Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ξεκίνησε η κοινοβουλευτική διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη με τρείς πρώην υπουργούς Μεταφορών (Χρυσοχοϊδης, Σπίρτζης, Καραμανλής) και τον εν ενεργεία υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα και στις Υποδομές και Μεταφορές κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, να δίνουν το «παρών». Με το κλίμα να είναι ιδιαιτέρως φορτισμένο, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα εντείνεται.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ενημέρωση που θα κάνει στα μέλη της Επιτροπής ο κ. Καραμανλής, ο οποίος, όπως έλεγαν συνεργάτες του στο mononews, έχοντας επιλέξει τη θεσμική οδό, θα κινηθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, χρησιμοποιώντας στοιχεία και ντοκουμέντα, για το ποια κυβέρνηση επένδυσε στον σιδηρόδρομο και ποια όχι, τι έγινε με την περίφημη σύμβαση 717 (το λειτουργικό έργο της τηλεδιοίκησης ανερχόταν στο 18% όταν παρέλαβε) και θα περιγράψει τι έκανε ο ίδιος για να ξεμπλοκάρει η σύμβαση και κατά συνέπεια το έργο, τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα με την τηλεδιοίκηση, ποια είναι η αλήθεια για τη σύμβαση με την Hellenic Train.

Πέρα από εξηγήσεις για το γιατί δεν μίλησε ως τώρα, και, ποιες είναι οι δικές του ευθύνες, κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής Σερρών θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι τα λεγόμενα από την αντιπολίτευση και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα»

Το κεντρικό ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση ή μη του οποίου ο κ. Καραμανλής ευελπιστεί ότι θα αναδείξει τη διαφορά ανάμεσα στο έργο και τις παραλήψεις του ιδίου και τις πολιτικές που ακολούθησε ως κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με το περιβάλλον του, περικλείεται στο:

«Εγώ, από την πρώτη στιγμή, ανέλαβα το πολιτικό κόστος. Η παραίτησή μου, πέρα από ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα, αποτελεί και ανάληψη της ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί την τραγωδία είναι τουλάχιστον προκλητικός. Γιατί να μην λογοδοτήσουν εκείνοι που καθυστέρησαν επί 4,5 χρόνια τα απαιτούμενα έργα και να εγκαλείται εκείνος που τα ξεμπλόκαρε και εντός ολίγων μηνών θα τα παρέδιδε;»

Όπως πληροφορείται το mononews, ο κ. Καραμανλής δεν προτίθεται να ανοίξει συζήτηση για το θέμα της υποψηφιότητάς του στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, εάν προκληθεί, δεν αποκλείεται να παραθέσει μια απάντηση-πλαίσιο που θα παραπέμπει στις επόμενες κινήσεις του.

Ενδεικτικές της «μάχης» που αναμένεται είναι και οι κινήσεις στη «σκακιέρα» που πραγματοποίησαν τα δύο μεγάλα κόμματα πριν ανοίξουν οι πόρτες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ αντικατέστησε τον βουλευτή Ηλείας κ. Κώστα Τζαβάρα (ο οποίος κατ΄ επανάληψη έχει εκφράσει διαφορετικές απόψεις για μείζονα θέματα) με τον βουλευτή του Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Δημήτρη Καιρίδη. Ενώ, ο ΣΥΡΙΖΑ αντικατέστησε τους βουλευτές Ξανθόπουλο (Δράμας) και Λάππα (Καρδίτσας) με τους Νίκο Παππά (Νότιου Τομέα Αθήνας) και Χρήστο Γιαννούλη (Α Θεσσαλονίκης). Αλλά και τον Παύλο Πολάκη με τον νέο Τομεάρχη Διαφάνειας Γιάννη Ραγκούση (Β΄Πειραιά)