ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μέσα στα κινηματογραφικά στούντιο της Finos Film και όχι στο άκρως επικίνδυνο… φυσικό περιβάλλον της κακόφημης Τρούμπας γυρίστηκε το 1964 η ατμοσφαιρική ταινία «Λόλα». Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ο Νίκος Κούρκουλος στέκεται νύχτα στο δρόμο, απέναντι από τον «κακό» Σπύρο Καλογήρου, που κρατάει μαχαίρι. «Είναι ανάγκη να χτυπηθούμε;» τον ρωτάει. «Πολλά τα λεφτά Άρη» του απαντά εκείνος.
Ατάκα εμβληματική, η οποία φαίνεται να ταιριάζει «γάντι» με τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στους Σπαρτιάτες. Όπου για την… τιμή του κόμματος έχουν λυθεί τα ζωνάρια και έχουν βγει τα «μαχαίρια». Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές, που η πραγματικότητα βαδίζει στα βήματα του σινεμά.
Στο πολιτικό λημέρι των Σπαρτιατών το χρήμα είναι πολύ και όπως όλα δείχνουν έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο στις τρέχουσες εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Οι οποίες και στιγματίζουν το κόμμα που αιμοδοτήθηκε εκλογικά από τη ναζιστική φλέβα της Χρυσής Αυγής.
Στην προκειμένη περίπτωση τα λεφτά έρχονται από τη δεξαμενή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και εκτιμάται ότι θα είναι για τους Σπαρτιάτες 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως. Αρχής γενομένης για την καταβολή τους από το 2024. Γεγονός που σημαίνει 6,8 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, από τη στιγμή που θα υπάρξει ένας πλήρης κοινοβουλευτικός κύκλος.
Το χρώμα του κρατικού χρήματος δεν το βλέπουν βέβαια μόνο οι Σπαρτιάτες, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις. Ανάμεσά τους και οι νέοι της Βουλής, για τους οποίους οι οικονομικές επιχορηγήσεις δεν είναι διόλου αμελητέες. Για μεν τη Νίκη αγγίζουν το 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για την Πλεύση Ελευθερίας κινούνται στα επίπεδα των 1,5 εκατ. ευρώ. Καθώς για εκείνη εξακολουθεί να «τρέχει» και η χρηματοδότηση από τη συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Από πού πηγάζει η κρατική χρηματοδότηση
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα κόμματα λαμβάνουν τακτική χρηματοδότηση από το κράτος, όπως επίσης και οικονομική ενίσχυση για επιμορφωτικούς σκοπούς. Στην πρώτη περίπτωση το ποσό που μοιράζεται, αναλογικά της εκλογικής τους δύναμης στο σημαντικότερο κομμάτι του, ανέρχεται σε 0,5 τοις χιλίοις επί των καθαρών εσόδων του Κρατικού Απολογισμού, του προηγούμενου έτους.
Η επιμορφωτική επιδότηση αντιστοιχεί σε 0,1 τοις χιλίοις του Απολογισμού, που σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό παρουσιάζει αποκλίσεις. Σχετικά μικρού εύρους.
Πέρσι στα κόμματα δόθηκαν σε δόσεις περίπου 30 εκατ. ευρώ, με τη Χρυσή Αυγή να είναι νομικά μπλοκαρισμένη και να μην έχει πρόσβαση στις ροές χρηματοδότησης.
Από το συνολικό αυτό ποσό τα 25 εκατ. ευρώ, λογίστηκαν ώς τακτική οικονομική ενίσχυση για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των κομμάτων, ενώ τα άλλα 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν για επιμορφωτικούς σκοπούς. Γεγονός που παραπέμπει σε καθαρά έσοδα του Κρατικού Απολογισμού ύψους 50 δις ευρώ για το έτος 2021.
Συνεπώς η κρατική χρηματοδότηση δεν είναι μια «κλειδωμένη» παροχή στα κόμματα, αλλά ακολουθεί την πορεία των εσόδων του Δημοσίου. Μάλιστα πέρσι η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων ήταν αυξημένη κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου, σε σχέση με αυτήν του 2021.
