ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Για λανθασμένες αντιλήψεις και παρανοήσεις μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις βολές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμό της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.
Επέλεξε μάλιστα να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο της Ενωσης Χριστόφορο Σεβαστίδη που σε άρθρο του μίλησε για «ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης» καθως διαμεσολαβητής προβλέπεται να είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης με πανεπιστημιακό πτυχίο.
“Ο κ. Σεβαστιδης έχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι όλες οι διάφορες θα πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της έδρας. Λυπάμαι που εκφράζεται από έναν δικαστή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοντονής. Λίγο νωρίτερα είχε πει για τα περί ιδιωτικοποίησης.
«Είναι μια άποψη την οποία νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη. Από κανέναν πολίτη δεν στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη”, ενώ επέμεινε ότι οι 5 μέρες που διήρκησε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου ηταν αρκετές για να κατατεθούν προτασεις.
Παρουσία στη συνέντευξη του προέδρου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα, ο κ. Κοντονής είπε ότι στην Επιτροπή συμμετείχαν 6 δικαστές αλλά και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν γνώση της διαδικαςίας, ενώ τόνισε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσυνη. “Απορώ πώς προβάλλεται αυτή η αιτίαση” , κατέληξε.
Οπως είπαν οι κ.κ. Κοντονής και Μαχαίρας:
Οι πολίτες δεν θα καλούνται να πληρώνουν διπλά (και τη διαμεσολάβηση και την ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία σε περίπτωση αποτυχίας) καθώς τα ποσά που έχουν καταβληθεί σε παράβολα θα συνεκτιμούνται στα δικαστικά έξοδα.
Δυο είναι οι στόχοι του σχεδίου νόμου:
* η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων
* η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.
Κατά τον κ.Κοντονή που χαρακτήρισε εμβληματικό το νομοσχέδιο,
“όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς. Η διαμεσολάβηση επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, με την Ελλάδα να σχεδιάζει και να προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, τα δύο μέρη, τα κάθονται σε ένα τραπέζι και με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή να προσπαθούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές.
Μάλιστα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές, και εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα μεταφέρεται στα δικαστήρια.”
Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι ενώ ο θεσμός της διαμεσολάβησης ισχύει από το 2010, αλλά δεν λειτούργησε θετικά, αφού τα αποτέλεσματά του ήταν σχεδόν μηδενικά.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 του μήνα.