Η Τουρκία αναφορικά με την Ελλάδα θα συνεχίσει τη ρητορική της έντασης ανεξάρτητα από τη διενέργεια των τουρκικών εκλογών, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
“Βεβαίως θα αποφύγει να περάσει τις ‘κόκκινες γραμμές’, παρά το ενδεχόμενο ένα από τα συνήθη επεισόδια να κινδυνέψουμε να μετατραπεί σε θερμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα θερμάνει έτι περαιτέρω την όλη υπόθεση αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ελλάδα, που δεν είναι μόνο σχέσεις που διαταράσσονται από την Τουρκία με την Ελλάδα, αλλά είναι σχέσεις που αφορούν συνολικότερα την Ευρώπη”, ανέφερε ο κ. Κουβέλης και εξήγησε: “Η Τουρκία, ο Ερντογάν, η πλειονότητα των τουρκικών πολιτικών δυνάμεων θέλει να κρατά ανοιχτό το πεδίο στον χώρο του Αιγαίου, στις σχέσεις με την Ελλάδα, ανοιχτό το πεδίο αναφορικά με δικά μας κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα και όπως με σαφήνεια αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να επανακαθορίσει την παρουσία της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι το μεγάλο ζήτημα, το οποίο απασχολεί την Τουρκία. Βεβαίως έχει ανοιχτά μέτωπα και προς άλλες πλευρές της χώρας του ο κ. Ερντογάν”.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, ο αν. υπουργός εκτίμησε πως “από τις συνεχείς πιέσεις δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια στιγμή ο κ. Ερντογάν να αποφασίσει την αποφυλάκιση και την απελευθέρωσή τους”. “Και λέω ο κ. Ερντογάν”, διευκρίνισε, “γιατί δυστυχώς η τουρκική Δικαιοσύνη χειραγωγείται, είναι υποταγμένη στις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες του κ. Ερντογάν, δεν λειτουργεί ελεύθερα, δεν λειτουργεί αντίστοιχα με τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία άφησε δύο Τούρκους πολίτες ελεύθερους με την απλή δήλωσή τους ότι έχουν κατοικία στην οποία θα φιλοξενηθούν και αυτή είναι του τουρκικού προξενείου, ενώ παρόμοια δήλωση έκαναν και οι δύο στρατιωτικοί μας με τους συνηγόρους τους στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα, ούτε η διαμονή τους στο προξενικό γραφείο της χώρας μας στην Αδριανούπολη”.
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση της Β’ εκλογικής Περιφέρειας της Αθήνας ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε πως διαχρονικά υποστηρίζει την προοπτική αυτή και παρατήρησε: “Η Β’ Περιφέρεια Αθηνών έχει 1.400.00 ψηφοφόρους -ίσως είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια ανά τον κόσμο- πρέπει να κατατμηθεί, όπως πρέπει να κατατμηθεί κατά την άποψή μου και η εκλογική περιφέρεια της Αττικής, το υπόλοιπο Αττικής. Η κατάτμηση […] απομακρύνει, αποκρούει ενδεχόμενες ιδιοτελείς -πολλές φορές και παράνομες- συμπεριφορές και εξαρτήσεις όσο και χειραγωγήσεις από ποικιλώνυμα συμφέροντα”.
Σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση της πρότασης σημείωσε: “Το αίτημα να κατατμηθεί η Β’ εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας είναι πάρα πολύ παλαιό. Σκοπιμότητες, πολιτικές ιδιοτέλειες, ανταγωνισμοί -πολλές φορές στον ίδιο κομματικό χώρο- παρώθησαν την υπόθεση αυτή, την παρώθησαν και έβγαλαν από τη συζήτηση τη σχετική απόφαση της Βουλής. Η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών είναι υπόθεση που βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του κοινού νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, δεν χρειάζεται πλειοψηφίες οι οποίες αναφέρονται από το Σύνταγμά μας στην αλλαγή του πυρήνα του εκλογικού συστήματος. Είναι άλλο πράγμα η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών και άλλο η αλλαγή του εκλογικού συστήματος”.
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα είπε: “Η ΝΔ έχει τις δικές της σκοπιμότητες τις δικές της εσωκομματικές ανάγκες και αυτό την απομακρύνει από την οποιαδήποτε θεσμική επί της ουσίας θετική ρύθμιση. Αν η ΝΔ εντάσσει τη στάση της αυτή σε μία γενική άρνηση για ό,τι πράττει η κυβέρνηση δεν πρόκειται για τίποτε άλλο, παρά για μια αδυσώπητη αντιπολιτευτική τακτική. η οποία δεν θίγει την κυβέρνηση, εκείνο το οποίο κυρίως θίγει είναι το συμφέρον της χώρας”.
Αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα “μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής” και την έγκριση με 161 “υπέρ”, έναντι 103 “κατά” του επίμαχου άρθρου 8, που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια να γίνουν ανάδοχοι γονείς ο κ. Κουβέλης έκανε λόγο για “θετικότατο βήμα προς τα μπροστά αναφορικά με το παιδί, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμένει στο περιθώριο, κλεισμένο στα ιδρύματα, μακριά από αγάπη και στοργή”. “Δεν έχω δικαιολογητικό λόγο γι’ αυτούς που επέλεξαν τη σιωπή, είτε με την απουσία τους, είτε με άλλον τρόπο, γιατί θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο, το οποίο ανταποκρίνεται σε αυτό που πρέπει να αποτελεί τη σταθερή και αταλάντευτη αναφορά: Η προστασία, η στοργή στο παιδί”, πρόσθεσε.