Τα κόμματα εισπράττουν όμως και εξτρά εκλογική παροχή, όταν υπάρχει προσφυγή στις κάλπες. Εθνικές, είτε για το Ευρωκοινοβούλιο.
Για τις εφετινές, διπλές εθνικές εκλογές (του Μαΐου και του Ιουνίου) χορηγήθηκαν 4,9 και 3,94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η «θεούσα»… Νίκη με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό μπήκε για πρώτη φορά στον χορό της κρατικής χρηματοδότησης λαμβάνοντας 17.291 ευρώ μετά τις εκλογές του Μαίου. Ενώ έπειτα από τις εκλογές του Ιουνίου έλαβε κι άλλα 31.743 ευρώ.
Σε ότι αφορά τους Σπαρτιάτες έλαβαν 40.092 μετά από τις δεύτερες εκλογές, ενώ το μερίδιο της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν σε αυτήν την περίπτωση 34.678 ευρώ. Χρηματικές κατανομές που βασίστηκαν στις εκλογικές τους επιδόσεις, έχοντας πρόσβαση στο αναλογικά μικρότερο μερίδιο παροχών.
Το παζλ της των κατανομών
Το περισσότερο χρήμα όμως, έρχεται όταν ανοίγει η στρόφιγγα της τακτικής χρηματοδότησης. Η οποία επιμερίζεται σε τρείς ενότητες δικαιούχων:
–Το 80% μοιράζεται αναλογικά στα κόμματα τα οποία στις τελευταίες εθνικές εκλογές έλαβαν άνω του 3% και εκπροσωπούνται στη Βουλή. Πρόκειται δηλαδή για τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Κ.Κ.Ε, τους Σπαρτιάτες, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.
—Το 10% διανέμεται ισόποσα σε δύο σκέλη: Στο πρώτο είναι τα κόμματα τα οποία στις τελευταίες ευρωεκλογές ( του Μαίου του 2019) συγκέντρωσαν ποσοστό άνω του 3% και έβγαλαν ευρωβουλευτές. Ήτοι η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ (ώς Κίνημα Αλλαγής), το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση.
Το δεύτερο σκέλος απαρτίζεται από τα 8 κόμματα της σημερινής Βουλής των Ελλήνων.
—Το υπόλοιπο 10% της κρατικής χρηματοδότησης, μοιράζεται επίσης ισόποσα σε δύο κατηγορίες δικαιούχων. Στην πρώτη είναι τα κόμματα που έλαβαν στις τελευταίες ευρωεκλογές ποσοστό από 1,5% και πάνω. Έτσι, στα αρχικά 6 του Ευρωκοινοβουλίου, προστίθενται και άλλα 3. Το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που είχε πάρει 2,99% και απέτυχε να μπεί στην Ευρωβουλή για μόλις 50 ψήφους, η Πλεύση Ελευθερίας (με 1,61%) και το Ποτάμι που είχε λάβει ποσοστό 1,52%. Το τελευταίο έχει πλέον διαλυθεί και τα ποσά που του αναλογούν κατευθύνονται σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα, σύμφωνα με προγενέστερη απόφασή του.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα κόμματα τα οποία στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου έλαβαν ποσοστό άνω του 1,5%. Μαζί δηλαδή με τα 8 στην κατανομή προστίθεται και το ΜεΡΑ 25 που συγκέντρωσε ποσοστό 2,50%.
Για την εφετινή χρονιά η κρατική χρηματοδότηση θα γίνει με τα δεδομένα της παλαιάς Βουλής, όπως αυτά είχαν προκύψει από τις κάλπες του 2019. Ενώ με βάση τις νέες κομματικές δυνάμεις που προέκυψαν από τις εφετινές εκλογές, η χρηματοδότηση θα αρχίσει να «τρέχει» από το 2024. Και θα έχει διάρκεια μέχρι και τη χρονιά που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.
