«Οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν, προκειμένου να εξασφαλίσει παρουσία στο λεγόμενο πεδίο θεμάτων, που κατά την γνώμη του θα του επιτρέψουν διαπραγμάτευση κυρίως για να μπορέσει να βρεθεί στο κρίσιμο σημείο που λέγεται κυπριακή ΑΟΖ, δεν θα είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα.
Θα τα συνεχίσει αυτά, ίσως με διαφορετική ένταση, γιατί θα κληθεί από την άλλη πλευρά να επιλέξει και το επίπεδο της εξωτερικής του πολιτικής» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ της ΕΡΤ.
«Είναι υποχρεωμένος αυτή την ώρα να ορίσει με σαφήνεια -και κυρίως μετά τις εκλογές- ποιο θα είναι το συμμαχικό του πλαίσιο. Μη ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτό το πρόβλημα του ενδεχομένου δημιουργίας κουρδικού κράτους, ζήτημα το οποίο έντονα απασχολεί τον Ερντογάν, αλλά και το μέγιστο μέρος του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Έχουμε και εκδηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που δείχνουν στον Ερντογάν ότι πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει.
Για παράδειγμα, η επιλογή του να πάρει από τη Ρωσία τους S-400 διαμόρφωσε αμέσως αντίρροπες πολιτικές επιλογές στην Αμερική, έτσι ώστε να απειλείται ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα αεροσκάφη F-35, εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Μεταξύ της απειλής και της υλοποίησής της υπάρχει το στάδιο των ενδιάμεσων εξελίξεων. Το γεγονός, όμως, ότι πιέζεται από τις ΗΠΑ ο Ερντογάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να έχει με τη Ρωσία και μάλιστα σε ένα επίπεδο εξαιρετικά κρίσιμο, όπως αυτό των εξοπλισμών, είναι σημαντικό μέγεθος» παρατήρησε.
Για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η κατάτμηση της Β’ Αθήνας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Δυστυχώς, σκοπιμότητες, θα έλεγα ιδιοτέλειες, δεν επέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια να γίνει. Η κατάτμηση οδηγεί στην αποδυνάμωση διασυνδέσεων, επιρροών, και αρκετές φορές, μη νομίμων.
Ως προς το θέμα τη Απλής Αναλογικής σχολίασε ότι «αν δεν υπήρχε η Απλή Αναλογική, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, να την καθιερώσουμε, να την εφαρμόσουμε, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί αυτό επιτρέπει τη γνήσια έκφραση των πραγματικών κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, υπηρετεί την ισότητα της ψήφου και βεβαίως οδηγεί στις αναγκαίες και χρήσιμες συνθέσεις».
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες, επισήμανε ότι «η επόμενη μέρα της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, με όλα τα στοιχεία που μπορεί να έχει στο επίπεδο της πολιτικής αυτονομίας της κυβέρνησης, πρέπει να οδηγήσει σε προοδευτικές συγκλίσεις, διότι ξανοίγεται ένα πεδίο εξαιρετικά σημαντικό, που χρειάζεται και τις συγκλίσεις των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων».
Για τη στάση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχολίασε ότι «είναι αντιφατικό σήμερα να ζητάει εκλογές, γιατί για να εκκινήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση προϋποθέτει την ύπαρξη Βουλής».
Γενικότερα από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πλέον χρήσιμο, το πλέον αναγκαίο και ωφέλιμο για τη χώρα και την κοινωνία είναι να εξαντλήσει τη συνταγματική πρόβλεψη για τετραετή θητεία της κυβέρνησης και αυτό επιλέγει να πράξει. Η πρόταση για διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν αναδεικνύει τη σπουδαιότητα των ζητημάτων -όπως της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους- αντίθετα, τα σπουδαία αυτά ζητήματα τα υποτάσσει στις σκοπιμότητες της αντιπολιτευτικής τους τακτικής και αυτό είναι σε βάρος του ελληνικού λαού και της χώρας».
Τέλος, για το αν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των συντάξεων και του αφορολογήτου, υπενθύμισε ότι «αυτή την ώρα εκείνο τα οποίο επιδιώκεται, είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, να βγει η χώρα από το μνημόνια, να αποκτήσει το κατά το δυνατό μέγιστο μέρος της πολιτικής αυτονομίας, για να κάνει τους αναγκαίους χειρισμούς. Επομένως κάθε πράγμα στον καιρό του».