ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη καθώς και την ένταξη του σχεδίου Ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας σε αυτή, παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σε εκδήλωση της ΠΕΔ Θεσσαλίας στα Τρίκαλα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 υπέστη μία τεράστια καταστροφή υποδομών, πόρων επιβίωσης και περιβάλλοντος, ο αντίκτυπος της οποίας είχε και έχει και εθνικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση εστίασε από την πρώτη στιγμή στα ζητήματα που έχρηζαν επείγουσας ανταπόκρισης, στη διαχείριση των υλικών ζημιών και στην εν γένει μείωση της βλάβης. Έκτοτε, εργάζεται καθημερινά για τον ζωτικό στόχο της ανασυγκρότησης, όπως θα έχετε διαπιστώσει και από την τακτική της παρουσία στην Περιφέρεια. Δεν είναι κάτι που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες, μακάρι να ήταν αυτό εφικτό. Θα χρειαστεί αρκετό καιρό συστηματικής δουλειάς για να επιτευχθεί. Και, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, με τα νέα κλιματικά δεδομένα που μας έφτασαν με τον χειρότερο τρόπο, δεν μπορεί να ισχύουν πλέον οι όροι με τους οποίους λειτουργούσαμε όλοι μέχρι σήμερα. Δεν αρκεί να θέσεις ως στόχο να επαναφέρεις την πρότερη κατάσταση. Η ανασυγκρότηση της περιοχής πρέπει να περιλαμβάνει πλέον και την ανθεκτικότητά της στην κλιματική αλλαγή και κρίση. Αυτό είναι, βέβαια, ένα από τα στοιχεία του νέου προτύπου ανάπτυξης που θα επιλέξει να έχει κάθε τόπος, και πέρα από τη Θεσσαλία».
Η κυβέρνηση, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κοντογεώργης, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες μια νέα συνολική θεώρηση και σχεδιασμό των πολιτικών που αφορούν την περιφέρεια που βασίζεται:
1. Στην επαναπροτεραιοποίηση των πολιτικών και των έργων με βάση τις ανάγκες που εξυπηρετούν και την αναμενόμενη αποτελεσματικότητά τους. Δεν πρόκειται για λιγότερα ή περισσότερα κονδύλια αλλά για επανεκτίμηση της στόχευσης προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.
2. Στο συντονισμό Κεντρικής Κυβέρνησης και Περιφερειών για να αρθούν οικονομικά και θεσμικά εμπόδια που καθυστερούν, ματαιώνουν ή αφήνουν ανολοκλήρωτα έργα με τεράστια επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών. Ενισχύουμε τη διασύνδεση μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας για να υπερβούμε συστημικά προβλήματα που μας κρατάνε πίσω.
3. Στη στενή συνεργασία, ίσως για πρώτη φορά, της κυβέρνησης με όλους τους δήμους της χώρας για να καταγραφεί το τοπικό βίωμα και να εκτιμηθεί η πραγματική επίπτωση των έργων και των πολιτικών στην καθημερινότητα των πολιτών. Η συνεργασία εκτείνεται και στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες επισκεπτόμαστε με πρόγραμμα διαβούλευσης. Στην ουσία πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου όπου η τοπική φωνή καταγράφεται και ενσωματώνεται στον καλύτερο δυνατό βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα.
Τελικός στόχος, δεν παρέλειψε να τονίσει, είναι η συνδιαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, η οποία θα κινείται πέρα από την επίλυση προβλημάτων, στο μοναδικό πρότυπο ανάπτυξης που μπορεί να έχει κάθε τόπος που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και δεν παραγνωρίζει τους αντικειμενικούς του περιορισμούς. Μόνο ένα τέτοιο πρότυπο μπορεί να είναι πραγματικά βιώσιμο: ρεαλιστικό και με πηγή την ίδια την τοπική κοινωνία και οικονομία που θα κληθεί να το υποστηρίξει.
Στη διαδικασία αυτή κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, συνέχισε ο ίδιος, είμαστε εταίροι, καθένας με το ρόλο που του αντιστοιχεί. Από την πλευρά της η κυβέρνηση μετέχει ενεργά με τρεις τρόπους:
-συντονίζοντας και κινητοποιώντας τα υπουργεία να λειτουργήσουν περισσότερο με την περιφερειακή οπτική
-συγκεντρώνοντας και επεξεργαζόμενοι όλα τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία που αποτυπώνουν την τρέχουσα κατάσταση κάθε Περιφέρειας, Περιφερειακής Ενότητας ή και Δήμου. Η δουλειά αυτή γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή εμβάθυνση με την αρωγή των συναφών εμπειρογνωμόνων σε κρατικό επίπεδο.
-διαμορφώνοντας υπερτοπικά σχέδια για περιοχές με κοινά προβλήματα όπως οι ορεινές και απομακρυσμένες, για εθνικά ζητήματα όπως το δημογραφικό και η διαχείριση των νερών και βέβαια τα ειδικά σχέδια ανασυγκρότησης περιοχών που επλήγησαν από καταστροφικά συμβάντα.
Στόχος μας είναι το καλοκαίρι του 2025 να έχει οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο για κάθε ΠΕ, πάνω στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει την αναπτυξιακή κατεύθυνση και την σχετική με αυτήν προτεραιοποίηση των πόρων.
Ειδικά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, τόνισε ο κ. Κοντογεώργης, έχουμε ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Η πρόκληση είναι πραγματικά μεγάλη και πολυεπίπεδη.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινητοποιήσεις όλες τις δυνάμεις μας σε 4 άξονες:
-Υποδομές (η παρουσίαση-διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στη Μαγνησία).
-Διαχείριση Υδάτων και αντιπλημμυρική προστασία (η παρουσίαση και διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα).
-Πρωτογενής τομέας (η διαβούλευση και παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα).
– Κοινωνική Ανάπτυξη (η παρουσίαση και διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα).
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης, οδικό χάρτη εκτενούς διαβούλευσης για τους 4 ως άνω άξονες που θα διεξαχθούν στις 4 περιφερειακές ενότητες της περιοχής το α’ εξάμηνο του 2025 επί τη βάσει συγκεκριμένων προτάσεων και ορόσημων.
Κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτή τη συνεργασία, πιστεύω ότι θα κριθεί και η ικανότητα όλων μας να αλλάξουμε μέθοδο και συνήθειες δράσης, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε ομόφωνα απαντήσεις στις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε για κάθε πολίτη ένα βιώσιμο παρόν και μέλλον».
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Δικαιώθηκε η επιλογή μας να έχουμε και Μετρό και αρχαία στη Θεσσαλονίκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνάντηση Μητσοτάκη – Γεωργιάδη για τα ΤΕΠ: Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός, πότε θα γίνουν ανακοινώσεις
- Χρηματιστήριο: Σε πλήρη εξέλιξη το «January effect»
- Ακρόπολη για λίγους στο Δουκάτο Αθηναίων
- To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε