ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία στη συνέχεια ενεπλάκη και η Φώφη Γεννηματά αλλά και ο Πάνος Καμμένος, κατέληξε η έναρξη της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αμέσως μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες παρουσίασε ο καθένας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να απαντήσει στα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε αμέσως την πρόταση της ΝΔ – βάζοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο πρόωρο τέλος στην διαδικασία, η οποία απαιτεί συναίνεση και της αντιπολίτευσης πριν καν ξεκινήσει – λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν η Βουλή να αλλάξει τα 2/3 του Συντάγματος.
«Λέτε: Ελάτε να τα ανοίξουμε όλα, γιατί θέλετε να ευρύτερες συναινέσεις. Δε λέει ο νομοθέτης ελάτε να τα ανοίξουμε όλα και πάμε στη δεύτερη περίοδο. Έρχεστε εσείς ο ίδιος άνθρωπος που είχατε πει στην αρχή με διαρροές ότι δεν θα συμμετέχετε καν αλλά τώρα έρχεστε να προτείνετε 57 προτάσεις. Δηλαδή να έχουμε πάνω από τα 2/3 του Συντάγματος ανοιχτά. Θέλετε να αλλάξετε το Σύνταγμά μας;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ πως επιλέγει αυτή τη στάση γιατί «δεν βγαίνει το αφήγημα της καταστροφής».
Ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε την επιλογή που έφερε την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, σε μια περίοδο με έντονο προεκλογικό άρωμα, λέγοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα η ΝΔ ζητούσε εκλογές. «Δεν μπορούμε να βρούμε συναινέσεις, είπατε. Μα από τον Γενάρη που λέμε να μιλούσαμε την προοπτική , ακριβώς μετά ζητήσατε εκλογές από τότε είμαστε σε συνεχές εκλογές», είπε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σχετικά με τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά σε «συμφωνία» (και όχι «πρόταση συμφωνίας» όπως μιλά η Εκκλησία της Ελλάδος), την οποία δεν την έκανε μόνος του, αλλά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μάλιστα κατηγόρησε την ΝΔ πως δεν σέβεται τον Αρχιεπίσκοπο, λέγοντας πως «δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο». Παράλληλα επανέλαβε την κατηγορία πως η ΝΔ άλλαξε θέσεις σε σχέση με τη συμφωνία, διαβάζοντας την ανακοίνωσή της το βράδυ των κοινών δηλώσεων Τσίπρα Ιερώνυμου, όταν και το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο για υιοθέτηση των θέσεων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης, όπου η ΝΔ εξέφραζε την επιφύλαξή της ως προς τις προθέσεις της κυβέρνηση για το ζήτημα τις μισθοδοσίας των κληρικών, στην οποία έγκειται η διαφωνία της αντιπολίτευσης.
Σχετικά με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της αρνητικής ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη αναθεωρητική διαδικασία για την αλλαγή του! «Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι βουλευτές που δεν αναθεωρήθηκε τότε το άρθρο για την ευθύνη των υπουργών;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι μάλλον μομφή προς εμάς, και τους έξι βουλευτές, αλλά η πλειοψηφία τότε είχε 200 ψήφους αλλά μάλλον είναι μομφή είναι προς τον κ. Καραμανλή, όχι οι έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε.
Είπε μάλιστα για το άρθρο 89 ότι η ΝΔ ουσιαστικά θέλετε δημοσιονομική κόφτη. «Τότε που φέραμε εμείς τον κόφτη μας κάνατε κριτική και τελικά δεν εφαρμόστηκε. Και εσείς τώρα θέλετε να το φέρετε στο Σύνταγμα τον Κόφτη».
Σχετικά με την πρόταση για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, μέσω μιας διαδικασίας που προτείνει με συνεχείς ψηφοφορίες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η αντίστοιχη πρόταση της ΝΔ, «δεν είναι πρόταση προέδρου κόμματος είναι σαν πρόεδρο του Εδεσσαϊκού, είναι ανερμάτιστη η σκέψη σας», κάνοντας αναφορά στο viral video … «ακταλαβίστικων» δηλώσεων του αντιπροέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας, Θωμά Μάτσιου, το 2010.
Σχετικά για το άρθρο 16 και τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως μια τέτοια αλλαγή δεν θα είναι προς όφελος της ελληνική κοινωνίας.
«Λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι μέσα στην ανομία. Αν υποθέσουμε πως ισχύει θέλω να μου εξηγήσετε γιατί αν γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αναβαθμιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Συνεπώς αυτό που θα επιφέρει η πρόταση σας είναι τα Δημόσια πανεπιστήμια να υποβαθμιστούν. Όσο είμαστε εμείς εδώ και θα είμαστε αρκετό καιρό με την αντιπολίτευση που έχουμε, εμείς, δεν θα έχουμε άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλα για τα παιδιά του λαού», ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στην κριτική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και για τη σκανδαλολογία, τονίζοντας πως «δεν θα αναφερθώ σε κανέναν άλλο θέμα ούτε πει καθαρής εξόδου η ζωή διαψεύδει θα αναφερθώ μόνο στη Συνταγματική Αναθεώρηση».
Η απάντηση Μητσοτάκη
Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με μια αναφορά στην παρατήρηση του κ. Τσίπρα για τον.. πρόεδρο του Εδεσσαϊκού. «Φοβάμαι κ. Τσίπρα ότι από τα πιο ελαφρά στα πιο σοβαρά κάνετε συνέχεια λάθη. Δεν ήταν πρόεδρος αλλά αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Όλα στο περίπου είναι για τον κ. Τσίπρα…».
«Προφανώς κ. Τσίπρα δεν έχετε αντιληφθεί πλήρως το πνεύμα της αναθεωρητικής διαδικασίας όπως προβλέπεται στο άρθρο 110 που είναι σαφές. Ορίζει ότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και ζητά να μεσολαβήσει μια εκλογική αναμέτρηση για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν καθορίζει αν οι 180 πρέπει να συγκεντρωθούν στην πρώτη ή την δεύτερη Βουλή. Αυτό συνιστά μια αδυναμία της διαδικασίας γι αυτό και ζητάμε την αναθεώρηση του 110» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι οι αποφάσεις της προτείνουσας Βουλής δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς το περιεχόμενο των διατάξεων. Σας έιπα ότι αν θέλουμε ευρεία αναθεώρηση και να κάνουμε πράξη το πνεύμα του συντάγματος ότι η λαϊκή ετυμηγορία έχει λόγο ύπαρξης να συμφωνήσουμε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπο αναθεώρηση διατάξεων και η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να αποφασίσει το περιεχόμενο των υπο αναθεώρηση διατάξεων. Καταλαβαίνω ότι ανησυχείτε ότι θα χάσετε της εκλογές. Πείτε το ξεκάθαρα ότι θα χάσετε τις εκλογές και θα ορίσουμε εμείς το περιεχόμενο των διατάξεων στην επόμενη Βουλή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Εχετε προδικάσει το εκλογικό αποτέλεσμα αλλα είναι δικό σας θέμα. Για την συμφωνία με την Εκκλησία κατανοώ από όσα είπατε περι αποχωρήσεων και προσλήψεων προτείνεται την απόλυση 10 χιλιάδων ιερέων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έθεσε το ερώτημα: «Τι λέτε στους κληρικούς κ. Τσίπρα; Λογίζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Τι τους λέτε για τον εργοδότη τους και την ασφαλιστική τους κάλυψη; Εσείς αυτό που λετε ότι δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλα θα τους πληρώνετε για να κοροϊδέψετε κάποιους άλλους ότι θα τους προσλάβετε. Αυτό είναι εμπαιγμός και τερτίπι».
«Κοροϊδεύετε και τους ιερείς που επιτελούν κοινωνικό έργο. Το φιλανθρωπικό έργο δεν συντελείται από τους Μητροπολίτες αλλά από τους παπάδες στις ενορίες» ανέφερε.
Κόντρα Τσίπρα-Γεννηματά για τον Σημίτη και την κεντροαριστερά
Μέτα την κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη, στο βήμα ανέβηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορία πως προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Κώστα Σημίτη, ενόχλησε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να της απαντήσει πως ο στόχος του ΚΙΝΑΛ για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» σημαίνει κατευθείαν στρατηγική νίκη της ΝΔ. Όπως μάλιστα ανέφερε, το αποτέλεσμα θα είναι η «στρατηγική ήττα του ΚΙΝΑΛ».
«Έχετε επιλέξει την στρατηγική μιας μονόπλευρης πολιτικής αντιπαράθεσης και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση που ορισμένες ώρες ξεπερνά και το πλαίσιο μιας προσωπικής κριτικής στα ενδεδειγμένα πλαίσια ενός πολιτικού διαλόγου. Δεν κάνετε απλά πολιτική κριτική αλλά καταφέρεστε και με βαρύτατες εκφράσεις προσωπικά προς εμένα και προς άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά την άποψή μου δεν συνάδουν και με το δικό σας πολιτικό πολιτισμό. Λέτε ότι έχετε ως στρατηγικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετέ πως δεν καταλαβαίνετε ότι η ήταν του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νίκη της Νέας Δημοκρατίας και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Επιμένοντας σε αυτή τη στρατηγική δεν κάνετε τίποτε άλλο από το να επιταχύνετε την στρατηγική ήττα της παράταξης σας και θέλω να σας πω ότι εμείς βρισκόμαστε εδώ γιατί ο ελληνικός λαός το θέλησε».
