• Πολιτική

    Κώστας Παπαδάκης στο mononews: Μην περιμένετε «σωτήρα» από τα… ξεκατινιάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

    Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κ. Κώστας Παπαδάκης.

    Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κ. Κώστας Παπαδάκης


    «Ο καπιταλισμός γεννά πολέμους, εκμετάλλευση και προσφυγιά. Δεν γιατρεύεται μόνο ανατρέπεται.» τονίζει σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ, με τις αποφάσεις της να επενδύει τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, οδηγεί την οικονομία της σε πολεμική κατεύθυνση, επιβαρύνοντας τους λαούς με ακόμη χειρότερες συνέπειες εξαιτίας των επεμβάσεων, όπως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

    Ο Κώστας Παπαδάκης αναλύει το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι θύματα πολιτικών που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.  Σημειώνει ότι η προώθηση του «Συμφώνου της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» οδηγεί σε απαράδεκτες καταστάσεις και σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ των κρατών-μελών.

    «Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ θα σημάνει ακόμη περισσότερα δεινά για τους λαούς», δηλώνει ο ευρωβουλευτής Κώστας Παπαδάκης, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που συνεπάγεται η στρατιωτική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι και οι λαοί πρέπει να αντιταχθούν σε αυτές τις επιλογές, διεκδικώντας μια διαφορετική πορεία. «Δεν πρέπει να περιμένουμε κάποιο «σωτήρα», κάποιον «ικανό» που θα προκύψει από τα ξεκατινιάσματα και τα εσωκομματικά εκλογομαγειρία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μαζικής λαϊκής πάλης.

    Ο Κώστας Παπαδάκης εκφράζει την πίστη του στη δυνατότητα αλλαγής της κοινωνίας και στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

    Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Παπαδάκη

    Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα του μεταναστευτικού στην Ευρώπη και πώς πρέπει να διαχειριστεί η Ε.Ε. αυτήν την κρίση;

    Πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν θύματα της πολιτικής της ΕΕ που ξεριζώνονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για να αναζητήσουν μακριά από τον τόπο τους μια καλύτερη ζωή. Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος για αυτό, όχι μόνο δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αλλά το αναπαράγουν και το οξύνουν. Η στήριξή τους στο μακελειό στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ και καπιταλιστικής Ρωσίας, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο Ισραήλ, στη χερσαία εισβολή του στο ανεξάρτητο κράτος του Λίβανου και στις  άλλες θηριωδίες του, τι άλλο εκτός από νεκρούς, τραυματίες και κατατρεγμένους πρόσφυγες  μπορεί να φέρει;

    Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες ή αυστηρότερη πολιτική στα σύνορα;

    Αυτό που απαιτείται είναι να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στο νέο αντιδραστικό «Σύμφωνο της ΕΕ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής και θέτει απαράδεκτα κριτήρια ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό. Οι πρόσφυγες στη βάση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκης της Γενεύης πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και να σταματήσει το άθλιο παζάρι ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

    Ποια είναι η στάση σας απέναντι στις ευρωπαϊκές πολιτικές για την άμυνα και την ασφάλεια; Πιστεύετε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την στρατιωτική της συνεργασία;

    Η ΕΕ με σωρεία αντιδραστικών αποφάσεων χρηματοδοτεί με εκατοντάδες δις ευρώ τους πολεμικούς εξοπλισμούς της μετατρέποντας την οικονομία της σε πολεμική. Η ενίσχυση της «στρατιωτικής συνεργασίας της ΕΕ» θα σημάνει ακόμη περισσότερα δεινά για τους λαούς που ήδη βλέπουν τις συνέπειες από την εμπλοκή της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή. Είναι άλλωστε το σύστημα που υπηρετεί η ΕΕ, ο καπιταλισμός που γεννά πολέμους, εκμετάλλευση και προσφυγιά.Δεν γιατρεύεται  μόνο ανατρέπεται.

     Θεωρείτε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει επαρκώς τις προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας και της εξάρτησης από τρίτες χώρες;

    Και σε αυτήν την περίπτωση όποιος προσμένει λύσεις από την ΕΕ είναι σαν να περιμένει… το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Η καλπάζουσα ακρίβεια, σε τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος, παντού, οφείλεται στην απελευθέρωση και στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της ΕΕ που στη χώρα μας εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε αυτή της ΝΔ. Πριμοδοτουνται δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων ομίλων ενέργειας και οι λαοί ακριβοπληρώνουν την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ, την εγκατάλειψη του άφθονου στη χώρα μας λιγνίτη αλλά και την μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ. Η χώρα μας θα μπορούσε στο πλαίσιο μιας άλλης οικονομίας απαλλαγμένης από το κέρδος των ομίλων να αναπτύξει όλες τις μορφές ενέργειας προς όφελος του λαού.

    Με τις ανισότητες να αυξάνονται στην Ε.Ε., ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών;

    Δύο δρόμοι διαγράφονται για το λαό. Η μία να ζει με τα «ελάχιστα»της ΕΕ, με κουπόνια και pass, με το μισθό πείνας να τελειώνει πριν τα μέσα του μήνα, με τραγικές ελλείψεις σε υγεία και παιδεία, πολιτική προστασία για να θησαυρίζουν όσοι εμπορεύονται αυτά τα κοινωνικά αγαθά.  Οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους δρόμο, αυτό της διεκδίκησης μέσα από τα συνδικάτα για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και σύστημα υγείας, προστασία της λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής στο πλάι του ΚΚΕ ανοίγει τη συζήτηση για την αναζήτηση πραγματικής διεξόδου που για μας είναι ο σοσιαλισμός.