Λόγω του ότι τον Ιούνιο του 2024 θα γίνουν οι νέες εκλογές για την Ευρωβουλή, θα υπάρξουν κι εκεί ανακατατάξεις σχετικά με τους δικαιούχους χρηματοδότησης. Με τη νέα σύνθεση της κατανομής να ξεκινά από το 2025.
Του χρόνου επίσης και με φόντο τη διενέργεια ευρωεκλογών θα υπάρξει και η συνήθης, εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων.
Στην αφετηρία για 33 εκατ. ευρώ
Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ακριβής υπολογισμός του κρατικού χρήματος που θα πάει στα κόμματα, μοιάζει με… πολυπαραγοντική εξίσωση.
Τουλάχιστον για το 2024 και ακολουθώντας μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση, το χρώμα του κρατικού χρήματος που θα δουν τα κόμματα, μπορεί είναι της τάξεως των 33 εκατ. ευρώ. Παραπέμποντας σε 55 δισ. καθαρά έσοδα, που πιθανώς θα εμφανίσει ο Κρατικός Απολογισμός του 2023.
Στην περίπτωση αυτή κι αν δεν υπάρξουν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα, τα 27,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν τακτική, ετήσια χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ τα άλλα 5,5 εκατ. ευρώ θα είναι η παροχή για επιμορφωτικούς σκοπούς.
Το 80% των 33 εκατ. ευρώ (δηλαδή 26,4 εκατ. ευρώ) θα πάει στα κόμματα της σημερινής Βουλής. Για τον υπολογισμό της κατανομής, το ποσό των 26,4 εκατ. ευρώ διαιρείται με τον συνολικό αριθμό των ψήφων (4.898.106) που έλαβαν τον περασμένο Ιούνιο τα 8 κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Το πηλίκο της διαίρεσης (5,3898 ευρώ) πολλαπλασιάζεται με τις ψήφους του κάθε κόμματος, το οποίο και λαμβάνει το ποσό που του αντιστοιχεί.
Το 10% της παροχής (3,3 εκατ. ευρώ) σπάει σε δυό κομμάτια δικαιούχων, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το υπολειπόμενο 10% των επιπρόσθετων 3,3 εκατ. ευρώ. Δίνοντας τη δυνατότητα σε κόμματα να λάβουν μέρος και στις 4 κατανομές της οικονομικής επιχορήγησης.
Τι έχουν λαμβάνειν οι Σπαρτιάτες
Εξ αντικειμένου, αυτές τις μέρες στον αφρό της δημοσιότητας βρίσκονται οι Σπαρτιάτες. Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος, οι ισχυρές φυγόκεντρες δυνάμεις στην κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση και οι βαριές κατηγορίες για Greek Mafia με οικονομικά κίνητρα, προκαλούν μεγάλη αίσθηση. Όλα αυτά για ένα κόμμα που ήρθε από το… πουθενά και με τις ευλογίες Κασιδιάρη έλαβε 243.922 ψήφους στις τελευταίες εκλογές (ποσοστό 4,68%) εκλέγοντας 12 βουλευτές.
Τυπικά με αυτό τον αριθμό ψήφων εξασφαλίζουν κατά πρώτον ετήσια κρατική χρηματοδότηση 1,315 εκατ. ευρώ. Μετέχοντας όμως και στα άλλα δύο σκέλη κατανομών έχουν λαμβάνειν και 389,6 χιλιάδες ευρώ επιπρόσθετα.
