Ο Δήμαρχος δίνει έμφαση στη συνέχιση των παρεμβάσεων για την απελευθέρωση και βελτίωση του δημόσιου χώρου, την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας.
«Η Αθήνα έχει σχεδιαστεί γύρω από το αυτοκίνητο τον 20ό αιώνα. Τώρα πρέπει να σχεδιαστεί γύρω από τον άνθρωπο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Απευθύνει δε δημόσια έκκληση σε έναν δημόσιο διάλογο, ώστε «να υπερβούμε όλοι τα κόμματα, τις ιδεολογίες, τους εγωισμούς μας και να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να σκεφτούμε ποια θέλουμε να είναι η Αθήνα του μέλλοντος»
Αποκαλύπτει μάλιστα ότι θα ζητήσει αλλαγές ως προς το ωράριο στην φορτοεκφόρτωση, λέγοντας: «Δεν γίνεται να παραλύει η πόλη κάθε τόσο και να ανεβαίνουν το αυτοκίνητα πάνω στα λεωφορεία, τα λεωφορεία πάνω στα ταξί, τα ταξί πάνω στα πεζοδρόμια».
«Εμείς θα πάρουμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία θα λέει ότι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση. Είτε το όχημα είναι μικρό είτε το όχημα είναι μεγάλο. Και θα το ζητήσουμε από την κυβέρνηση. Όπως επίσης οι μεγάλες διοργανώσεις, αθλητικές ή άλλες αξιόλογες, δεν μπορούν να κλείνουν την πόλη σε εργάσιμες μέρες και ώρες».
Ο κ. Μπακογιάννης, με αφορμή την πανευρωπαϊκή συζήτηση για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, δεσμεύεται ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων να σβήσει ένα φως, έστω και σε ένα στενάκι, σε μία γειτονιά». Εξηγεί πως ήδη έχει πετύχει οικονομίες στην κατανάλωση ενέργειας άνω του 60%. Και διαμηνύει ότι «αυτοί που έρχονται και μας λένε να κλείσουμε τα φώτα είναι αυτοί που προφανώς δεν ξέρουν την Αθήνα. Δεν την καταλαβαίνουν».
Ταυτόχρονα, με αφορμή πιθανές παρεμβάσεις και του Δήμου, υπέρ της άμβλυνσης των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο μείωσης των δημοτικών τελών, λέγοντας με νόημα: «Ότι «βενζίνη» έχουμε θα την κάψουμε. Και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε. Δεν έχει κανένα νόημα να έχεις έναν πλούσιο Δήμο σε μια φτωχή πόλη. Το ζήσαμε αυτό την προηγούμενη δεκαετία, το πάθημα κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μάθημα».
Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί κατά τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου, στέλνοντας το καθαρό μήνυμα ότι: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις έτσι πρόχειρα και γρήγορα και επιπόλαια, στο όνομα των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Δεν χρειάζεται να κάνουμε λαϊκισμό, με λαϊκισμό, για τον λαϊκισμό».
Στην συνέντευξή του ο Δήμαρχος Αθηναίων δηλώσει αφοπλιστικά: «Μην με ρωτάτε πόσα έργα κάνω, να με ρωτάτε σε πόσες γειτονιές τα κάνω».
Υπογραμμίζει πως «η Αθήνα σήμερα είναι πιο καθαρή από ό,τι ήταν, ίσως, ποτέ», παραθέτει τους άξονες της νέας «φιλοσοφίας» που διέπει πλέον την καθαριότητα και αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα αναφορικά με την τοποθέτηση ειδικών υπόγειων κάδων, με παράλληλο στόχο η ανακύκλωση, μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, να φτάσει το 20%, ξεπερνώντας έτσι τον εθνικό μέσο όρο.
Ο κ. Μπακογιάννης ξεδιπλώνει τις παρεμβάσεις στον τομέα του πρασίνου, τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στις γειτονιές, και κάνει λόγο για τη «δημιουργία μίας νέας πόλης μέσα στην πόλη, με τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες για την βελτίωση της προσβασιμότητας, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο πώς κερδίζει τη μάχη στο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, ιδιαίτερα στη σχολική τους καθημερινότητα. Δηλώνει δε «πάρα πολύ υπερήφανος», διότι «προχωράμε με έργο για να εξασφαλίσουμε ότι παντού υπάρχει προσβασιμότητα, ράμπες, ειδικά ασανσέρ, αλλού τουαλέτες για παιδιά με αναπηρία».
Όταν μάλιστα ερωτάται για το ποιο έργο του ξεχωρίζει στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας του, χωρίς δισταγμό, απαντά: Το κέντρο φιλοξενίας αστέγων χρηστών ναρκωτικών. «Δεκάδες συνάνθρωποί μας έχουν ξανακερδίσει το δικαίωμά τους στη ζωή. Είτε γιατί έχουν πάει σε προγράμματα, σε κοινότητες, είτε γιατί έχουμε βρει δουλειά. Δεν νομίζω ότι τίποτα άλλο που έχουμε κάνει στον Δήμο Αθηναίων, τίποτα άλλο που έχω κάνει προσωπικά στη ζωή μου, δεν συγκρίνεται σε σημασία με αυτό», αποκαλύπτει ο Δήμαρχος.
Παράλληλα, ο Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο mononews, δίνει τα χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των κεντρικών έργων στην πόλη, εξηγεί την παρέμβαση στην Πλατεία Συντάγματος και παρουσιάζει τους βασικούς άξονες των προτάσεών του για την επόμενη μέρα της Αθήνας, ως «πύλη της παγκοσμιοποίησης» που «έχει τη μοναδικότητά της».
Ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρεται και στα ελληνοτουρκικά, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση: Δεν μπορούμε να χαρίσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον Ερντογάν. Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε ακόμα μακρύτερα. Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να συνυπάρχουμε. Πάρα την επιθετική, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ερντογάν, έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε για το μέλλον.
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