    Η Ευρώπη βλέπει μια άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

    Η ακροδεξιά αποτελεί μια χρήσιμη εφεδρεία για το καπιταλιστικό σύστημα, ένας βολικός «μπαμπούλας», ειδικά σε μια περίοδο που σημαδεύεται από ισχυρές αντιθέσεις ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη. Η πάλη του λαού ενάντια στο φασισμό πρέπει να στραφεί σε ενίσχυση της δράσης μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε να μην αφήσουν χώρο να χυθεί το φασιστικό δηλητήριο και να παλέψουν συνολικά ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που εκθρέφει τέτοιες αποκρουστικές κι  εγκληματικές ιδεολογίες.

    Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, πώς μπορεί η Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια χωρίς να επιβαρύνει τα νοικοκυριά;

    Στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς η ακρίβεια, οι αυξημένες τιμές σε ενέργεια και καύσιμα αποτελούν κανονικότητα κι όχι κάποια εξαίρεση για τους λαούς. Η λύση δεν είναι το πανάκριβο αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο ή οι επιδοτήσεις στα πράσινα αρπακτικά των ΑΠΕ. Οσο για τις κυρώσεις στη Ρωσία κι αυτές τελικά στο λαό μετακυλίονται. Για να πάρει ανάσα ο λαός από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό πρέπει οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πληρώσουν, αυτοί να χάσουν.

    Πώς βλέπετε την επίδραση του πληθωρισμού στις ευρωπαϊκές οικονομίες; Ποιες πολιτικές χρειάζονται για να ανακουφιστούν οι πολίτες;

    Όποιο μίγμα διαχείρισης κι αν επιλέξουν οι αστικές κυβερνήσεις είναι πραγματικότητα ότι τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης μαζεύονται με τεράστια κεφάλαια να μην μπορούν να επενδυθούν με το κέρδος που προσμένουν οι όμιλοι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται στους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές γειτονιές, εκεί δηλαδή που ανατρέπονται οι αντιλαϊκοί νόμοι, εργαζόμενοι και νεολαία μπορούν να δυναμώσουν τη διεκδίκηση τους, σε κάθε κλάδο για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δραστική μείωση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, εγγυημένες τιμές για τους βιοπαλαιστές αγρότες και δραστική αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Για όλα αυτά δεν πρέπει να περιμένουμε κάποιο «σωτήρα», κάποιον «ικανό» που θα προκύψει από τα ξεκατινιάσματα και τα εσωκομματικά εκλογομαγειρία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά δεν θα τα δώσει καμία κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος αλλά η ίδια η καθημερινή πάλη του λαού με ορίζοντα την ανατροπή του.

    Η Ευρώπη φαίνεται να είναι αντιμέτωπη με γεωπολιτικές προκλήσεις. Πώς πρέπει να ενισχυθεί η κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις;

    Ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε.  σημαίνει μεγαλύτερη ικανότητα της Ε.Ε. για διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλη τη γη, εμπλοκή των λαών σε μακελέματα με την μετατροπή τους σε στόχο αντιποίνων. Το ζητούμενο για τους λαούς της Ε.Ε. είναι η αυτοτελής τους πάλη σε κάθε χώρα σε σύγκρουση με τη στρατηγική Ε.Ε. – κυβερνήσεων. Απαιτείται δηλαδή αγώνας για απεμπλοκή από τους πολέμους, κλείσιμο των Νατοϊκών βάσεων, επιστροφή της ελληνικής φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα και των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

    Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την πολιτική;

    Το ότι μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλον τον κόσμο κλέβουν και καρπώνονται τον πλούτο που με μόχθο και ιδρώτα παράγουν οι πολλοί, ο εργαζόμενος λαός. Η πεποίθηση ότι αυτός ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει με το λαό στην εξουσία.

    Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχει κάποιος τρόπος που  αποσυνδέεστε από την επαγγελματική σας ζωή;

    Κάθε κομμουνιστής φροντίζει η καθημερινότητα του, στο χώρο εργασίας αλλά και στην οικογένεια και τα παιδιά του, στον ελεύθερο χρόνο του να καλλιεργεί τα ίδια ιδανικά: της αγωνιστικότητας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης κόντρα στη σάπιες «αξίες» αυτού του συστήματος του ανταγωνισμού, του «ο θάνατος σου η ζωή μου».

    Ποιο είναι το μεγαλύτερο “μικρό πράγμα” στην καθημερινότητά σας που σας φέρνει χαρά;

    Οι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι που συναντώ από τις διαδηλώσεις ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών ως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ κι εκτιμούν το ΚΚΕ, την αγωνιστική αδιάλλακτη στάση του, την ακεραιότητα του, έχοντας μεγάλη διάθεση να συζητήσουν μαζί του και τις διαφωνίες τους, συνειδητοποιώντας ότι το ΚΚΕ όχι μόνο αποτελεί τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση σήμερα αλλά διαθέτει κι επαναστατικό πρόγραμμα εξουσίας. Για αυτό αξίζει να το εμπιστευτούν και να πορευτούν μαζί του στον αγώνα. Δείχνει ίσως  «μικρό πράγμα» όμως συνιστά… μεγάλη υπόθεση.

    Ποιο βιβλίο ή ταινία σας έχει επηρεάσει περισσότερο και γιατί;

    Το εξαίσιο βιβλίο «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Σταινμπεκ, που φωτίζει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος, την εκμετάλλευση και την αναγκαιότητα να αλλάξει αυτός ο  κόσμος. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας;

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Παπανδρέου στο mononews: Να γίνει άμεσα η τραπεζική ένωση και η ένωση των κεφαλαιαγορών

    ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προσβάλλει τη νοημοσύνη χιλιάδων δανειοληπτών

    Στέφανος Κασσελάκης: Εσείς θα είστε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