Τον περασμένο Μάιο, κατά την συζήτηση στην Βουλή του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρούσε σε μια κίνηση που τότε είχε θεωρηθεί «ρελάνς» απέναντι στην αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη  για τις αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση για την κατάτμηση της Β΄Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε αντιπροτείνει η κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της Ελλάδας να συνδυαστεί με ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού. Έτσι, από το βήμα της Ολομέλειας, ο κ. Τσίπρας «σήκωνε το γάντι» δηλώνοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρούσε, με νομοθετική πρωτοβουλία, στο να δώσει δικαίωμα ψήφου από απόσταση στους εγγεγραμμένους σε εκλογικούς καταλόγους Έλληνες του Εξωτερικού

Η τροπολογία  για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών, αλλά και της περιφέρειας Αττικής, κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή από το υπ. Εσωτερικών. Παράλληλα, κατατέθηκε μια ακόμα τροπολογία, που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Μόνο που οι ρυθμίσεις της απέχουν πολύ από την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής, που ΘΑ εξετάσει το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.Το έργο της επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, οι θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παράμετροι κ.ά.

Η τροπολογία ως έχει δεν φαίνεται να ικανοποιεί την ΝΔ αλλά και την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Αντί να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα, το παραπέμπει στις…καλένδες. Άλλωστε η επιτροπή οφείλει να δώσει το πόρισμά της εντός έξι μηνών!

Ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μάκης Βορίδης, πριν ανακοινωθεί η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, συνέδεσε ευθέως το θέμα αυτό με τη ρύθμιση για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ευρύτατη πολιτική συναίνεση επί των αλλαγών, στο βαθμό που η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση της ΝΔ για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί θετικά σε ανύποπτο χρόνο για το θέμα των μεγάλων περιφερειών. Επί της αρχής παραμένουμε θετικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, για να προσθέσει: «Πρέπει, όμως, να ρυθμιστεί και το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού; Συμφωνούμε; Αν ναι, να το πούμε καθαρά και να το ρυθμίσουμε. Είναι κρίσιμο ζήτημα, ισονομίας και ισοπολιτείας, ζήτημα δημοκρατίας. Το περιμένουν στο εξωτερικό, και εκείνοι που έφυγαν παλαιότερα και εκείνοι που έφυγαν από τη χώρα πρόσφατα. Γιατί δεν προχωράει η ρύθμιση; Φέρτε τα όλα μαζί να τα ψηφίσουμε, με ευρύτατη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Είναι κρίσιμο για εμάς. Δεν δεχόμαστε αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ελάτε και τολμήστε, είναι ώριμο».

Απαντώντας ο Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε «υπεκφυγή» την αντίδραση της ΝΔ. Αφού σημείωσε ότι η κατάτμηση των περιφερειών είναι ένα «υπερώριμο αίτημα», υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συσχετίζεται με άλλα ζητήματα». «Σας είδα λίγο φοβικό κ. Βορίδη, τί γίνεται; Υπάρχουν κάποιες “βαρωνίες” στο κόμμα σας; Θέλετε να κάνετε το χατήρι σε κάποια στελέχη σας που δεν θέλουν την κατάτμηση; Ψηφίστε το ένα και το άλλο».

Τέλος, σημείωσε ότι η επιλογή της συγκρότησης ειδικής Επιτροπής για την μελέτη του θέματος με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, προκύπτει από το γεγονός ότι υπάρχουν –όπως είπε- «τεχνικά και συνταγματικά προβλήματα, μια σειρά ζητήματα για το αδιάβλητο διαδικασίας», που πρέπει να μελετηθούν και να τους δοθούν λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς σπάει η Β’ Αθήνας- Δείτε πώς αλλάζει ο εκλογικός χάρτης