλιο, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι την Πέμπτη έγινε επιτυχώς η πρώτη δοκιμή του συστήματος HEPOS για τον ακριβή γεωεντοπισμό του τρένου.

Κυρανάκης: Δεν κρύβομαι πίσω από προβλήματα

Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από προβλήματα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της άμεσης ασφάλειας του σιδηρόδρομου. Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ φέρνει στο τραπέζι μέτρα άμεσης εφαρμογής με νέες δομές ασφάλειας, τεχνικά εργαλεία και την τεχνολογία για ακριβή γεωεντοπισμό τρένου.

Ο υπουργός εξήγησε ότι χθες, Πέμπτη 24 Απριλίου έγινε επιτυχώς η πρώτη δοκιμή του HEPOS, προσθέτοντας ωστόσο, ότι με το νέο νομοσχέδιο δίνεται βάση τόσο στην τεχνολογία όσο και στα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού. Ο υπουργός τόνισε ότι με το Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, θα υπάρχει Ομάδα στον ΟΣΕ που θα αποτρέπει ατυχήματα και θα βλέπει κάθε όχημα με ράγες που λειτουργεί πάνω στις γραμμές. Ταυτόχρονα, προχωρά και η αναβάθμιση του συστήματος της τηλεδιοίκησης και του συστήματος ΕΤCS.

«Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού»

Όσον αφορά στα θέματα προσωπικού, ο κ. Κυρανάκης εξήγησε ότι με το νέο νομοσχέδιο αλλάζει η φιλοσοφία και επαναξιολογούνται οι υπάλληλοι. Επιπλέον θα γίνονται εξετάσεις ιατρικές αλλά και για τον γενικό κανονισμό και σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος κάνει συνεχώς λάθη που διακινδυνεύουν την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, θα απολύεται. «Δε θα δεχθούμε κανένα ταμπού», είπε τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν και υπάλληλοι με υψηλή αίσθηση καθήκοντος. «Θέλουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού», είπε καταλήγοντας,  επισημαίνοντας ότι θα ληφθούν σοβαρά μέτρα εκπαίδευσης του προσωπικού.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι αυτό που θέλουμε να δούμε παντού

Egis: Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το μετρό της Γαλλίας με έργα άνω του 1 δισ. ευρώ

Πατάει το «κουμπί» των προσυμπληρωμένων δηλώσεων σήμερα η ΑΑΔΕ