Συνολικά δηλαδή φτάνουν στα επίπεδα των 1,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Ποσό που μπορεί να διευρυνθεί ανάλογα με την παρουσία τους στις επικείμενες ευρωεκλογές. Ενδεχομένως και από την ενίσχυση που μπορεί να υπάρξει στη συνολική παροχή κρατικής χρηματοδότησης. Με την έννοια αυτή, τα οικονομικά οφέλη μπορεί σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας να αναρριχηθούν και στα επίπεδα των 8 εκατ. ευρώ…
Η κρατική χρηματοδότηση πάει στα κόμματα και όχι σε βουλευτές. Συνεπώς, αν στους Σπαρτιάτες οι βουλευτές που θα βρεθούν εκτός κόμματος, συμπτύξουν στη συνέχεια μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, δεν θα έχουν πρόσβαση στο κρατικό χρήμα. Διόλου απίθανο όμως να υπάρξουν καταιγιστικές εξελίξεις σε νομικό επίπεδο, απόρροια των οποίων ενδέχεται να είναι το πάγωμα της χρηματοδότησης των Σπαρτιατών. Η μακροημέρευση των οποίων, με τη σημερινή κομματική δομή τίθεται εν αμφιβόλω.
Τα δεδομένα για …μικρούς και μεγάλους
Στην περίπτωση του κόμματος Νίκη, εμποτισμένου με χαρακτηριστικά θρησκευτικής σέχτας, οι 193.124 ψήφοι που πήρε στις εκλογές του Ιουνίου (3,70%) του δίνουν κρατική χρηματοδότηση 1,041 εκατ. ευρώ από την πρώτη κατανομή. Με τη συμμετοχή και στις άλλες δύο κατανομές κρατικού χρήματος, το ποσό ανεβαίνει σε περίπου 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν μάλιστα έχει μια καλή εμφάνιση και στις ευρωεκλογές τα λεφτά θα είναι ακόμη περισσότερα.
Για την Πλεύση Ελευθερίας, που έλαβε 165.523 ψήφους στις εκλογές (3,17) το συνολικό αντίτιμο της κρατικής χρηματοδότησης υπολογίζεται στις παρυφές των 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Δικαιούται να πάρει περισσότερα από την Νίκη, λόγω του ποσοστού που είχε στις τελευταίες ευρωεκλογές . Από το οποίο προκύπτουν έσοδα της τάξεως των 184 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Τα ίδια δικαιούται κι ένα κόμμα που ξεπερνά το όριο του 1,5% στις εθνικές εκλογές. Με τη προϋπόθεση ότι οι συνδυασμοί του καλύπτουν τουλάχιστον το 70% της επικράτειας.
Σε σχέση πάντως με το 2022, η Πλεύση Ελευθερίας εκτιμάται οτι θα έχει 8πλάσια κρατική χρηματοδότηση από το 2024 και μετέπειτα.
Στους μεγάλους ηττημένους ανήκει ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς το ΜεΡΑ 25 δεν κατάφερε να μπεί στη Βουλή. Κι έτσι το κρατικό χρήμα στο κόμμα, από τα 1,155 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι αναμένεται να περιοριστεί στα περίπου 368 χιλιάδες ευρώ. Με βάση τα ποσοστά άνω του 1,5% που έχει σε Βουλή και ευρωβουλή.
Από εκεί και πέρα η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για την Ελληνική Λύση υπολογίζεται σε 2,1 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ, που ανέβασε την εκλογική του επιρροή αναμένεται να φτάσει στα 4,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το ΚΚΕ το εκτιμώμενο ποσό ανεβαίνει στα 3 εκατ. ευρώ.
Σε ρόλο οδηγού είναι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας επίσης ενισχύεται η κρατική χρηματοδότηση, κινούμενη στην περιοχή των 12,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Περί τα 1 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2022. Απόρροια της ισχυροποίησης της θέσης της στον πολιτικό χάρτη.
Η ραγδαία υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, θα έχει αρνητική επίδραση και στη ροή του κρατικού χρήματος. Το οποίο αναμένεται να είναι στα 5,9 εκατ. ετησίως, όταν το 2022 είχε λάβει 9,1 εκατ. ευρώ. Άλλη μια παράπλευρη δυσκολία για την Κουμουνδούρου και τον αναζητούμενο, νέο αρχηγό της παράταξης…
Διαβάστε επίσης:
Υπό διάλυση οι Σπαρτιάτες: Φεύγουν άλλοι δύο βουλευτές
Μητσοτάκης: Στη Λευκωσία αύριο για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