• Πολιτική

    Κόντρα Μαξίμου-Νέας Δημοκρατίας για τα «μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη» του Αλ. Τσίπρα από την Φυλή

    • NewsRoom


    Αντιπαράθεση στον τομέα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας μεταξύ της κυβέρνηση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Φυλή.

    O πρωθυπουργός προσπάθησε να δείξει πως η κυβέρνηση, η οποία δέχθηκε έντονη κριτική το προηγούμενο διάστημα για την ανομία που επικράτησε στην Αθήνα, έχει βούληση να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα ανομίας, αλλά και να δηλώσει πως βρίσκεται στο πλευρό της Δυτικής Αττικής αλλά και των ανδρών της Αστυνομίας. Παράλληλα όμως, θέλησε να ασκήσει και ο ίδιος κριτική στην αντιπολίτευση, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη, για τους Ρομά, τις οποίες πάντως ο ίδιος ο βουλευτής της ΝΔ ανασκεύασε μετά την ενόχληση της ηγεσίας της ΝΔ.

    Αναφορικά με το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας: «Είναι ντροπή, κατέχοντες δημόσιο αξίωμα όπως αυτό του βουλευτή και μάλιστα του πρώην υπουργού, να αναπαράγουν ένα τέτοιο διχαστικό και ρατσιστικό λόγο απέναντι στους Ρομά συμπολίτες μας». Υπογράμμισε δε πως «όταν αυτός ο λόγος δεν επιφέρει συνέπειες σε όσους τον παράγουν, η πολιτική ευθύνη και η ντροπή δεν βαραίνει αποκλειστικά αυτούς, αλλά και την ηγεσία τους». Χαρακτήρισε «ηθικό όνειδος και συνταγή διάρρηξης του κοινωνικού ιστού» την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό «και εν τέλει τη συλλογική ενοχοποίηση ενός τμήματος συμπολιτών και συμπατριωτών» και σημείωσε ότι «οι Ρομά που διαμένουν για δεκαετίες στην περιοχή, είναι απαράδεκτο να γίνονται αποδιοπομπαίος τράγος και ταυτόσημο της παραβατικότητας». «Είναι μία λογική, η οποία όπου ακολουθήθηκε ιστορικά, έθρεψε γενιές με το δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού και οδήγησε σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Ακολουθούμε μια νηφάλια, ψύχραιμη και συγκροτημένη στρατηγική για την ασφάλεια των πολιτών»

     Για το ζήτημα της ασφάλειας, ο πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, στον Δήμο Φυλής, ανέφερε πως «η ασφάλεια είναι δικαίωμα που αφορά ανεξαιρέτως όλους τους πολίτες. Όχι μόνο όσους κατοίκους σε προνομιακές περιοχές. Όχι μόνο όσους έχουν υψηλά εισοδήματα».

    «Η εδραίωση του αισθήματος της ασφάλειας στις περιοχές με υψηλά κρούσματα εγκληματικότητας, δεν είναι μόνο υπόθεση επιχειρησιακής επάρκειας, αλλά και κρίσιμο θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή, την ισότητα και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας» είπε και σημείωσε: «Σήμερα κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, την τήρηση του νόμου και τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης».

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επιλεκτική αστυνόμευση», καθώς «ολόκληρες περιοχές της χώρας, είτε λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα είτε στην περιφέρεια, πρακτικά αγνοήθηκαν ως προς την παροχή επαρκούς και αποτελεσματικής αστυνόμευσης» χωρίς την ευθύνη της Αστυνομίας, αλλά λόγω «συνειδητής επιλογής των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών».

    ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «επιλεκτική αστυνόμευση» καθώς όπως είπε «ολόκληρες περιοχές της χώρας, είτε λίγα λεπτά από την πρωτεύουσα είτε στην περιφέρεια, πρακτικά αγνοήθηκαν ως προς την παροχή επαρκούς και αποτελεσματικής αστυνόμευσης» χωρίς την ευθύνη της Αστυνομίας, αλλά λόγω «συνειδητής επιλογής των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών». Όπως ανέφερε αυτό ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής «μιας αδιέξοδης, πολλές φορές και αναποτελεσματικής κατασταλτικής πολιτικής, η οποία κατά κανόνα υιοθετούνταν μετά από τραγικά γεγονότα και ενοχοποιούσε συλλήβδην κοινωνικές κατηγορίες ή ομάδες πολιτών» με κριτήρια ιδεολογικά.

    «Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά, ότι η περιοχή σας δεν είναι από αυτές που “πουλάνε” κάθε λίγο και λιγάκι, στο αφήγημά τους, οι έμποροι της τρομολαγνείας και του χάους» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε: «Αναφέρονται στη Φυλή, τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι μόνο για να αποσπάσουν πολιτικά οφέλη, μετά από τραγικά περιστατικά, ή για να αναπαράγουν μια φαιδρή λογική συλλογικής ενοχοποίησης συμπολιτών μας και ταύτισης τους με παραβατικές συμπεριφορές». Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην «αντίπερα όχθη», ακολουθώντας μια νηφάλια, ψύχραιμη, συγκροτημένη στρατηγική, καθώς «δεν υπάρχουν πολίτες πολλών κατηγοριών και περιοχές περιοχές πολλών κατηγοριών».

    ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος σήμερα να κάνει μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη

    Η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία δεν άργησε να έρθει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού υπενθυμίζει μερικά από τα περιστατικά βίας και ανομίας των τελευταίων μόνο ημερών, τονίζει πως είναι υποκριτικό από τον επικεφαλής της κυβέρνησης που ευθύνεται για αυτές τις καταστάσεις να κάνει «μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη».

    Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής: 

    «Σχεδόν καθημερινά οι γνωστοί άγνωστοι βανδαλίζουν το κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις της χώρας.

    Οι ληστείες και οι διαρρήξεις έχουν πολλαπλασιαστεί.

    Ολόκληρες περιοχές της Αττικής έχουν μετατραπεί σε άβατα ανομίας.

    Τα πανεπιστήμια έχουν παραδοθεί στο έλεος παραβατικών ομάδων.

    Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάθε τρεις και λίγο καίγονται και βανδαλίζονται.

    Με αυτά τα “επιτεύγματα” ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος σήμερα να κάνει μαθήματα για την ασφάλεια του πολίτη.

    Η μόνη μας απορία πλέον είναι αν ο κ. Τσίπρας έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα ή την αίσθηση της ντροπής.

    Το ελάχιστο διάστημα που του απομένει στην εξουσία, ας αφήσει τις υποκριτικές κορώνες και ας επιτρέψει, επιτέλους, στην Ελληνική Αστυνομία να κάνει όπως πρέπει και γνωρίζει τη δουλειά της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο Πεντάγωνο ο Τζέφρι Πάιατ – Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΓΕΕΘΑ για τους Έλληνες στρατιωτικούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έφυγε από την ζωή ο Μάνος Σωτηριάδης – Τα συλλυπητήρια από τον ΣΥΡΙΖΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο «θεριακλής» Δ.Βέττας καπνίζει κάτω από πινακίδα που απαγορεύει το κάπνισμα



    ΣΧΟΛΙΑ