ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εναγωνίως περιμένουν σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) τις παραδοχές των stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες με τα επιτελικά στελέχη των τελευταίων να ευελπιστούν ότι θα βγουν αλώβητες.
Για την ακρίβεια η ΕΒΑ θα ανακοινώσει τις παραδοχές στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο, τα οποία θα λάβουν υπόψιν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Αlpha, Eθνική, Εurobank και Πειραιώς) κατά τη διαδικασία «στρεσαρίσματος» των χαρτοφυλακίων τους.
Οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις παραδοχές της ΕΒΑ για την αποτίμηση της αξίας των ενεχύρων-ακινήτων την περίοδο 2018-2020, ιδίως στο δυσμενές σενάριο των stress tests. Αν οι παραδοχές προβλέπουν σημαντική μείωση στις τιμές των ακινήτων, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες.
Αν μια από τις τράπεζες αποτύχει στα stress tests, δηλαδή «καταπέσει» από τα ελάχιστα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τότε θα πρέπει να καταθέσει άμεσα σχέδιο για την ενίσχυση των κεφαλαίων της.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν επίσης από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFR9 που αφορά τον σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων για δάνεια που θεωρούνται ενήμερα. Όπως ανέφερε πρόσφατα στέλεχος της κεντρικής τράπεζας ο λογαριασμός από αυτή την πηγή θα ανέλθει σε 6-7 δισ. ευρώ έναντι 4-5 δισ. που ήταν η αρχική εκτίμηση. Οι τράπεζες θα μπορέσουν να τις αποσβέσουν σε 5 χρόνια.
Οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν επίσης από το TAR (Targeted Asset Review) που διεξάγει ο SSM. Ομως στελέχη των εμπορικών τραπεζών της αγοράς εκτιμούν ότι η επίπτωση θα είναι μικρή.
Τα stress tests θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τον Μάιο ώστε να συμπεριληφθούν στην γενικότερη εκτίμηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους πριν την επιδιωκόμενη έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Τα stress tests των ελληνικών τραπεζών έχουν αναμφίβολα και ισχυρό αντίκτυπο, καθώς ενδεχόμενο επιτυχές αποτέλεσμα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και θα προσδώσει σημαντικό θετικό πρόσημο στην προσπάθεια για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο και αλλαγή σελίδας στην οικονομία.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ωστόσο μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων στα βιβλία τους, πάνω από το 43% του συνόλου των δανείων, που εμποδίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της οικονομίας. Το ΔΝΤ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ μιας δραστικής λύσης που ίσως περιλαμβάνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μειωθεί δραστικά το στοκ.