«Δεν αισθάνεστε στοιχειωδώς την ανάγκη μετά από τόσα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και μας κατηγορείτε ως αδίστακτους, δεν αισθάνεστε την ανάγκη όταν έχει βγει εκτός από τον Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν έχει έρθει η υπόθεση Μαντέλη, η υπόθεση Τσουκατος, δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη από τον ελληνικό λαό και από τον κόσμο που σας ψήφισε και σας ψηφίζει;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, σπεύδοντας να προσθέσει: «Δε λέει κανείς ότι δεν έχετε κάνει πολύ σημαντικά πράγματα στο τόπο ως παράταξη και ότι ο Σημίτης δεν έχει κάνει έργα αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν και να αισθάνονται μάλιστα μόνιμοι ιδιοκτήτες του τόπου και τότε αλλά και σήμερα».
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την φράση από την σημερινή δήλωσή του Κώστα Σημίτη περί «περιστασιακού ένοικου της εκτελεστικής εξουσίας» όταν αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό: «Περιστασιακός ένοικος που σημάνει νοικάρης της εκτελεστικής εξουσίας στην δική σας ιδιοκτησία της εξουσίας . Ιδιοκτήτης σε αυτό τον τόπο είναι ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος και όλοι είμαστε περιστασιακοί και εσείς και εμείς, ο ελληνικός λαός είναι ιδιοκτήτης και πολύ φοβάμαι ότι αν συνεχίσετε έτσι θα είναι ο ελληνικός λαός που θα σας δώσει απόφαση για μόνιμη έξωση από το πολιτικό στερέωμα».
Η απάντηση του πρωθυπουργό έφερε την αντίδραση της κ. Γεννηματά η οποία κατηγόρησε ξανά τον πρωθυπουργό πως κρύβεται και δεν αντιδρά με σκανδαλολογία υπό το βάρος των πραγματικών σκανδάλων που ταλανίζουν την κυβέρνηση. Υπενθύμισε μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ έδιωξε από τις τάξεις του πρώην στελέχη που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας ως μεγάλο παράδειγμα την στάση του πρωθυπουργού στις καταγγελίες Καμμένου, όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να στηρίξει τον «ακροδεξιό» του συνέταιρο, όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά.
«Εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξη μας όλους εκείνους για τους οποίους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει. Εσείς τι κάνετε κ.Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο υπουργοί σας μιλούσαν για βρώμικα χέρια και για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησης σας για διάφορους σκοπούς. Παρακολουθούσατε άφωνος. Γιατί; Είστε εκβιαζόμενος από ποιους από τους υπουργούς σας από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνω απο το ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνηση σας μπορούμε να βγάλουμε άμεσα συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας παρενέβη για τα όσα πρωτοφανή και ελεεινά ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο;», ανέφερε.
Μάλιστα η τελευταία αναφορά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έφερε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως προσπάθησε να εμποδίσει την διερεύνηση της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου.
«Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί ούτε μόρφωμα είμαστε ένα κίνημα που κινείται στο χώρο του προοδευτικού κέντρου είμαστε άνθρωποι που συνεργαζόμασταν με τη Νέα Δημοκρατία πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη από την ακροδεξιά και συνεργαζόμαστε και με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό. Η κ. Γεννηματά αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που σήμερα βρίσκονται στον Κορυδαλλό να θυμηθεί ότι ήταν εκείνη που προέτρεπε προσωπικά η ίδια τον πρόεδρο της επιτροπής να πει πως οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν αριθμοί κινητών τηλεφώνων Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνοι που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ. δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός. Τώρα η δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη θα δούμε πόσα απίδια σηκώνει ο σάκος. Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών στην πολιτική σκηνή και όχι εμείς.», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυτιλήνη: 22χρονη κατήγγειλε τον σύντροφό της για ξυλοδαρμό ενώ κρατούσε το 3χρονο παιδί τους
- ΗΠΑ: “Σώστε το ΤΙΚΤΟΚ” παροτρύνει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
- Λ. Κηφισού: Τροχαίο στο ύψος της Αχαρνών – Αυξημένη η κίνηση
- Όλα Καλένιους (Mercedes-Benz): Ζητά από την Ευρώπη να άρει τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα