ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πάντοτε παρακολουθούμε τι γίνεται στη γείτονα χώρα, είναι μια εσωτερική πολιτική διαδικασία, η οποία αξιολογείται», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του για τις τουρκικές κάλπες, προτάσσοντας ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο που έχουμε χαράξει». Από τη μια, της διπλωματικής και αμυντικής ενίσχυσης της χώρας -«εμείς προετοιμαζόμαστε δια παν ενδεχόμενο», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε – και από την άλλη, της συμπόρευσης «σε πιο ήρεμα νερά».
Αλλάζοντας θέμα, στον απολογισμό της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Κοντογεώργης έκανε λόγο για «δύο διαφορετικές αντιλήψεις». Από την πλευρά τής κυβέρνησης, είχαμε την ομιλία του πρωθυπουργού «με ενσυναίσθηση, που δείχνει πώς αντιλαμβάνεται και αισθάνεται για την υπόθεση. Έδωσε απαντήσεις για αρκετά ζητήματα».
Και από την άλλη, «υπήρξε μια αντιπολίτευση, η οποία δυστυχώς φάνηκε ότι επένδυσε πολύ στον ανθρώπινο πόνο. Σε ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός -δεν αναφέρομαι μόνο στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά κυρίως στην τραγωδία των Τεμπών- (προσπάθησε) να το εκμεταλλευθεί πολιτικά. Το δημόσιο ήθος και ύφος, είτε αυτό αφορά την κυβέρνηση είτε αφορά την αντιπολίτευση, προσδιορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στον πολιτικό αγώνα».
Συμπερασματικώς, σύμφωνα με τον Θ. Κοντογεώργη, η κυβέρνηση επέδειξε υπευθυνότητα, αναγνώριση των λαθών, ενσυναίσθηση, ενώ την αντιπολίτευση «δεν την ενδιέφερε τίποτε από αυτά. Μόνο να φέρει φθορά, να υπάρχει ένα κόστος για την κυβέρνηση και τίποτε παραπάνω».
Με αφορμή δε, το κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», στη γενική τοποθέτησή του ο Θ. Κοντογεώργης διεμήνυσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε το δικό μας δρόμο» και σημείωσε:
«Η κυβέρνηση δεν υπάρχει για να διαιωνίζει την εξουσία της, αλλά για να διαμορφώνει μια καλύτερη κοινωνία. Η δική μας δουλειά είναι, καθημερινά, να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα των πολιτών. Αφήνουμε σε όλους τους υπόλοιπους αυτές τις σκοτεινές πρακτικές – και οι πολιτικές το αξιολογούν».
Ειδικότερα, είπε πως ήταν ψέμα και το SMS που υποτίθεται ότι έστειλε η σύζυγος του πρωθυπουργού στον επιχειρηματία Β. Μαρινάκη, όπως και ότι επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς. Εξ άλλου, επιχειρηματολόγησε, «όσοι βρέθηκαν (σ.σ. στη συνάντηση) έχουν διαψεύσει το δημοσίευμα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή τη σεναριολογία και συνωμοσιολογία». Εν κατακλείδι δε, επανέλαβε τη φράση- κλειδί του πρωθυπουργού, «η κυβέρνηση δεν συγκυβερνά με κανένα συμφέρον».
Στον αντίποδα, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζεται στο «να βελτιώσουμε τα εισοδήματα, την οικονομία, την υγεία, την παιδεία. Από αυτά θα κριθούμε. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, αλλά και η μεγάλη στήριξη που έχει η κυβέρνηση, το βασικό όπλο της». Αντιθέτως, «όσοι έχουν άλλες επιδιώξεις, θα μείνουν με αυτές», προέβλεψε.
Ενώ στο ερώτημα αν η συνάντηση των δύο παραιτηθέντων υπουργών έγινε κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, αφού ανέφερε ότι ο ίδιος είχε καθημερινή συνεργασία με τους κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκο, υπογράμμισε τη «σημαντική συνεισφορά» που είχαν τα δύο στελέχη και στο κυβερνητικό έργο και στην παράταξη. Και, στο «δια ταύτα», «δεν υπήρχε τέτοια εντολή από τον πρωθυπουργό».
Στη συνέχεια της συνέντευξης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έστρεψε τα βέλη του κατά της ηγεσίας της μείζονος αντιπολίτευσης: αφού, στην αρχή, είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι μπορεί να μην συνειδητοποιεί όλα όσα λέει «επειδή δεν έχει λειτουργήσει στο ελληνικό πολιτικό περιβάλλον», εν προκειμένω όμως, «όταν επαναλαμβάνει, για τρίτη φορά, κάτι τόσο βαρύ, θα έχει καταλάβει και το τι λέει».
Επιπροσθέτως, «ο κ. Κασσελάκης θεωρεί ότι -κακώς για την ποιότητα της Δημοκρατία μας και τον πολιτικό ανταγωνισμό- θα έχει οφέλη προσπαθώντας να δημιουργήσει υποψίες, αμφιβολίες, σε σχέση με την εκλογική διαδικασία στη χώρα. Είναι απαράδεκτο, προσβλητικό απέναντι σε όλους τους πολίτες αλλά και τους πολίτες που μπορεί να βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά αυτό αφορά το δικό του χώρο- να εκφέρονται τέτοιες απόψεις για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας».
Σχετικώς με το ενδεχόμενο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε ως εξής: «Εφόσον υπάρξει μια πρόταση για προανακριτική, θα πρέπει να δομείται σε ένα κατηγορητήριο. Θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί, ας το φέρουν να δούμε από πού προκύπτει η ποινική ευθύνη.
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έχει πει πως είναι στη διάθεση όλων των αρχών για οποιαδήποτε εξήγηση. Αλλά με βάση το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό κατηγορητήριο».
Και, κλείνοντας, «έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της. Τα πολιτικά κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αξιοποιούν τέτοια γεγονότα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
Διαβάστε επίσης:
Διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών: Τελευταία ημέρα για δήλωση ραντεβού στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τα παλαιότερης κατασκευής bulkers τους
- Σε νέες περιπέτειες η οικογένεια Γιαννίρη- Στο σφυρί η μονοκατοικία στην Κηφισιά
- Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί τώρα όλοι σιωπούν, η «βόλτα» της Πειραιώς, η ρελάνς των Ιταλών στον Σιάμισιη, η κίνηση Στάσση, το μετρό και οι «τσακωμένοι» και ο Κινέζος στο Amirandes
- Τράπεζες: Μπρα ντε φερ ανάμεσα στους επενδυτικούς οίκους και τις χρηματιστηριακές για τις τιμές στόχους