«Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας», ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί σχεδόν μισό αιώνα. Με τη στήριξη όλων μας, η παράταξη μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές», πρόσθεσε.

1

«Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής δύναμης και ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα».

«Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς, της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας, των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης», συνέχισε ο κ. Καραμανλής.

«Η παράταξή μας στάθηκε όρθια σε δύσκολες ώρες. Παρέμεινε και θα παραμείνει ισχυρή ως ο κεντρικός κορμός της δημόσιας ζωής μας. Το κλειδί είναι η προσήλωση στις αρχές και τις αξίες, όπως με σαφήνεια τις προσδιόρισε ο ιδρυτής της. Στην ιστορική της διαδρομή και προσφορά», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός. «Η συνταγή της επιτυχίας με απλά λόγια. Σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους. Και τέλος αγάπη για συμβιβάσει στην ύστερα ση των εθνικών μας δικαίων.»

Φυσικός μας χώρος η Ευρώπη

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον ιδρυτή της ΝΔ και την επιλογή του να φέρει την Ελλάδα στον «φυσικό της χώρο», την Ευρώπη.

«Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει παράσχει στην Ελλάδα τα αποτελεσματικότερα μέσα που είχε ποτέ στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τις 3 μεγάλες προκλήσεις. Δηλαδή, την προάσπιση της ασφάλειας της, την προώθηση της ευημερίας και την εμπέδωση σταθερού δημοκρατικού πολιτεύματος», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

«Ο Κώσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι εμπνευστές της ευρωπαϊκής ιδέας, είχε συλλάβει το όραμα της ευρωπαϊκής ισχύος εν τη ενώσει. Της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή, κατά την οποία η πολιτική ένωση θα οδηγούσε στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τη διάδοσή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Η ισχυρή Ευρώπη, που σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης θα υπηρετούσε και το κοινό αλλά και το εθνικό συμφέρον», πρόσθεσε.

«Στόχος φιλόδοξος, αλλά όχι ανεδαφικός. Δύσκολος, αλλά με ανεκτίμητη αξία στην πραγμάτωση του. Όπως επιγραμματικά το είχε συμπυκνώσει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ζητούμε από τα ευρωπαϊκά έθνη, ανάμεσα στα οποία έχουν κυλήσει ποταμοί αίματος, να ξεχάσουν τις υπερχιλιετής διαμάχες τους και να εργαστούν για τις μεγαλύτερες αρμονίες, από τις οποίες εξαρτάται το μέλλον», επεσήμανε.

«Δυστυχώς, σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. «Και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών. Αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες μάλιστα περιπτώσεις, η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια, η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις», παρατήρησε. «Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία ή και το μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Η αδυναμία της Ένωσης να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Εκδηλώθηκε εμφαντικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που προέκυψε το 2008-9. Αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία», συνέχισε.

«Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικά μας λάθη δικές μας αδυναμίες. Δεν αμφισβητείται όμως και διότι η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων», επεσήμανε.

«Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι βεβαίως κατόπιν εορτής. Αλλά και πέραν της ελληνικής περίπτωσης, οι προτεραιότητες της συνοχής και της αλληλεγγύης εγκαταλείφθηκαν. Η μόνιμη άρνηση του εύρωστου Βορρά να κατανοήσει ότι η υπό όρους αμοιβαιοποίηση του χρέους  και η μεταφορά πόρων από τα εμπορικά τους πλεονάσματα προς τις ασθενέστερες χώρες που είναι η ουσία αλλά και η βασική προϋπόθεση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και μάλιστα με επίκληση μεταξύ άλλων και έωλων ηθικοπλαστικών επιχειρημάτων ισοδυναμεί με άρνηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής», ανέφερε.

«Η στενόκαρδη αυτή θεώρηση έχει προκαλέσει τη διόγκωση ενός ακόμα ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου, τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση πληθυσμών, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους. Και ακόμα τη συνεχή αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους», πρόσθεσε.

«Το μεταπολεμικό όμως ευρωπαϊκό θαύμα του δεύτερου μισού του εικοστου αιώνα στηρίχθηκε ακριβώς σε αυτή την αίσθηση διαρκούς βελτίωσης του επιπέδου ζωής για τους πολλούς. Ανάπτυξη, επενδύσεις και ευημερία, αλλά με κοινωνική συνοχή και προστασία ήταν η επιτυχημένη συνταγή όλης της Ευρώπης, με μικροπαραλλαγές από χώρα σε χώρα», εξήγησε

«Το μοντέλο αυτό πλέον είναι σε ανάσχεση και αποδρομή», παρατήρησε. «Η πλειοψηφία των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται τις κοινωνικές παροχές να περικόπτονται τις ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία, να μειώνονται τις συντάξεις τους, να εξανεμίζονται».

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη. Γιατί η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτός από εξόχως ανθρωπιστικό θέμα,  είναι η νάρκη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής ομαλότητας. Και η εικόνα ανά την Ευρώπη ασταθών κυβερνήσουν,  αδύναμων ηγεσιών και ενίσχυσης κινημάτων και κομμάτων αντι-συστημικού χαρακτήρα, είναι άμεσα συνυφασμένη με τα προαναφερθέντα», παρατήρησε.

Η Ελλάδα βασικό εμπόδιο για τις επιδιώξεις της Τουρκίας

«Εξίσου εμφανής είναι η υστέρηση της Ευρώπης στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα. Και αν αυτό ήταν ορατό ήδη από ετών. Κορυφώνεται πάντως στις μέρες μας με τον πόλεμο της Ουκρανίας, την παγκόσμια κρίση και τον νέο ψυχρο,μέχρι τώρα ευτυχώς, πόλεμο», συνέχισε.

«Πράγματι, η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όμως τούτη την ώρα με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών, είτε ουρανόβατεί είτε υστερόβουλε ευνοεί τη διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως, πρωτίστως η Ευρώπη, βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειες. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου,  άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων. Ακόμα χειρότερα, εμφανίζεται συχνά διαιρεμένη σε σχέση με τις πολιτικές της προτεραιότητες στην κρίση αυτή», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

«Αν όμως η Ευρώπη η ίδια δεν βγει μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος που διεξάγεται στο δικό της έδαφος, ο ορίζοντας μόνο ο ζοφερός μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι λοιπόν  επείγουσα η ανάγκη η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και πρωτοβουλίες», ανέφερε. «Σε ότι αφορά την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και τον βαρύνοντα ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις».

«Αυτό όμως, απαιτεί αξιοπιστία», παρατήρησε ο κ. Καραμανλής. «Και συνέπεια στη βάση αρχών και αξιών. Πρωτίστως δε του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού και έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας», συνέχισε.

«Διαχρονικά και συστηματικά η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις και μάλιστα ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα. Επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πραγμάτωση αυτών των επιδιώξεων», παρατήρησε.

«Το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία περί αυτού, περιστασιακές αυξομειώσεις της έντασης δεν μεταβάλλουν την πραγματικότητα. Οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αδιευκρίνιστου καθεστώτος νησιών του Αιγαίου. Εν μέσω μάλιστα συγκυριακής ύφεσης, δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Διότι είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι Τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα, ότι μια λύση πακέτο όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση», ανέφερε

«Η Ελλάδα παγίως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες», συνέχισε ο κ. Καραμανλής και απευθυνόμενος προς το Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε: «Πολύ ορθώς πράξατε κύριε Πρωθυπουργέ, που πολύ πρόσφατα τονίσατε και πάλι».

«Κυρίες και κύριοι, καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της,  δεν θέτει υπό κρίση οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης ή δικαστηρίου, την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσει με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο η Τουρκία, αλλά και οι σύμμαχοι και εταίροι, που επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου», ανέφερε.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης. Το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το διεθνές δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας», πρόσθεσε.

«Ο διεθνής ορίζοντας χαρακτηρίζεται από αυξημένη αστάθεια και αβεβαιότητα. Οι συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί, οι κρίσεις εντείνονται. Οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα απαιτούν εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη πρέπει να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί. Στις δύσκολες αυτές συνθήκες, η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία στα ατέρμονα κομματικά παζάρια», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.